Özgürlük Nöbeti 13. yılında: Sonuç alacağız
Dosya Haberleri —
- Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi'nin öncülüğünde 25 Haziran 2012’de başlatılan “Özgürlük Nöbeti” 13’üncü yılında. Dünyanın en uzun soluklu ve kesintisiz eylemleri arasında yerini alan “Özgürlük Nöbeti” Avrupa Konseyi (AK), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa İşkenceyi Önleme Örgütü (CPT) ve Avrupa Parlamentosu’nun (AP) bulunduğu alanda devam ediyor.
- KNK Dış İlişkiler Komisyonu Sözcüsü Adem Uzun, Kürt Halk Önderi Öcalan’a özgürlük talebiyle gerçekleştirilen eylemlerin 10 Ekim’de başlatılan küresel kampanya ile yeni bir aşamaya ulaştığının altını çizdi ve ekledi: “Herkesin Öcalan’ın özgürlüğünü kendi özgürlüğü, Kürt sorununun çözümünü ise kendi çözümü olarak gördüğü bir aşamadayız. Stratejik bir hamle. Sonuç alacağız.”
ERKAN GÜLBAHÇE
Fransa’nın Strasbourg kentinde Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi'nin öncülüğünde Kürt Halk Önderi Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması ve tecridin son bulması talebiyle 25 Haziran 2012’de başlatılan “Özgürlük Nöbeti” 13’üncü yılında. Dünyanın en uzun soluklu ve kesintisiz eylemleri arasında yerini alan “Özgürlük Nöbeti” 626’ncı haftasını geride bıraktı. Nöbet, Avrupa Konseyi (AK), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Öcalan’a yönelik tecritle direkt bağlantılı Avrupa İşkenceyi Önleme Örgütü (CPT) ve Avrupa Parlamentosu’nun (AP) bulunduğu alanda devam ediyor. Nöbet eylemine bugüne kadar dünyanın farklı coğrafyalarından, özellikle Avrupa’dan binlerce Kurdistanlı, enternasyonalist, Türkiyeli, Asuri, Süryani, Alevi, Êzîdî, kadın ve gençlik kurum temsilcisi, Avrupalı dostlar, siyasetçiler, sendikacılar, parlamenterler, belediye başkanları, akademisyenler, sanatçılar ve dini temsilciler katıldı.
Kesintisiz eylem
Hem eylemin sürdüğü alan hem de temas ettiği insanlar düşünüldüğünde nöbet eylemi kuşkusuz önemli bir etkiye sahip. Haftanın 7 günü kesintisiz olarak süren ve her hafta 4-5 kişinin nöbet tuttuğu eyleme şimdiye kadar katılanların sayısı 2 bin 500’ü aştı. Kimi zaman nöbetlerin kitleselleştiği ve katılanların 100’lere ulaştığı düşünüldüğünde bu sayısının çok daha fazla olduğunu belirtmek mümkün. Tüm olumsuz koşullara rağmen devam eden eyleme katılanlar, yağmur, kar, yakıcı sıcak demeden her gün saat 07.30 ile 16.30 saatleri arasında nöbet yerinde oluyor.
Milyonlara ulaşıldı
Bu eylemle sadece Öcalan’a fiziki özgürlük istenmiyor, aynı zamanda Öcalan'ın fikirleri ve Kürt halkının özgürlük için verdiği mücadele de tanıtılıyor. Bunun yanı sıra ağırlaştırılmış tecrit gündemde tutulurken, uluslararası kurumların harekete geçmesi için de kamuoyu baskısı yaratılıyor. 12 yıl süren eylemsellik boyunca milyonlarca insanla yüz yüze temas kuruldu; yüz binlerce bildiri, on binlerce broşür dağıtıldı; farklı ulustan insanlar bilgilendirildi. Zaman zaman nöbet eylemi kapsamında Strasbourg’da kitlesel oturma eylemi, açlık grevi, basın açıklaması gerçekleştirildi. CPT, AK, AP ve farklı kurumlara yapılan görüşmelerde Öcalan’ın esareti ve yaşadığı ağır tecrit koşulları anlatıldı.