Sansür de artık yasal

  •  AKP'li Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, seçimler öncesi medyanın tam kontrolü için hazırlattığı 'sansür yasası'nı AKP-MHP çoğunluğunun gönderdiği gibi onaylayarak Resmi Gazete'de yayımlattı. 
  •  KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ve HABER-SEN Genel Başkanı Mesut Balcan, 'sansür yasası'nın altında iktidarın kaybetme korkusu olduğunu belirterek, haber hakkını savunacaklarını vurguladı.

 

AKP-MHP’nin "dezenformasyonla mücadele yasası" adını verdiği 40 maddelik yasaklar ve sınırlamalar getiren yasa, dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı. 

Gazeteci örgütlerinin 'sansür yasası' olarak nitelendirdiği internet medyası ve sanal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifi, 13 Ekim'de AKP ve MHP'nin oylarıyla Meclis'te kabul edildi. Erdoğan’ın onayladığı yasa dünkü Resmi Gazete’de (18 Ekim) yayımlandı. 40 maddelik yasanın, yasaklar ve sınırlamalar getiren maddeleri yürürlüğe giriyor. Basın İlan Kurumu ve resmi ilanlarla ilgili düzenlemeler (20., 21., 22., 25., 26. ve 27. maddeleri ile 28. maddenin (a) ve (b) bentleri) 1 Nisan 2023’te yürürlüğe girecek. İki bölümden oluşan yasanın ilk bölümünde internet haber sitelerinin süreli yayın olarak tanımlanması ve basın kartı ile ilgili düzenlemeler bulunuyor. İkinci kısımda ise “yalan haber” ve “dezenformasyonla mücadele” gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu’na “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” başlığıyla yeni bir suç ekliyor. 

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik

İktidar kaybetmeyi görüyor

Yasayı değerlendiren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, 15 Temmuz 2016'daki devlet içi çatışma sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte "açık bir faşizmle" karşı karşıya kalındığını belirtti. Bozgeyik, şunları söyledi: "7 yıldır temel hak ve özgürlüklere yönelik yoğun bir baskı var. 15 Temmuz'dan sonra basının bütün olanaklarına el konuldu. Hala da özgür basın geleneğinden gelen birçok gazeteci, halkın doğru haber alma hakkını savundukları ve bu anlamda haber yaptıkları için tutuklanıyor. AKP-MHP, bir yönetememe krizi yaşıyor. 2023 seçimlerine giderken AKP kaybetme tehlikesini gördüğünü için bu politikalarını sürdürüyor. AKP kaybettiğinde, 20 yıldır bu devletin bürokrasini yönetenler, haksız hukuksuz anayasa dışı baskı ve hukuksuzlukları uyguladıkları için yargılanacaklarını biliyor. O nedenle de varlıklarını sürdürme noktasında da daha baskıcı bir tutum içerisine giriyorlar." 

Geri adım atmayacağız

Yasanın 29. maddesinin gazeteciler ve muhalif kesimler açısından tehlikeli olduğuna dikkat çeken Bozgeyik, "İktidarın yalana dayalı politikalarını teşhir eden kişi ve kurumlara yönelik davalar açılacak. Sesimizi kesmeye yönelik bir tutum. Dünyada benzer faşizan rejimler, çok yoğun baskı ve şiddet politikaları geliştirseler de muhalif kesimler kendi öz güçleri ve cesaretleriyle baskı politikalarını ortadan kaldırmıştır. Emek meslek örgütleri olarak yasanın iptal edilmesine yönelik bir hukuksal mücadele yürüteceğiz. Demokratik ve sivil haklarımızı kullanmaktan geri adım atmayacağız” şeklinde konuştu. 

Seçim hazırlık yasası

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN) Genel Başkanı Mesut Balcan ise yasa nedeniyle binlerce basın emekçisinin işsiz kalma riskinin olduğunu söyledi. "Ekonomik krizden kaynaklı sosyal bir ölümle yüz yüze kalacağız" diyen Balcan, şunları söyledi: "İktidarın kaybetme korkusu var ve bu korkuyla da muhalif kesimleri susturmak istiyor. Seçime hazırlık yasası olduğu ortada. Meslek örgütlerini ve gazetecileri daha fazla haber yapıp, daha fazla örgütlenmeye çağırıyoruz. Her ne olursa olsun gazetecilerin haber alma ve haber yapma hakkının gasp edilmesine izin vermeyeceğiz"  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.