Sadr siyasetten çekildi

Dünya Haberleri —

  • Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr dün yaptığı açıklamada, siyasetten tamamen çekildiğini duyurdu.

Şii lider Sadr sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Siyasi işleri bıraktığımı ve siyasetten tamamen çekildiğimi ilan ediyorum. Babamın mezarı, tarihi eser kurumuyla Sadr ailesinin müzesi hariç tüm kurumları kapatma kararı aldım” dedi.

Taraftarları sokağa döküldü

Bunun üzerine Sadr’ın destekçileri, başkent Bağdat’ın yanı sıra ülkenin güney kentlerinde de sokaklara döküldü. Göstericiler, Bağdat’taki Yeşil Bölge’de bulunan Hükümet Sarayı’nı bastı. Grup burada protestolarla hükümet yetkililerini istifaya çağırdı. Gösterilerden dolayı başkentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Başbakan Mustafa el-Kazımi de Bakanlar Kurulu’nun haftalık toplantılarını askıya aldı.

Seçildi ama hükümet kuramadı 

Şii lider Mukteda es-Sadr, Ekim 2021’deki seçimden galip çıksa da hükümeti kuramamış, ardından grubundaki milletvekillerini istifa ettirerek siyasetten çekildiğini açıklamıştı. Sadr sonrası hükümet kurma işi rakibi Koordinasyon Çerçevesi’ne geçmişti. Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı olarak eski bakanlardan Muhammed Şiya Sudani’yi seçtiğini duyurması üzerine Sadr yanlıları parlamentoyu işgal etmişti. Ardından gösterilerini önce parlamento önüne ardından ise Yüksek Yargı Konseyi bahçesine taşımıştı. 

Erken seçim istiyordu

Sadr, anayasa, yargı yönetimi ve rejim değişikliğiyle erken seçim yapılmasını istemişti. Sadr’ın rakibi İran destekli Şii Koordinasyon Çerçevesi ise buna meclisin karar vermesi gerektiğini belirterek söz konusu taleplere itiraz etmişti. Sadr, Koordinasyon Çerçevesi yöneticilerinin “masaya dönme” çağrılarını yanıtsız bırakarak, onlarla bir daha uzlaşı masasına oturmayacağını dile getirmişti.  BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.