Savaş karşıtı birliktelik

Mithat Sancar ve Kürdistani İttifak

Mithat Sancar ve Kürdistani İttifak

  • Kürdistani İttifak partileri toplantısında konuşan HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, iktidarın savaş söylemlerine dikkat çekerek, geniş savaş karşıtı birlikteliğinin önemine dikkat çekti.

Kürdistanî İttifak partileri, Amed’de bir otelde toplantı düzenledi. Toplantıya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Mithat Sancar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (T-KDP) Başkanı Mehmet Emin Kardaş, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Meclis üyesi Ali Haydar, Azadi Hareketi  Genel Başkan Yardımcısı Cemal Satı, Kürdistan Demokrat Partisi-Kuzey (KDP-Bakur) Sertaç Bucak, Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) üyesi Halim İpek ve HDP milletvekilleri İmam Taşçıer, Semra Güzel, Nusrettin Maçin, Necdet İpekyüz katıldı.
Toplantı arasında ortak açıklamayı HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar yaptı. Kürdistani İttfak partileri olarak bir araya gelmelerinin nedeninin HDP olarak 27 Eylül’de yayınladıkları deklarasyona ilişkin görüş alış verişinde bulunmak olduğunu belirtti. Kürdistani İttifak içerisinde olduklarını hatırlatan Sancar, partilerle toplantı alarak bundan sonraki süreçte barışa, demokrasiye, Kürt sorununun demokratik çözümüne ve Türkiye’nin yeni demokrasi başlangıcına ilişkin imkanlarını birleştirme kararıyla bir araya geldiklerini kaydetti. 
 
İttifak mücadele ortaklığıdır
 
Yayınladıkları deklarasyonla Türkiye’nin temel ve acil sorunlarına yönelik müzakere ve diyalog süreci başlattıklarını da ifade eden Sancar, “Bizim oluşturmaya çalıştığımız barış ve demokrasi ittifakı özellikle Kürt sorununda demokratik çözümü ve barışı hedefliyor ama Türkiye’nin bütününde demokratik başlangıcı da bunun ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Türkiye’nin demokrasi sorunuyla Kürt sorunu ayrılmaz bir şekilde iç içe geçmiştir. Bu amaçla hem Kürt bölgesinde hem de Türkiye’nin bütününde bir yol arkadaşlığı, bir mücadele birlikteliği ve geniş bir ittifak kurmak istiyoruz. İttifakı sadece seçimlere yönelik bir program olarak görmüyoruz. İttifak bir mücadele ortaklığıdır” şeklinde konuştu.
Sancar, tüm Kurdî parti ve platformları kendi yanlarında görmek istediklerini ifade etti. Bu konuda çalışmaların da devam ettiğinin altını çizen Sancar, “Eğer güçlü ve yaygın bir ittifak oluşturabilirsek Türkiye’de yeni bir başlangıcın olduğunu hep birlikte görmüş olacağız. Yeni bir başlangıçtan kastımız bugüne kadar birikmiş sorunların çözümüne giden yolu açmaktır. Önemli bir yol açma şansımız ve gücümüz var. Buna da samimiyetle inanıyoruz” dedi.
 
Yine birlikte inşa edeceğiz
 
Kurdî partilerle çok önemli, verimli tartışmalarla toplantı yaptıklarını aktaran Sancar, şunları söyledi: “Bundan sonra yolumuzu somutlaştırarak yine birlikte inşa edeceğiz. Şu anda Türkiye'nin en acil sorunlarının başında barış meselesi geliyor. Bu iktidar varlığını kutuplaştırma, gerilim, düşmanlaştırma politikalarına bağlamış gözüküyor. Savaş, bu politikaların en önemli aracı olarak kullanılıyor. Son zamanlarda yine savaş naralarının yüksek sesle duymaya başladık. Üzerimize düşen en önemli görev şimdi ve hemen en geniş savaş karşıtı birlikteliği oluşturmaktır. Güçlü bir barış hareketine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Güçlü bir savaş karşıtı mücadeleye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.

Güçlü bir barış hareketi

Bu büyük barış hareketinin elbette Türkiye'nin her tarafında büyütmek için çalışacağız. Fakat başlangıç yerinin burası, bu topraklar olduğunu da özellikle vurgulamak istiyorum. Çünkü savaş politikaları, Kürt topraklarına, Suriye'de, Güney Kürdistan'da yürütülüyor. Bu nedenle güçlü bir barış hareketini asıl izleneceği yerin Kürt bölgesi olduğuna inanıyoruz. Beklersek çok geç kalmış olma ihtimalimiz yüksektir. O nedenle öncelikle güçlü bir Kürt barış hareketine ihtiyacımız var. Gelin hep birlikte bir Kürt savaş karşıtlığı ittifakı oluşturalım. Savaşa öncelikle buradan en güçlü sesi en geniş katılımla yükseltelim." AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.