Renkler, sloganlar buluştu

Kadın Haberleri —

.

.

  • İsviçre’den Almanya’ya, Belçika’dan Avusturya’ya kadar Avrupa’nın bütün ülkelerinde kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla cinsiyetçiliğe, ırkçılığa, homofobiye ve kapitalizme karşı ’grev’ diyerek alanlara çıktı, ortak mücadele mesajı verdi.

HABER MERKEZİ

Çoğu merkezde ortak organize edilen yürüyüş ve mitinglerde Kürt kadınlar da kendi giysileri, slogan, pankart ve zılgıtlarıyla ön saflarda yerini aldı. Etkinliklerde Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin başlattığı “Diktatörü Yargılamak İçin 100 Neden” kampanyası için imza toplandı. 

ALMANYA

Almanya’nın hemen hemen bütün kentlerinde kentlerinde alanlara çıkan kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

Bütün kadın örgütlerinin Frankfurt’un Alte Oper meydanında ortaklaşa düzenlediği etkinlikte, kadın özgürlük mücadelesinin sembol isimlerinin yanısıra katledilen kadınların fotoğrafları taşındı. Örgüt temsilcileri yaptıkları konuşmalarla kadın cinayetlerinin politik olduğuna vurgu yaparak, erkek egemen sisteme karşı ortak mücadeleye çağırdı. Konuşmaların ardından müzik ve sloganlar eşliğinde Hauptwache’ye doğru yürüyüşe geçti.
Kendi kıyafetleri, pankart, döviz ve sloganlarıyla yer alan kadınlar da “Diktatörü yargılamak için 100 neden” kampanyası için imza topladı.

Hamburg’da da eylemler 5 ayrı noktada yapıldı. Binlerce kadınının katıldığı kutlamanın en kalabalığı Altona’daydı.  Kürt kadınların da yer aldığı bu yerde, polisin ‘yasaklıdır’ diyerek YPJ bayraklarını açtırmaması, “Bijî YPJ” ve “Jin, Jiyan, Azadî” sloganları, alkış ve zılgıtlarla protesto edildi. Hamburg Rojbin Kadın Meclisi adına konuşan Leyla Kaya “Sizler bayraklarımızı flamalarımızı yasaklayabilirsiniz, ama YPJ sevgisini içimizden atamazsınız. Diktatör Erdoğan’ın Türkiyesi’nde değil Almanya’da yaşıyoruz” diyerek duruma tepki gösterdi. Etkinlik, polisin provokatif tutumuna rağmen coşkusundan bir şey kaybetmeden yaklaşık 2 saat sürdü.
Trier’de kadınlar piknik yaptı, ardından Norta Nigra’da miting düzenlendi. 

Saarbrücken’de Devlet Tiyatrosu önünde bildiriler dağıtıldı, konuşmalar yapıldı. Müzik ve sloganlar eşliğinde halay çekildi.

Hannover’de ise 5 koldan yıldız yürüyüşü gerçekleştirilirken, Kürt kadınlar da “Kadın kırımına karşı özgür kadını ve özgür toplumu savunma zamanı”  şiarıyla yıldızın bir kolunu oluşturdu.

Dresden’deki eylemin merkezi Elbe Nehri kenarıydı. Bilgilendirme standının da açıldığı etkinlikte “Diktatörü yargıla” kampanyası için imza toplandı.

Nürnberg’de 4 ayrı etkinlik düzenlendi. Yaklaşık 10 yıldır Almanya’da yaşayan Dr. Banu Büyükavcı’nın Türkiye’ye iade edilmek istenmesi kınandı. Güzergah üzerinde yolun 30 dakikalığına trafiğe kapatıldığı eylemde Ivanna Hoffmann da anıldı.

Mannheim’daki etkinlikte katledilen kadınların fotoğrafları sergilendi. Kadın katliamlarını besleyen erkek egemen sisteme karşı ortak mücadelenin önemine dikkat çekildi.

Darmstadt’da da aynı kapsamda yapılan yürüyüş ve mitingden sonra kadınlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için Birleşmiş Milletler’i göreve çağıran mektubu yetkililere gönderdi.

Bremen Leipnizplatz’da serbest mikrofon etkinliği düzenlendi. Burada yapılan konuşmalar ardından kadınlar yürüyüşe geçti. Domshof Meydanı’nda bir miting düzenlendi.

Stuttgart Rotebülhplatz’da Güç Birliği Dayanışma Platformu etrafında bir araya gelen kadınlar Schlossplatz’a kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca Meryem Kadın İnisiyatifi, kampanya için imza topladı. “Jin, Jiyan, Azadî” sloganı eşliğinde erbane çalan çalan kadınlar ise farklı bir renk kattı.

Köln’de onlarca kadın örgütünün içinde yer aldığı 8 Mart Platformu, bu yıl salgından kaynaklı merkezi bir yürüyüş yerine eylemlerini 8 ayrı merkeze yaydı. Eylemlerde cinsiyetçiliğe, ırkçılığa, homofobiye, kapitalizme karşı ortak mücadele mesajı verildi. Kürt kadınlar ise Wienerplatz ve Rudolfplatz’daki mitinge katıldı. Viyan Kadın Meclisi adına konuşan Keziban Doğan faşizme, kadın kırımına ve ırkçılığa karşı ortak mücadele çağrısı yaptı. Çember adlı kadın organizesi de kadın uyanışını anlatan tiyatral bir gösteri sergiledi. Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Yıldız Filimci ise dünya genelinde ücret eşitsizliği kürtaj emek ve ekonomik sömürü ile kadınların sağcı iktidarlar tarafından baskı altına alındığını belirterek, “Kadın kırımına karşı özgür kadını ve toplumu savunma zamanı” dedi.

Münih’teki coşkulu kutlamada da  kadınların mücadeleyle kazandıkları hakların korunması ve birlikte mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.

Giessen Berliner Platz’da 8 Mart İttifakı’nın organize ettiği yürüyüşte Kürt kadınları ön saftaydı. Kentin en işlek caddelerinden Löwengasse’den geçen yürüyüşçüler, buraya Serêkaniyê’de Türk devleti destekli çeteler tarafından katledilen Hevrîn Xelef adını verdi.

Wuppertal, Freiburg ve Ulm‘da da eylemlere coşku yansıdı.

Duisburg‘da Ana Tren İstasyonu önünde bir araya gelen kadınlar da Konigstr. Forum’a kadar yürüdü. Burada Narinxan ve Yeni Kadın müzik grubu şarkılar seslendirdi. Mitingde “Diktatörü yargılamak için 100 neden” kampanyası için de çok sayıda imza toplandı.

Bielefeld’de Keselbring meydanında başlayan yürüyüşte Kürt kadınlar da ‘Jin Jiyan Azadî” pankartı açtı, çok sayıda imza toplandı.

İSVİÇRE

8 Mart, İsviçreli, Kürdistanlı, Türkiyeli ve göçmen kadın platformlarının öncülüğünde İsviçre’nin Basel, Luzern, Lugano, Bellinzona, Cenevre ile Lozan kentlerinde kitlesel bir şekilde kutlandı.

İsviçre’nin Basel kentinde polisin kurduğu barikatlara rağmen kadınlar, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganıyla Feminist Gece Yürüyüşü yaptı. Theatherplatz’da bir araya gelen yüzlerce kadın, kadın emeğini sömüren kapitalist, erkek egemen devlet sistemine karşı sloganlar atarak, kadın mücadelesinin yükseltilmesi çağrısında bulundu. Yapılan konuşmalarda kadın mücadelesi açısından Rojava’daki kadın devrimi örnek alınarak erkek devlet sisteminin yıkılabileceği belirtildi.
Ayrıca ülke genelinde yılın başından bu yana 6 kadının erkekler tarafından katledildiğine dikkat çeken kadınlar, devletin koruyucu önlem almamasına tepki gösterdi. Yürüyüş, Basel Üniversitesi kampüsünde sloganlarla sona erdi.

Lozan’da Kürdistanlı kadınlar, katıldıkları etkinlikte “Diktatörün yargılanması için 100 neden” kampanyası için imza toplayıp cezaevlerinde bulunan kadın tutsaklar için kart hazırlarken, Luzern’in Vögeligartli alanında bir saat süren bisiklet turu yapıldı.

Cenevre, Lugano ve Bellinzona kentlerinde de kadınlar alanlara çıkarak 8 Mart’ı kutladı. 

HOLLANDA

Amsterdam Meseumplein’deki kutlama, içerisinde çok sayıda kadın örgütünün yer aldığı 8 Mart Komitesi tarafından düzenlendi. Kürt Kadın Hareketi, “Demokratik konfederalizmi inşa edelim” diyerek mücadeleye çağırdı. 

AVUSTURYA

Başkent Viyana’da Yppenplatz’da yapılan miting ardından yürüyüşe geçildi. Yapılan konuşmalarda eşit işe eşit ücret ve kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin topyekün örgütlülükten geçtiğine vurgu yapıldı, mücadele veren tüm kadınlar selamlandı. 
Graz’da Hauptplatz’dan Griesplatz’a kadar bir yürüyüş düzenlendi. 

FRANSA

Bordeaux’daki kadın örgütleri ile ortaklaşa düzenlenen yürüyüş Stalingrad’da başlayıp kentin birçok caddesine uğradı.

Mulhouse’da, içerisinde Sema Yüce İnisiyatifi’nin de yer aldığı 15 kurumdan oluşan Collectif Feminist– 68, bir günlük greve gitti. “Kadınların uğradığı ayrımcılığa, eşitsizliğe ve cinsel şiddete son verin” şiarıyla başlatılan Feminist Grev’de  kadınların cinsiyetçilik nedeniyle yaşadığı ayrımcılık, şiddet, eşitsizliğe dikkat çeken kadınlar, Macron hükümetine yasal düzenlemelerin bir an önce sağlanması ve kadınlara birlikte mücadeleyi yükselme çağrısında bulundu.

Toulouse’da Kürt ve Fransız kadınların 8 Mart eyleminde yapılan konuşmalarda da kadınların yüzyıllardır sömüren, köleleştiren, ezen, bastıran zihniyete karşı savaş halinde olduğu vurgulandı. Eylemde TJK-E’nin kampanyası için de imza toplandı.

İSVEÇ

Göteborg’da kentin çeşitli semtlerinde yürüyüşler yapan Kürt kadınlar, feribotla Göteborg’u turladı, Brunnsparken’da da halay çekti. 

BELÇİKA

Belçika’nın başkenti Brüksel, Liege ve Antwerpen kentlerinde de Kürt kadınlar 8 Mart’ı kutladı. Her üç kentte Avrupalı kadın örgütleri ile düzenlenen eylemlerde TJK-E bildirileri okundu.

Sokaklarda mor isyan

İstanbul ve Ankara’da binlerce kadının katıldığı Feminist Gece Yürüyüşü'de sokaklar mor isyana büründü. “Şiddeti artıran patriyarkaya, kadınların katledilmesine, şiddeti sıradanlaştıran düzeninize karşı isyandayız” diye haykıran kadınlar, eril zihniyete karşı her yerde direnişte olacakları mesajını verdi.
 

video link: https://vimeo.com/521424826

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.