Şakran’da tutsak sürgünü sürüyor

İzmir Aliağa Cezaevi

İzmir Aliağa Cezaevi

  • İzmir Aliağa Ceza İnfaz Kampüsü içinde yer alan 3 Nolu Şakran T Tipi Cezaevi'nde Salı günü başlayan toplu sürgünler devam ediyor. 16 Ağustos günü sabaha karşı Şakran Cezaevi'nde siyasi tutsaklara dönük başlayan sürgün, 19 Ağustos sabahı 4 tutsağın daha sürgünüyle devam ediyor. Şu ana kadar sürgün edilen tutsak sayısı 13’e yükseldi. 

MİHEME PORGEBOL

 

İzmir Aliağa Ceza İnfaz Kampüsü içinde yer alan 3 Nolu Şakran T Tipi Cezaevi'nde Salı günü başlayan toplu sürgünler devam ediyor. 16 Ağustos günü sabaha karşı Şakran Cezaevi'nde siyasi tutsaklara dönük başlayan sürgün, 19 Ağustos sabahı 4 tutsağın daha sürgünüyle devam ediyor. Şu ana kadar sürgün edilen tutsak sayısı 13’e yükseldi. 

İzmir Aliağa’da bulunan Şakran 3 Nolu T-Tipi Cezaevi'nde gece yarısı siyasi tutsakların odalarına giren gardiyanlar, tutsakların isimlerini okuyarak eşyalarını toplamalarını istedi. Sormalarına rağmen nereye götürülecekleri söylenmeyen tutsaklar sabaha karşı sürgün edildi. Cezaevi yönetiminin sürgünün nereye yapıldığı, gerekçesi ve yasal dayanağına ilişkin herhangi bir açıklama yapmaması üzerine, sürgün edilen tutsakların arkadaşları bu durumu telefon görüşmelerinde aileleri aracılığıyla kamuoyuna duyurdu.

Hiçbir şey söylemediler

Tutsaklar, 18 Ağustos sabahı aileleri aracılığıyla yaptıkları bilgilendirmede “9 arkadaşımızdan gecenin bir yarısı hazırlanmaları istendi. Takip eden birkaç saat içerisinde de apar topar götürüldüler. Başka da hiçbir şey söylenmedi. Sabah cezaevi idaresiyle konu üzerine görüşme talep ettik. Görüşmede ‘Size nereye götürüldüklerini söylemeyeceğiz. Siz aileleriniz üzerinden öğrenin.’ dediler. Bunun dışında hiçbir şey söylemediler” derken idarenin keyfi tutumlarının artık ayyuka çıktığını belirttiler. 

Tüm sürgünler aynı koğuştan

Yaşananlar üzerine 19 Ağustos günü Aliağa’da bulunan Şakran Cezaevi kampüsüne giden Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi Eşbaşkanı Welat Zeren, sürgün edilen tüm tutsakların aynı koğuştan olduğunu belirterek “Sürgünler yalnızca 3 Nolu T Tipi Cezaevinde bulunan A-17 koğuşunda gerçekleştirilmiş.  Sürgünlerin ilki Salı günü Özgür Güçlü, Mehmet Halis Vural ve İhsan Balkaş adlı tutsaklarla başladı. Çarşamba günü de Abdurrahman Yıldırım ve Faik Kımış sürgün edildi. Perşembe günü ise Orhan Sakçı, Nimet Yılmaz, Fettah Yıldırım ve İdris Çalışkan sürgün edilirken, Cuma günü de Murat Duruk, Mizbah Kaya, Murat Aydın ve Mehmet Okur adlı tutsaklar sürgün edildi. Sürgünlerin tamamı aynı koğuştan gerçekleşti. 14 kişilik koğuşta henüz sürgün edilmeyen yalnızca Abdulhakim Şık adlı tutsak kaldı” dedi. Zeren, Abdulhakim Şık’ın da yakın zamanda sürgün edilme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

Hasta tutsaklar ve infazı yakılanlar da var

Sürgün gerekçesinin belirtilmediğini ekleyen Zeren, “Ancak tutsakların sürgün gerekçesi üzerine tahminleri var. Buradaki tutsaklar tahliyeleri yaklaştığında gözlem kurulunun karşısına mülakata çağırılıyorlar. T-3’teki tutsaklar bu kurulda alınan keyfi kararlara tepki gösterdikleri için mülakata çıkmıyormuş. Bu gerekçe sürgünde etkili olabilir. Onun dışında sürgünlerin tutsaklar arasındaki örgütlü yapıyı kırmaya dönük olduğunu düşünüyoruz” dedi. Zeren, tutsakların Antalya S Tipi Cezaevi'ne gönderildiklerine dönük tahminleri olduğunu belirtti.

Öte yandan sürgün edilen tutsaklar arasında durumu ağır olanlar dahil hasta tutsaklar da bulunuyor. Tutsaklardan Fettah Yıldırım ve Mehmet Halis Vural ise infazlarını tamamlamalarına rağmen bir yılı aşkın süredir tahliye edilmiyor. Sürgün edilen tutsaklardan ise hala haber yok. 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.