Sarya’nın anısına, Sarya’nın izinde
Kadın Haberleri —
- Sarya Müzik Topluluğu, 15 devrimci müzik grubun ortak albümü olan ‘Kavga’da yer alarak kadının sesini olmayı sürdürüyor. Kadınlara çalgıları ve sesleriyle örgütlü sanatlarına dahil olma çağrısı yapan topluluk, “Kadınlarla birlikte, kadınların sesi olmak, kadınlarla ses vermek istiyoruz” dedi.
Kadın müzisyenlerin kurduğu Sarya Müzik Topluluğu, Kürtçe, Türkçe, Gürcüce, Kürtçe, Lazca, Zazaca, Ermenice dillerinde seslendirdiği şarkılarıyla, kadın özgürlük mücadelesini seslendiriyor ve örgütlü gücünü ortaya koyuyor. 2015’te kurulan topluluğun şimdiye kadar "Yeniden Doğarım", "Jin Jiyan Azadî", "Yaşamak İstiyoruz", "Farz-ı Misal" ve "Düş Yolunda" olmak üzere beş teklisi müzikseverlerle buluştu.
Adını Kobanê’de DAİŞ’e karşı savaşta şehit düşen Sibel Bulut’tan (Sarya Özgür) alan müzik grubu, kadın rengi ve isyanının sanatsal üretimdeki karşılığını “Sarya” olarak görüyor. İşçi, öğrenci, tercüman, esnaf ve memur kadınlardan oluşan Sarya, ilk olarak farklı arka planlardan gelen sol-sosyalist-yurtsever kadınların farklı çalgılarla bir araya gelmesiyle çalışmalarına başladı. Bugüne kadar sokakta, direniş alanlarında, 8 Mart, Newroz, 25 Kasım, kadın eylemlerinde, demokratik kitle örgütlerinin, sendikaların ve derneklerin etkinliklerinde kendi tarzıyla şarkılarını seslendirdi.
İstanbul'da Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) bünyesinde sanatlarını icra eden toplulukta yer alan Canan Kaplan, Ruşa Sabur ve Yurdanur Akdemir, Jinnews’e yayınlanan 5 şarkılarının neyi ifade ettiğini anlattı:
5 şarkıya işlenmiş hikayeler
“Sarya’nın ilk şarkısı, ismimizi aldığımız kadın savaşçı ‘Sarya’ adına üretildi. Bu şarkıda Kobanê zaferini en önde savaşarak kazanan kadınlara bir saygı duruşunda bulunmak istedik. Bu şarkının dijital platformlarda henüz bir kaydı yok ama yakın zamanda kayıt alıp yayımlamayı planlıyoruz. ‘Jin Jiyan Azadî’ şarkısı kadın özgürlük mücadelesinde Kürtçe bir mücadele çağrısını yükseltmek için yazıldı. Bir diğer şarkımız Mersin’de katledilen ÖzgecanAslan şahsında kadın cinayetlerine karşı yükselen sesimiz olan ‘Yaşamak İstiyoruz’ oldu.
‘Farz-ı Misal’, kadınlara karşı kurulan cinsiyetçi cümleleri ters yüz ederek mizahî bir dille erkeklere atfettiğimiz bir şarkı oldu. Gündelik hayatta bazen farkına varamadığımız ama düşündükçe bizi rahatsız eden sözlerin erkeklere söylendiğinde nasıl olduğunu görmek istedik. ‘Yeniden Doğarım’, bir kadının kendini tüm dünyaya karşı yeniden inşa etmeye çalıştığı bir yeniden doğma hikâyesi. Yakın zamanda yayınlanan ‘Düş Yolunda’ parçamız ise Suruç’ta katledilen 33 yoldaşımıza yazdığımız bir şarkı. Bu şarkı çok sayıda müzik grubunun ortak albümü olan ‘Kavga’da yer aldı.”
Özleyen, nefes alan, neşelenen sesler
Şarkılarını Kürtçe, Türkçe, Gürcüce, Kürtçe, Lazca, Zazaca, Ermenice seslendiren Sarya’nınrepertuarında ‘kadın ağzı’ anonim eserlerini de görmek mümkün. Kadınlar neden bu tarzı neden tercih ettiğini şu şekilde dile getirdi:
“Kadın ağzı eserleri seçmemizdeki amaç aslında kadınların nefes alan, neşelenen, özleyen, arzu eden, cüret eden, hasret çeken ve tüm seslerini görünür kılmak. Bu ezgileri seslendirdiğimizde dinleyicilerden çok samimi ve içten tepkiler alıyoruz. Ayrıca, kendi müziğimi ‘kolektif politik müzik’ olarak tanımlıyoruz. Bu müziğin inşasında da kadın aklı ve emeğinin özne olduğu bir durum söz konusu.”