Rusya Erdoğan ve Guterres'i övdürmedi

Dünya Haberleri —

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da tahıl koridoru anlaşması imza törenine katılmışlardı. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da tahıl koridoru anlaşması imza törenine katılmışlardı. 

  • BM Güvenlik Konseyi'nin tahıl koridoru anlaşması ve Türkiye ile BM Genel Sekreteri Guterres'in bu başarıdaki rolünü öven bir bildiri yayımlamasına Rusya engel oldu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçen hafta İstanbul'da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasını öven bir bildiri üzerinde görüş birliğine varamadı. Rusya’nın engeline takılan taslak metinde, Moskova ile Kiev arasında anlaşma sağlanabilmesi için gösterdikleri çabadan ötürü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Türk hükümeti övülüyordu. 

Rusya'nın veto nedeni

BM Güvenlik Konseyi diplomatları, Rusya'nın taslak metne karşı çıkma sebebinin, yayımlanacak açıklamada Guterres'in Odessa Limanı'na düzenlenen Rus saldırısını kınamasından bahsedilmesi olduğunu söyledi. Rusya, İstanbul'daki imza töreninden bir gün sonra, Ukrayna tahılının yurt dışına ihraç edilebilmesi için belirlenen üç limandan biri olan Odessa Limanı'nı vurmuştu. BM Genel Sekreteri, saldırıyı "tartışmasız şekilde" kınarken tarafların tahıl anlaşması kapsamındaki vaatlerine bağlı kalmaları gerektiğini ifade etmişti. İmzalanan anlaşmayla Moskova ve Kiev, bu mutabakat kapsamındaki gemi ve limanları hedef almama konusunda güvence vermişti.

Anlaşma imzalanmıştı

Haftalarca süren müzakerelerin ardından Moskova ve Kiev'in geçen Cuma günü İstanbul'da imzaladığı anlaşma, Odessa bölgesindeki üç Ukrayna limanından tahıl ihracatı için Karadeniz'de koridor açılmasını öngörüyor. Anlaşma, savaş nedeniyle Ukrayna silolarında sıkışıp kalan 20 ila 25 milyon ton buğdayın ihracatının mümkün kılınmasını ve yaşanan küresel gıda krizinin hafifletilmesini hedefliyor.

NEW YORK

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.