Sandra ve Camille PKK için imza topluyor

Dünya Haberleri —

  •  PKK’nin ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması için Lozan’da stand kurarak imza toplayan gönüllüler arasında antropolog Sandra Bornand ve tiyatro sanatçısı Camille Martin de var. Aktivistler, felsefesinden etkilendikleri PKK’ye yönelik yasağın son bulması için AB’nin “terörizm” tanımını değiştirmesi gerektiğini belirtiyor.

 

ÖNER POLAT/LOZAN

İsviçre’nin Lozan kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesinin tanıtılması amacıyla her Çarşamba St. Laurent Meydanı’nda kurulan stant eylemi 10. ayında. Eylemi Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK) ve Lajîn Kadın Meclisi, Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwan ên Têkoşer (Teko-JIN) üyeleri organize ediyor. 

24 Kasım 2021’den bu yana devam eden stant eyleminde aktivistler, Öcalan’ın kitaplarıyla PKK’nin kadın özgürlükçü, ekolojik ve demokrasiden yana paradigmasını tanıtıyor. Eylemde PKK’nin Avrupa Birliği’nin ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması için de imza toplanıyor. Aktivistler bugüne kadar 4350 imza toplamış.

Gün boyu standtalar

Kürt halkının özgürlük mücadelesine destek veren enternasyonalistler de standta gün boyu PKK’nin ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması için imza topluyor. İsviçreli antropolog Sandra Bornand ve tiyatro sanatçısı Camille Martin de bunlardan biri.

 

Sandra Bornand 

PKK’nin felsefesi etkiledi

İki enternasyonalist de PKK’nin kadın özgürlükçü ve yereli güçlendirmeyi esas alan Demokratik Konfederalizm felsefesinden etkilenmiş. Lozan’daki mültecilere Fransızca dersi veren eşi sayesinde Kürtlerle tanıştığını söyleyen 52 yaşındaki Sandra Bornand, “Eşim aynı zamanda fotoğrafçı. Kürtlerin eylem, etkinlik ve gösterilerinde de fotoğraf çekiyor. Bu sayede Kürtleri tanıma fırsatım oldu. Kürtlerin özellikle kadın özgürlükçü paradigması ilgimi çekti. Ayrıca İsviçre’nin yönetim şeklinin Demokratik Konfederalizm’e yakın olması da bir diğer etken oldu” dedi.

Terörizm tanımı değişmeli

Aynı zamanda Avrupa’nın en büyük araştırma merkezi olan Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nde (CNRS) çalışan Bornand, Kürtlere ilişkin araştırma yaparak, okuduğu kitaplarla birçok şey öğrendiğini anlatarak, “PKK kapitalizme karşı mücadele yürüten bir hareket. Bunun için burada Kürtlerle beraber imza topluyorum. PKK’nin listede yer alması tamamen politik bir karar. Avrupa Birliği’nin terörizm tanımının yeniden ele alması ve değiştirmesi gerekiyor” diye konuştu.

Martin Mexmûr’a da gitmiş

Lozan’da yaşayan tiyatro sanatçısı Camille Martin de imza toplayan aktivistlerden. Martin, Accademia Dimitri bünyesinde “Çatışma Bölgelerinde Gösteri Sanatları” çalışmasının bir parçası olarak İsviçreli tiyatro sanatçılarıyla 2021 yılının çeşitli dönemlerinde Güney Kürdistan ve özellikle Mexmûr Mülteci Kampı’nda bulunmuş. Bu dönemde Kürtlerle tanıştığını söyleyen genç tiyatrocu şu an “Em Şanogerin” Tiyatro Grubu’nda da yer alıyor. 

Kürtler yalnız değil

Martin neden Kürtlerle dayanışma içinde olduğunu ise “Kürtlerin düzenlediği gösteri ve çeşitli etkinliklere katılıyorum. Kürt halkının mücadelesini desteklemek aynı zamanda Kürtlerin yalnız olmadığını göstermek benim için çok anlamlı” sözleriyle açıkladı.

Ön yargıları kırıyorlar 

Vakit buldukça standa gelmeye çalıştığını söyleyen Camille Martin, “Anadilimin Fransızca olması imza toplamamda etkili bir avantaj oluyor. Ortadoğu, Kürt ve Kürdistan denince insanların aklına ilk olarak savaş geliyor. Ama ortada Kürt halkının yaratmış olduğu bir özgürlük felsefesi var. Biz bu imzaları toplarken aynı zamanda bu özgürlük felsefesini de insanlara aktarmaya çalışıyoruz” diyerek bu anlatımlardan sonra birçok insanın “aslında Kürtler ve Kürdistan bizim düşündüğümüz gibi değilmiş” dediklerini aktardı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.