Portekizliler 4 gün çalışacak

Dünya Haberleri —

Çalışma

Çalışma

  • Belçika ardından Portekiz de haftada 4 günlük çalışma için pilot proje başlattı. Proje, azaltılmış çalışma saatiyle çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığı üzerindeki etkilerini ölçmeyi amaçlıyor.

Portekiz'de önümüzdeki altı ay süresince 40'a yakın şirket haftada dört günlük çalışma düzenini deneyecek. Hükümetin mali desteğiyle başlatılan pilot uygulama ile şirketlerin deneyimleri izlenerek uygulamanın ekonomik, toplumsal ve çevresel etkileri değerlendirilecek.

Portekiz Çalışma, Dayanışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ana Mendes Godinho pilot proje ile ülkesinin çalışma açısından geleceğe doğru önemli bir adım attığını kaydeti. Godinho "Bu, tarihsel olarak yüksek istihdam seviyeleri yaşayan ve yetenekleri cezbetmeye ve elde tutmaya hevesli bir ülkenin işgücü piyasasında uyguladığımız pek çok değişiklikten yalnızca birinin başlangıcı" diye konuştu.

Maaşlar aynı kalacak

Azaltılmış çalışma saatinin, çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığı üzerindeki etkilerini ölçmeyi amaçlayan proje kapsamında katılımcıların çalışma saatleri azaltılırken, maaşlarının aynı kalması taahhüt ediliyor.

Katılımcı şirketlerin bir kısmı profesyonel, bilimsel ve teknik aktivitelerle uğraşırken, bir kısmı kreşten huzurevine, kök hücre bankasından AR-GE merkezine ve imalathaneden sivil toplum kuruluşlarına kadar geniş bir sektör yelpazesini temsil ediyor. Şirketler projeye katılım için ana motivasyonlarının, çalışanların stres ve tükenmişlik düzeylerini azaltmak ve personelin elde tutulması konusunda ilerleme sağlamak olduğunu belirtiyor.

Belçika’da da çalışanlar haftada 5 gün yerine 4 gün çalışmayı tercih edebiliyor. Belçika, Avrupa Birliği’nde 4 günlük çalışma opsiyonunu sunan ilk ülke olurken dünyada da İzlanda ve Yeni Zelanda’dan sonra 3. sırayı almıştı. LİZBON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.