Sadr grubundan toplu istifa

Dünya Haberleri —

Mukteda es-Sadr

Mukteda es-Sadr

  • 8 aydır hükümetin kurulamadığı Irak’ta meclisin feshedilmesi için Şii Sadr hareketi milletvekilleri toplu bir şekilde istifa etti. Sadr’ın başbakan adayı da adaylıktan çekildi.

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’a bağlı Sadr Grubu milletvekilleri, Sadr’ın çağrısı üzerine istifa etti. Sadr’a bağlı sosyal medya hesaplarından Pazar akşamı yayınlanan bir videoda, Sadr Bloku Meclis Grup Başkanı Hasan Azari’nin sayıları 75 olan milletvekillerinin istifa dilekçelerini Meclis Başkanı Halbusi’ye sunduğu ve Halbusi’nin de istifa dilekçelerini onaylayarak imzaladığı görüldü.

Ülke 8 aydır hükümetsiz

Eylül’de yapılan genel seçimlerde Şii Sadr’ın grubu 75 vekil çıkararak 329 sandalyeli meclisin birinci partisi olmuştu. Grubun lideri Mukteda es-Sadr, Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Sünni çatı kuruluş Egemenlik Koalisyonu ile hükümeti oluşturmak için üçlü ittifak kurmuştu. Ancak aradan geçen 8 aya rağmen Irak’ta halen hükümet kurulabilmiş değil. Seçimin yapılabilmesi için parlamentonun üçte iki çoğunlukla toplanması gerekiyordu ancak tüm girişimler başarısız oldu. Bu nedenle ülkede aylardır siyasi kriz yaşanıyor. Uzlaşma sağlanamadığı için hükümeti kuramayan Mukteda es-Sadr da parlamentonun feshedilmesinden ve erken seçime gidilmesinden yana. Sadr, bu nedenle de vekillerden istifalarını istedi. 

Başbakan adayı da çekildi

Mukteda es-Sadr’ın başbakan adayı Muhammed Cafer es-Sadr da adaylıktan çekildiğini duyurdu. Cafer es-Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Mukteda Sadr’ın ulusal ve reformist projesi için aday gösterilmeyi kabul etmiştim. Ancak geri çekilme zamanı geldi" dedi.

BAĞDAT

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.