Santorini’de OHAL ilan edildi

Dünya Haberleri —

Santorini Adas deprem

Santorini Adas deprem

  • Ege Denizi'ndeki Santorini Adası çevresinde ardı ardına gelen sarsıntılar sonrası olağanüstü hâl ilan edildi. Ios, Amorgos ve Anafi adalarından 11 bin insan ayrıldı. 

Olağanüstü halin 3 Mart’a kadar yürürlükte kalacağını açıklayan Yunanistan hükümeti "acil ihtiyaçların karşılanması için" bu kararın alındığını duyurdu. Bölgede 28 Ocak'tan itibaren yüzlerce deprem gerçekleşti. 5 Şubat Çarşamba akşamı 5.2 büyüklüğündeki sarsıntının ardından 6 Şubat akşamı da 4.6 ve 4.2 büyüklüğünde iki deprem daha gerçekleşti. Santorini Adası yakınlarında gerçekleşen depremlerin derinlikleri 5 ila 25 kilometre arasında değişiyor.

Deprem fırtınası nedeniyle Santorini ve çevresindeki Ios, Amorgos ve Anafi adalarından ayrılanların sayısının 11 bine ulaştığı kaydediliyor. Geride kalanlar ise yağmalama olaylarına karşı geceleri devriye gezmeye başladı. Bu sayının 17 bine ulaşması bekleniyor. Ek feribot seferlerinin yanı sıra en az dört bin kişi de havayoluyla bölgeden ayrıldı. Ios, Amorgos ve Anafi adalarındaki okullar bu hafta tatil edildi.

 

 

Kötü senaryoya göre hazırlık

Yunanistan'ın jeoloji kurumu direktörü Vasilis Karastathis, kamu yayıncısı ERT kanalına "Sismik aktivite aynı hızda ve yoğun bir şekilde devam ediyor" dedi. Dört ve üzeri büyüklükte oldukça fazla sayıda deprem var olduğuna işaret eden Karastathis, sarsıntıların azalacağına dair de bir işaret bulunmadığını söyledi. Çarşamba akşamı bir basın toplantısı düzenleyen Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Savunma Bakanı Vassilis Kikilias "Kötü senaryolara hazır olmamız lazım" diyerek bölgeye bir sahil güvenlik gemisi ve donanmaya ait bir çıkarma gemisinin gönderildiğini açıkladı.

Olası 3 deprem senaryosu

Yunanistan Deprem Planlama ve Koruma Örgütü (OASP) başkanı Efthymios Lekkas, silsilenin nasıl hareket edeceğine dair en olası üç senaryoya işaret etti. Senaryolar şu şekilde:

1- Yoğun deprem aktivitesi, yaklaşık 5.3'e kadar olmadan birkaç hafta veya hatta aylarca devam edebilir. 

2- Bölgede halen bulunan sismik gerginliğin çoğunu serbest bırakacak yaklaşık 5.5 büyüklüğünde daha büyük bir deprem meydana gelir ve depremler bu olaydan sonra hızla azalır. 

3- Olasılığı en düşük olan üçüncü senaryo ise büyüklüğü 6'ya kadar olan bir deprem. Lekkas "6 ihtimalini dışladıklarını" söylüyor. ATİNA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.