RSF: Devletler pandemiyi kullandı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) 2021 yılı basın özgürlüğü endeksini açıkladı: Devletler ve hükümetler pandemiyi fırsata çevirdi ve basın özgürlüğünü sınırladı. 

 

Merkezi Paris’te bulunan RSF, Dünya Basın Özgürlüğü 2021 Endeksini yayımladı. Raporda, “Dezenformasyon virüsüne karşı temel aşı olan gazeteciliğin icrası, 180 devletin 73’ünde ağır bir şekilde engellenirken, 59 ülkede kısıtlandı” denildi.

Endekse göre 180 ülkeden sadece 12’sinde “iyi bir durum (beyaz)” ortaya çıkarıyor. RSF, bu “beyaz alanın 2013’ten beri hiç bu kadar daralmadığını” belirtti.

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, ayrıca koronavirüs pandemisinin basın özgürlüğünü kısıtlayan devletler ve hükümetler tarafından kullanıldığını kaydederek, “Gazetecilik dezenformasyona karşı en iyi aşıdır. Fakat ne yazık ki, üretimi ve dağıtımı çoğu zaman politik, ekonomik ve teknolojik ve hatta bazen kültürel faktörler tarafından engelleniyor” diye belirtti.

Türkiye 153’üncü sırada

Basın özgürlüğünün en kötü (siyah) durumda olduğu ülkelerde baskıların giderek artış gösterdiğini kaydeden RSF raporda şu bilgilere yer verdi:

*İran bir sıra gerileyerek 174’üncü sıraya yerleşti.

*Suudi Arabistan 170, Mısır 166’ncı sırada kaldı. Suriye ise 1 sıra yükselerek 173’üncü oldu.

*2021 endeksinde Türkiye, 2020'ye göre bir sıra yükselerek 180 ülke arasında 153'üncü oldu.

*Basın özgürlüğü sıralamasının en altında Çin (177), Türkmenistan (178), Kuzey Kore (179) ve Eritre (180) yer alıyor.

Almanya iki sıra geriledi

RSF endeksinde tablonun en üstünde Norveç üst üste beşinci yıl da birinciliği korurken, Finlandiya ve İsveç tarafından takip ediliyor. Danimarka bir sıra gerileyerek 4’ncü sıraya oturdu.

Avrupa her ne kadar en güvenli bölge olarak kalmaya devam etse de başta Almanya ve Fransa olmak başta olmak üzere saldırılar ve keyfi sorgular arttı.

Almanya 2 sıra gerileyerek 13’e yerleşti, Fransa 34’üncü sırada bulunuyor. Basın özgürlüğünde kısıtlama politikalarının açığa çıktı diğer Avrupa ülkelerinden İtalya 41’nci sırada, Polonya 64’üncü, Yunanistan 70’nci, Sırbistan 93’üncü ve Bulgaristan 112’nci sırada yer alıyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.