Platform'un adını kullanıyorlar

  • DGD Platformu Başkanı Abdulhakim Daş, kendilerine bağlı olmayan dernek ve oluşumların çıkar sağlamak için bazı siyasi partilerle Kürt oyları üzerinden pazarlık yaptığını söyledi. 

Güneydoğu Dernekleri Platformu (DGD), 1990'lı yıllarda köy yakmaları ve boşaltmaları sonucu Kurdistan'dan Türk kentlerine göç etmek zorunda kalan Kürtlerin sorunlarını giderebilmek amacıyla 2003’te çalışmalarına başladı. 2005’te kuruluşunu ilan eden platform, zamanla 10’u aşkın ilde örgütlendi. Platform, şu an 400’e yakın dernek ve bir federasyonla çalışmalarını sürdürüyor. DGD Platformu Başkanı Abdulhakim Daş, son dönemlerde kendilerine bağlı olmayan bazı oluşumların platform adına Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı ilçelerde çalışma yürüttüğünü aktardı. 

Platform'un amacı

90'lı yıllarda zor, baskı ve koruculuk dayatmasına maruz kaldıktan sonra metropollere gelen Kürtlerin birçok zorlukla karşı karşıya kaldığını hatırlatan DGD Başkanı Abdulhakim Daş, bunun üzerine çalışmalarına başladıklarını söyledi. Daş, amaçlarının Kürt sorunundan kaynaklı göçe zorlananları coğrafyalarıyla bağlarının kopmamasını sağlamak olduğuna işaret ederek, "O dönemde insanlar, metropollerde yaşamını yitiren yakınlarının cenazelerini memleketine göndermekte zorluk çekiyordu. Taziye yerleri yoktu. Kısacası örf ve adetlerini yerine getirebilecek koşullar mevcut değildi. Bu nedenle bölge dernekleri ilk olarak bunu gidermek için kuruldu” dedi. 

Benzer isimler çıktı

Bugüne kadar birçok hizmette bulunduklarını ve sivil toplum örgütleri ile siyasi partilerden yoğun destek aldıklarını kaydeden Daş, çalışmalarından rahatsız olan bazı siyasi partilerin ise alternatif platformlar kurduklarını ifade etti. Daş, bu sürecin özellikle 2019'dan bu yana ağırlık kazandığına işaret ederek, "Bunun nedeni görünürlüğümüzü geriletmek, içini boşaltmak ve amacından uzaklaştırmaktı. Sistem partileri, özellikle bölge dernekleri üzerinde bazı çalışmalar yürüttü. DGD Platformu ismini taşıyan yeni yeni oluşumlar çıkardılar. Örneğin ‘Doğu-Güneydoğu Dernekleri Üst Çatı Platformu’ ve ‘3. Bölge Doğu-Güneydoğu Dernekleri Platformu’ gibi isimlere sahip yeni oluşumlar var. Bunlar ilk değil tabii ki. Daha öncesinde de bu dernekler ve yapılar kuruldu ama bu yapılar halkın talepleriyle ilgilenmedikleri için zaman içerisinde taban bulamayıp yok oldu.”

Sistem partileri için

"Farklı hesaplar peşinde koşan kimi sistem oluşumları planlı olarak DGD Platformu adını kullanarak Kürt halkının yoğunlukta yaşadığı Esenyurt ilçesinde çalışmalar yürütüyor" diyen Daş, bu oluşumların iktidar ve diğer sistem partileri tarafından ekonomik olarak desteklendiğini söyledi. Daş, şöyle devam etti: "Özellikle AKP’den kopan bazı isimlerin kurdukları Deva Partisi ve Gelecek Partisi, sahada kendilerine alan açmak ve toplumla bağlarını kurmak için gerek Kurdistan’da gerekse İstanbul’da 6’lı Masa etrafında bu halkanın içerisine dahil oluyorlar. Ortaya çıkış sürecinde tamamen siyaset üstü olduklarını söyleyen bu oluşumların, Esenyurt'ta şahıs ve siyasi partilerinin güdümüne girdiklerini, halk açık bir şekilde görmekte. Oraya katılanların sponsorlarına bakıldığında; yıllarca Kürt halkının menfaatleri ve çıkarlarına aykırı bir şekilde davranan ve rant sağlayanların olduklarını gözlemleyebiliyoruz.” 

Oyları pazarlama  

Platform adına hareket eden dernek ve oluşumların, AKP ve türevleri ile Kürt oylarını pazarlık haline getirdiğini söyleyen Daş, "Buradan yola çıktığımızda aslında siyaset üstü ve siyasetin dışında olmadıklarını, siyasette birilerini kulvarına girip, var olan bu mücadelenin sekteye uğratılması konusunda örgütlü bir şekilde yoğun bir çabanın olduğunu görebiliyoruz. Halkı bu konuda bilgilendirmelerimiz oluyor. Buna dönük çalışmalarımız da var, çünkü bizim adımızı kullanarak düzenledikleri etkinliklere giden birçok arkadaşımız ve derneklerimiz olmuş. Beni telefonla arayıp ‘DGD Platformu olarak nasıl böyle bir çağrı yapıp toplantı düzenlersiniz’ diye soruyorlar" şeklinde konuştu. 

Daş, kendi adlarına hareket eden oluşumlara da şöyle seslendi: "Eğer Kürt sorununu çözmek ve Kürtlerin birlikteliğini sağlamak istiyorsanız sorunun çözümü konusunda elinizi taşın altına koyacaksanız ve sistemle bütünleşmeden buna karşı mücadelede yerinizi alacaksınız. Bu konuda halkımızı yanıltıcı sözler içerisine girmeyin." İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.