Sabotaj ihtimali soruşturuluyor

Dünya Haberleri —

  • Kuzey Akım boru hattında patlama kaynaklı dördüncü sızıntı tespit edildi. Avrupa ülkeleri sabotaj şüphesi nedeniyle güvenlik önlemlerini artırırken, İsveç istihbaratı (SEPO) ise soruşturma başlattı. (SEPO, “Soruşturma ağırlaştırılmış sabotaj şüphesi ile sürdürülecek" dedi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de İsveç ve Rusya'nın talebi üzerine Kuzey Akım gaz boru hatlarındaki sızıntıları görüşmek üzere bugün toplanıyor.

Norveç orduyu görevlendirdi

Avrupa ülkeleri de petrol ve doğal gaz tesisleri etrafındaki güvenlik önlemlerini arttıracaklarını açıkladı. Şu anda Avrupa’nın en büyük doğal gaz tedarikçisi olan Norveç ise bir adım daha ileri giderek önemli altyapı tesislerini korumak için orduyu görevlendirdi. 

İsveç, Danimarka, Finlandiya ve AB, ABD ile NATO’dan ise hasarın kasten verildiğine yönelik açıklamalar geldi ancak doğrudan Rusya suçlanmadı. Kremlin ise kendi boru hattına sabotaj düzenlemenin “aptalca” ve “tahmin edilebilir” olduğunu savunan bir açıklama yaptı ve "sızıntı olan bölgenin ABD istihbaratının kontrolünde olduğunu" iddia ederek sorumlunun ABD olabileceğini ima etti.

2 boru hattı gazla dolu

Baltık Denizi'nde Rusya’ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki ilk sızıntılar Pazartesi ve Salı günü ortaya çıkmıştı. Her iki boru hattı da şu anda çalışmıyor. Kuzey Akım 2 hattı projesi Rusya Ukrayna’ya savaş açtığında Almanya tarafından rafa kaldırıldı ve Rusya da Kuzey Akım 1 boru hattını bakım yapılacağı gerekçesiyle 31 Ağustos'ta kapattı. Ancak her iki boru hattı da doğal gazla dolu.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.