Sadr: Toplantılar faydasız
Dünya Haberleri —

Mukteda es-Sadr
- Irak’ta Sadr dışındaki siyasi partiler erken seçime gidilmesi için anlaştı. Ayrıca Sadr Hareketi’ne de bu sürece katılma çağrısı yaptı. Sadr ise toplantıyı “faydasız” olarak nitelendirdi.
Ekim 2021’deki genel seçimlerden bu yana hükümetin kurulamadığı Irak’taki siyasi liderler ülkedeki siyasi krizi görüşmek üzere Çarşamba günü Bağdat'taki hükümet sarayında bir araya geldi. Başbakan Mustafa el-Kazımi'nin başkanlığındaki toplantıya; Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Fayik Zeydan ve Birleşmiş Milletler Irak Misyon Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert ile ülkedeki Şii, Sünni, Kürt, Türkmen ve Hristiyan toplumlarının temsilcileri katıldı.
Meclisin feshi ve erken seçim çağrısı yapan Şii lider Mukteda es-Sadr'ın hareketinden ise toplantıya katılan olmadı. Yeniden erken seçim yapılabileceği konusunda anlaşmaya varan siyasi liderler, bu sürecin anayasal çerçeveye uygun şekilde olmasını istedi. Toplantıda, bir yol haritası çizilmesi için ulusal diyalog toplantılarına devam edilmesi kararı da alındı. Siyasi liderler ayrıca Sadr Hareketi'ne ise bu toplantılara katılma çağrısında bulundu.
Sadr’dan olumsuz yanıt
Şii lider Mukteda es-Sadr ise katılmadığı ulusal diyalog toplantısını “faydasız” olarak nitelendirdi. Şii lider dün kendisine bağlı sosyal medya hesabından yayımladığı mesajda Bağdat’taki toplantının hiçbir anlam ifade etmediğini ve katılımcıların çoğunun sadece kendini düşündüğünü savunarak, “tek dertleri sandalyelerini korumak” dedi. Irak halkının mevcut siyasetçilere boyun eğmeyeceğini vurgulayan Sadr, "Gizli toplantılarınız bizi hiçbir şekilde ilgilendirmiyor. Diyalog görüşmelerinizde hiçbir hayır yok" ifadelerini kullandı. Sadr’ın destekçileri 27 Temmuz’dan bu yana meclisin bulunduğu Yeşil Bölge’de gösteriler yapıyor. BAĞDAT







