Sadr’ın rakibi Şiiler hükümete talip

Dünya Haberleri —

.

.

  • Irak’ta Şii çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi aylardır siyasi krizine neden olan yeni hükümeti kurmak için harekete geçti.  Ancak İran yanlısı Koordinasyon Çerçevesi’nin hem mecliste üçte iki çoğunluğu yakalaması hem de farklı partileri uzlaştırarak bir koalisyon hükümeti kurması zor görünüyor. 

Irak’ta genel seçimin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen halen yeni bir hükümet kurulabilmiş değil. Bu nedenle ülkede aylardır siyasi kriz yaşanıyor. Ekim’de yapılan genel seçimlerden birinci parti çıkmasına ve KDP ile Sünni çatı kuruluş Egemenlik Koalisyonu ile üçlü ittifak kurmasına rağmen bir türlü yeni hükümeti kuramayan Şii Sadr hareketinin tüm vekilleri (75) geçtiğimiz günlerde toplu bir şekilde istifa etti. 

Kazımi’yle görüştüler

Şimdi ise Sadr’ın İran yanlısı rakibi Şii çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi hükümeti kurmaya talip. Koordinasyon Çerçevesi yetkilileri 16 Haziran Perşembe günü Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’yle de bir araya geldi.

Yeterli sayıyı bulmaları zor

Ancak bu birliğin hükümeti kurmak için yeterli sayıya ulaşması zor görünüyor. Zira 88 milletvekili olan Koordinasyon Çerçevesi, Sadr hareketinin boşalttığı 75 sandalyenin tamamını alsa dahi sadece 163 oya sahip oluyor. Fakat bu sayı hükümeti kurmaya yetmiyor. Çünkü hükümet kurabilmek için ilk adım olan cumhurbaşkanı seçimi için 329 sandalyeli meclisin üçte ikisinin (220 vekil) oyuna ihtiyacı var. Zira başbakanı seçecek en büyük meclis bloğunu görevlendirilmesi için öncelikle cumhurbaşkanının seçilmesi gerekiyor. 

KDP’yle husumetleri var

Ayrıca Koordinasyon Çerçevesi’nin Kürt ve Sünni partileri bir koalisyon hükümetine ikna etmesi de zor görünüyor. Zira Koordinasyon Çerçevesi çatısı altındaki gruplar ile Meclis’teki 31 sandalyeli KDP arasında aylardır siyasi çatışmalar yaşanıyor. Hatta geçtiğimiz günlerde Nuri el-Maliki’nin tarafları KDP’nin kapatılması için mahkemeye başvurmuştu. 

Tabanına nasıl izah edecek?

Diyelim ki siyasi çıkarlar ön planı çıktı ve Koordinasyon Çerçevesi, KDP ve Sünni Egemenlik İttifakı’nı hükümet kurmak için ikna etti ancak bu kez de kendi tabanına “Siyonist oluşumla ile ilişki kurmakla” suçladığı KDP lideri Mesud Barzani ile bazı Körfez ülkelerinin ajanı olmakla suçladığı Sünni Egemenlik Koalisyonu lideri Muhammed el-Halbusi’yi kabul ettirmesi gerekecek. 

Amiri Necef’ten medet umuyor

Koordinasyon Çerçevesi’nde yer alan Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri’nin 15 Haziran’da Necef’teki Şii dini merciliğe krizin çözümü için müdahale çağrısında bulunması, Sadr’ın Meclis’ten çekilme kararıyla Koordinasyon Çerçevesi’nin omuzlarına bindirdiği yükün ağırlığını ve onları içine sürüklediği çaresizliğin boyutunu şimdiden gözler önüne seriyor.

Dr. Ciwan El-Beydanî

Sadr sokağa çıkabilir

Yerel gözlemcilere göre ise Irak’taki Şii parti ve gruplar arasında en güçlüsü kabul edilen Sadr Hareketi’nin içinde yer almadığı herhangi bir siyasi hamlenin başarılı olma ihtimali yok. Dün ANHA ajansına konuşan Iraklı araştırmacı ve tarihçi Dr. Ciwan El-Beydanî de Sadr Hareketi’nin sokakta gösterilere ve yeni muhalefete öncülük edebileceğini söyledi. El-Beydanî’ye göre, Sadr toplumun içine inerse ülkede kaosa hatta yeni kurulacak hükümetin devrilmesine dahi neden olabilir. 

İlk gösteri yapıldı bile

Sadr taraftarları ise tepkilerini göstermeye başladı bile. Geçtiğimiz Pazartesi akşamı Bağdat’taki Uluslararası Halk Stadı’nda yapılan lig kupası maçında Sadr destekçileri “İran dışarı dışarı… Bağdat özgür kalacak” ve “Seninleyiz Seyyid Sadr” sloganları attı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.