Sağlık emekçileri: Geçinmekte zorlanıyoruz

  • SES, ek ödemeler ve toplu iş sözleşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, sağlık emekçilerinin geçinmekte zorlandıklarını ifade etti. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)  Aksaray Şubesi, ek ödemeler ve toplu iş sözleşmesine dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde gerçekleşen açıklamaya çok sayıda sağlık emekçisi katıldı. SES Aksaray Şubesi İşyeri Temsilcisi Aydın Erol, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin zor koşullarda çalıştığını belirterek, salgının şartları daha da ağırlaştırdığını söyledi. Erol, ”Yurttaşlarımız, çalışma arkadaşlarımız hastalanıp ölürken biz ekonomik taleplerle gündeme gelmekten imtina ettikçe, iğneden ipliğe yapılan zamlar, zaten yoksul olan biz sağlık emekçilerini eylem yapmaya zorluyor. Temel gıda ürünlerinden geçmediğimiz köprülerin ücretlerine, vergi ve harçlardan elektriğe kadar zamlar yağmur gibi yağdırılıyor. Görünen o ki yandaş şirketler için boşaltılan kasa, yeniden emekçilerin alın teriyle dolana kadar zam yağmurları devam edecek” dedi.

Mevcut ücretlerle geçinemediklerini dile getiren Erol, ”Tüm emekçiler gibi biz sağlık emekçileri de yandaş sendikanın Toplu İş Sözleşmesi orta oyunu ve TUİK tarafından gerçek olmayan verilerle hesaplanan enflasyon farkı ile ücretlendirildik. Bu ücretlerle kredilerimizi, faturalarımızı, kiralarımızı ödemeye çalışırken gelecek ayı eksi hesapla bekliyoruz. Salgınla birlikte yoğun bakım ve acil gibi yüksek riskli alanlarda çalışanların tavandan ek ödeme ile eskisi kadar bile ücret alamıyorlar” diye konuştu. Erol, temel yaşam malzemelerinin neredeyse tamamına büyük zamlar gelirken kamu emekçilerinin maaşlarında yapılacak artış ise son açıklanan enflasyon farkı ile birlikte sadece yüzde 13,11 kaldığını belirterek, “Yetmezmiş gibi salgın süreci, sağlık emekçilerinin ek ödemelerinden tasarruf edilmesinin, sözleşmeli- güvencesiz istihdamın arttırılmasının bahanesi oldu” dedi. 

Erol, sağlık çalışanların taleplerini ise şöyle sıraladı:

* Gelir vergisi tarifesine son verilmeli, ücretli emekçiler için vergi dilimi oranı en fazla yüzde 10 olarak sabitlenmelidir.

* Toplu sözleşme derhal yenilenmeli, temel ücretlere 2 bin lira seyyanen zam yapılmalıdır.

* Tüm ek ödemeler temel ücrete eklenerek emeklilik hesaplamasına dahil edilmeli, 3 bin 600 ek gösterge, yıpranma hakkı düzenlemesi bir an önce hayata geçirilmelidir.

* Personel eksikliği kadrolu güvenceli istihdamla giderilmelidir.

 

Kısa vadeli dış borç 184,3 milyar dolar

Kasım 2019’da 164,2 milyar dolar olan kısa vadeli dış borç stoku, bir yılda 20,1 milyar dolar artışla Kasım 2020’de 184,3 milyar dolara yükseldi.

Merkez Bankası (TCMB), kısa vadeli dış borç verilerini açıkladı. Buna göre; Kasım 2020 sonu itibarıyla, kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku 184,3 milyar dolara yükseldi.

Nisanda 164,6 milyar dolara gerileyen bu rakam, sonraki aylarda ekimde 181 milyar dolar olmuştu.

2021 cari açık beklentisinin de 24 milyar dolar olduğu düşünülürse, kısa vadeli dış finansman ihtiyacı 208 milyar dolar civarında oldu.

Söz konusu stokun 16,7 milyar dolarlık kısmı, Türkiye’de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluştu.

Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün yüzde 22,6, Merkez Bankası’nın yüzde 11,6, özel sektörün ise yüzde 65,8 oranında paya sahip olduğu gözlendi.

Miktarsal olarak bakıldığında; kamunun 41,7 milyar dolar, Merkez Bankası’nın 21,3 milyar dolar, özelin 121
3 milyar dolarlık kısa vadeli dış borcu olduğu görüldü.

Bankacılık kesiminin kısa vadeli dış borcu 83,5 milyar dolar oldu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.