Rojvelat, Kurdistan’da kayıptı!

Kadın Haberleri —

Rojvelat Kızmaz

Rojvelat Kızmaz

  • Devlet, Rojvelat Kızmaz’ın kaybolduğu andan cenazesinin bulunduğu ana kadar ölümünü bekledi. Rojvelat’ın ablası Adar Kızmaz, “Kürt kimliğimizden dolayı aramalar geç başlatıldı. Genç, yaşam dolu bir insanın ölümüne sebep oldular” dedi.

Rojvelat Kızmaz, Êlih’te (Batman) 9 Şubat günü sabah saatlerinde evinden ayrıldıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamadı. Ailesi bunun üzerine karakola kayıp başvurusu yapmış ancak Rojvelat, 3 gün sonra Ilısu Baraj Gölü’nde yaşamını yitirmiş halde bulundu.

26 yaşındaki genç kadının ölümü hem ihmal zincirini hem de devletin Kürt kimliğine karşı yürüttüğü politikaları bir kez daha gözler önüne seriyor. Ailesi, Rojvelat’tan haber alamayınca karakola giderek “intihar olasılığı” olduğunu belirtiyor. Fakat arama çalışmalarının başlatılmaması üzerine aile kendi imkanlarıyla kameralara bakıyor ve 3’üncü günün sonunda Rojvelat’ın Hasankeyf dolmuşuna bindiğini öğreniyor.

Devlet ölümünü bekledi

Rojvelat’ın ablası Adar Kızmaz, kardeşinin ölümünün her şekliyle mevcut iktidarın oluşturduğu sistemden kaynaklı olduğunu söyleyerek, yaşanan sürecin devamını anlatıyor:

“Sonra Hasankeyf’e gittik. Herhangi bir ilçe karakoluna haber verilmemişti. Biz kendimiz haber verdik. Öğlene doğru Hasankeyf’e vardık. Akşama kadar herkese fotoğrafını gösterdik. Sonra orada duran bir jandarmaya haber verdim, fotoğrafları çekip, ‘Gruplara atayım’ dedi. Abimler, ‘Tekne kiralayalım, biz bakalım’ dediler. ‘Tekne kiralanmıyor ve küçük bir tekne yok’ dediler. Sonra bot istedik, botu sürmeyi bilen yok. Rojvelat’ın elbiselerini biz kendimiz bulduk. Biz bulduktan sonra polisler arama başlattı. Çok ihmal vardı. Bir genç kızın intihar etme ihtimali için bile 24 saatin geçmesini beklememeleri gerekiyor.”

 

 

Hala bir ümidi vardı

Jinnews’ten Gülistan Gülmüş’e konuşan Kızmaz, son zamanlarda atanamama durumunun Rojvelat’ı etkilediğinin altını çiziyor ve ekliyor: “Yaşam dolu bir kadındı. KPSS sürecinde eğitim sıkıntıları oldu, atanamadı. Bunun etkisi çok büyük. Eğer bu süreç, eğitim sistemi olumlu olsaydı çocuklarla çok mutlu bir yaşam sürerdi. Bu defa vize denedi. Vize başvurusunda bulunduk, o da olmadı. Ülkenin genel olarak vize almama, gençlerin vize almama sorunu var. Hala ümidi vardı, vize alır, orada bir yaşam kurar diye. Çünkü buradaki sıkıntılar, ekonomik sıkıntılar onu çok fazla boğuyordu.”

Gencecik, yaşam doluydu

Kızmaz, gazeteci kardeşi Mehmet Kızmaz’ın daha önce Ilısu Barajı’nda ölüm riskinin yüksek olduğuna dair haberler yaptığını ve Rojvelat’ın yaşamını yitirme nedenini hem ihmal hem de Kurdistan’da kayıp olan biri şeklinde gösteriyor.

“Kürt kimliğimizden dolayı aramalar geç başlatıldı. Batı tarafından biri olsaydı, intihar ihtimali söylendiğinde bile arama başlatılabilirdi” diyen Kızmaz, devletin genç ve yaşam dolu bir kadının ölümüne sebep olduğunu belirtiyor.

Arama çalışmaları bile eşit değil

“Hasankeyf’e gitmeden önce 3 gün boyunca karakola gittik. Tüm ilçelere haber verilebilirdi. Arama kurtarma çalışmaları bile eşit değil. İlk günden anayoldaki kameralara baksalardı, belki Hasankeyf’e gidebilirdik, oraya gittiğini öğrenebilirdik. Bu ülkede kadın olmanın zorluğunu, bir kez daha ölümüne sebep olunabileceğini ön plana attılar. Umarım son olur. Karakola gittiğimizde isminden kaynaklı bir tutum sergilediklerini hissettik. Aramaları başlatmama sebebinin bu olduğunu düşünüyorum. Devlet tarafından sevilmeyen politik bir aile olduğumuzdan kaynaklı aramaların geç başlattıklarını düşünüyorum.” ÊLIH

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.