Saray'ı böyle yıkamazsınız

HDP Milletvekili Musa Piroğlu

HDP Milletvekili Musa Piroğlu

  • İktidarın Kürt halkına düşmanlık siyasetini, varoluş gerekçesi olarak gördüğünü belirten HDP Milletvekili Musa Piroğlu, savaşın ve kanın ortasında demokrasinin galip çıktığı bir sandık kurulamayacağını söyledi. Türkiye muhalefetine seslenen Piroğlu, "Eğer bu iktidarı devirmek ve bu sömürü üzerinden kurtulmak istiyorlarsa bu savaş politikalarını boşa düşürmek gerekiyor. Savaş politikalarına yedeklenerek hiç kimse Sarayı yıkamaz” dedi. 

MA'ya konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Türkiye'nin uzun bir süredir İdlib’den başlayıp Güney Kurdistan’a kadar ciddi bir alanı işgal ettiğini belirterek, "Bu bir devlet politikası. Sermayenin de içinde olduğu bu devlet politikasının bir ayağı ise aslında devletin kurulmasından bu yana Kürt halkına yönelik düşmanlık siyaseti üzerinden meşrulaşma. Kürt halkının bütün pazarlarını yok etmek, hatta yeni Ortadoğu’daki dizaynın da Kürt halkının kendi kaderini belirleyecek bir yerde durma potansiyelini tamamen bitirme endeksinde gidiyor” dedi. Saldırıları, sadece AKP iktidarının politikalarıyla özdeşleştirmenin yanlış olduğuna işaret eden Piroğlu, ABD ve Ortadoğu’da stratejik planları olan ülkelerin destek ve onaylarının olduğunu savundu. 

Kürt halkına yönelik düşmanlık siyasetini, “iktidarın varoluş gerekçesi” olarak nitelendiren Piroğlu, iktidarın bu siyasetinin 7 Haziran 2015 seçimleri sonrası şekillendiğini ifade ederek, “Bu kurgulanma süreci ülkenin en kanlı dönemine tekabül etti” dedi. Kurgunun o dönem için HDP Genel Merkezi’ne dönük polis baskını ve parti eşbaşkanları ile milletvekillerinin tutuklanması süreciyle son bulduğunu belirten Piroğlu, bugün de benzer bir kurguyla katliamlarla ayakta kalma çabasına dikkat çekti. 

İktidarı devirmek istiyorlarsa

Bunun sadece Kürt halkına karşı bir savaş stratejisi olmadığının, Türkiye demokrasi güçleri ve bu iktidardan rahatsız olan herkes tarafından anlaşılması gerektiğini vurgulayan Piroğlu, "Kürtlere düşmanlık ve savaş stratejisi, batıda baskı rejiminin devam etmesi, sömürü ve yoksulluğun artması demektir. Eğer bu iktidarı devirmek ve bu sömürü üzerinden kurtulmak istiyorlarsa bu savaş politikalarını boşa düşürmek gerekiyor. Savaş politikalarına yedeklenerek hiç kimse Saray'ı yıkamaz” diye konuştu.

Ancak zorba iktidar çıkar

Son dönemde yaşananların, Türkiye’nin “huzurlu” bir seçim süreci içinde olmayacağını göstergesi olduğuna işaret eden Piroğlu, şöyle konuştu: “Muhalif güçlerin en büyük kısmı iktidarın çoktan devrildiğini ve sandıkla ortadan kalkacak beklentisine sahip ama gerek Taksim saldırısı gerekse yapılan bir dizi hamle, Erdoğan’ın hala elinde malzeme olduğunun ve iktidarın ayakta kalmak için her şeyi göze alabileceğinin göstergesi. Kaderimizi içeride Erdoğan’ın niyetlerine teslim edersek buradan çıkacağımız yer yıkımdan başka bir şey değil. İktidar savaş ve kan ortamında bir sandık kurulmasını istiyor. Savaşın ve kanın ortasında demokrasinin galip çıktığı bir sandık kurulamaz. Buradan ancak daha zorba bir iktidar çıkar.”  

Emek güçleri müdahil olmalı

AKP-MHP iktidarının savaş politikalarına karşın yakın zaman önce Anayasa değişikliği önerisini kamuoyu ile paylaşan 6'lı Masa'nın Türkiye için bir “çıkış” olmadığını kaydeden Piroğlu, şunları dile getirdi: "Buna karşın emek güçlerinin sürece müdahil olması, 6'lı Masa’nın politikalarında da belirleyici olacak. Biz yapamazsak onların niyetlerini tartışmaya ve eksikliklerini konuşma devam ederiz. Anayasa taslağında bir sürü eksik var ama bir taslak attılar, bunun içini ya biz dolduracağız ya da onlar dolduracak. Bu sistem yıkıldığında, bu iktidar devrildiğinde yeni bir iktidar kurulurken ya demokrasi yönünde bir açılım olacak ya da var olan restore edilip olduğu gibi devam edecek. Burada belirleyici olan biziz ve bize iş düşüyor.” İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.