Savaş karşıtlarına gözaltı

Dünya Haberleri —

  •  Putin’in ilan ettiği “askeri kısmi seferberlik” sonrası Rusya’nın 30’dan fazla kentinde düzenlenen savaş karşıtı protestolarda 1300’ü aşkın kişi gözaltına alındı.

 

Rusya'da başta başkent Moskova ve St. Petersburg olmak üzere çok sayıda kentte Çarşamba akşamı düzenlenen savaş karşıtı protestolarda 1300'ün üzerinde gösterici gözaltına alındı. 

Rusya'da savaşın ilk günlerinde yaygın olarak yapılan protesto gösterileri zamanla azalmaya başlamıştı. Ancak Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Çarşamba günü ülkede "askeri kısmi seferberlik" ilan ettiğini açıklaması Rusya’da yeniden protestolara yol açtı. 

38 kentte gösteri yapıldı

Protestolar, savaşın başladığı Şubat ayındaki gösterilerden bu yana Rusya'daki en büyük eylemler oldu. Bağımsız izleme platformu OVD-Info, ülke genelinde 38 farklı kentte gösteriler düzenlendiğini duyurdu. OVD-Info’nun paylaştığı bilgilere göre, Moskova'da en az 502, St. Petersburg'da en az 524 kişi gözaltında. Tüm Rusya'da savaş karşıtı protestolarda gözaltına alınanların sayısı ise en az 1311.

Tehditler engelleyemedi

Putin'in seferberlik kararını açıklamasını ardından Vesna muhalefet hareketi protesto çağrısında bulunmuştu. Moskova Savcılığı ise protesto gösterisi düzenlemenin veya söz konusu gösterilere katılmanın 15 yıla kadar hapis cezasıyla sonuçlanacağı tehdidini savurmuştu.

‘Seferberliğe hayır’ sloganı

Ancak bu tehdide rağmen sokağa çıkan savaş karşıtı protestocular, "Seferberliğe hayır" sloganı attı. AFP’ye konuşan protestoculardan Vasily Fedorov, “Herkes korkuyor. Ben barıştan yanayım. Ateş etmek zorunda kalmak istemiyorum. Ama şu anda öne çıkmak çok tehlikeli. Tehlikeli olmasaydı daha çok insan olurdu" dedi. 

Herkesi gözaltına almışlar 

Soyadını vermek istemeyen 60 yaşındaki Alexei de "Protestolara katılma niyetiyle dışarı çıktım ama görünen o ki çoktan herkesi gözaltına almışlar. Bu rejim kendi kendini lanetledi, gençliğini mahvediyor" dedi.

AFP’nin haberine göre, genç bir protestocu ise polise şöyle bağırdı: "Neden 20 yıldır iktidarda olan bir adama, Putin'e hizmet ediyorsunuz?"

Putin ilan etmişti 

Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çarşamba günü tüm devlet kanallarından yayınlanan bir ulusa sesleniş konuşması yaparak Rusya’da askeri kısmi seferberlik ilan ettiklerini duyurmuştu. Hemen ardından Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da kısmi seferberlik kapsamında toplam 300 bin yedek askerin göreve çağrılacağını açıklamıştı. 

Savaş 212. gününde

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, Putin’in talimatıyla 24 Şubat 2022 tarihinde Rus birliklerinin 3 koldan eş zamanlı olarak Ukrayna’ya saldırmasıyla başlamıştı. Savaş 212. gününde devam ediyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise Çarşamba günkü açıklamasında Ukrayna'daki savaşta 5 bin 937 Rus askerinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Ancak Batı ve Ukrayna kaynakları, sayının bundan daha fazla olduğunu savunuyor.  HABER MERKEZİ

 

Uçak biletleri tükendi

Rusya'da kısmi seferberlik ilan edilmesi tek yönlü yurt dışı uçak biletlerinin çok kısa süre içerisinde tükenmesine yol açtı. 

Rusların vizesiz giriş yapabildiği Sırbistan, Türkiye ve Ermenistan'a yoğun bir talep oldu. Moskova'dan İstanbul,  Ankara, Antalya, Erivan ve Belgrad'a uçak biletleri hafta sonuna kadar tükendi. 

Fiyatlar tavan yaptı

Türk Hava Yolları’da tek yön bir uçuş bileti yaklaşık 2300 euroya satılıyor. İstanbul'a yaklaşık 2800 euroya bulunabilen bir kaç koltuk da sadece ekonomi sınıfında ve tek yön. THY, talebin bu hızda devam etmesi durumunda ek uçuşlar yapabileceklerini açıkladı. Ucuz havayolu şirketi Pegasus'un Moskova'dan İstanbul ve diğer şehirlere biletleri de Cumartesi gününe kadar tamamen satıldı. Pegasus'un Rusya'dan Ankara'ya ilk uygun uçuşu 26 Eylül Pazartesi günü ve 1400 euronun üzerinde. Air Serbia’nın web sitesine göre ise Moskova'dan Belgrad'a ilk müsait uçuş 9 Ekim'de, tek yön bilet yaklaşık 800 euro. 

Tek yön 9 bin euro

Moskova'dan uçan diğer hava yolu şirketlerinde de durum aynı. Emirates ile Moskova'dan Belgrad'a ilk müsait uçuş 26 Eylül'de. Fakat Çarşamba akşamı tek yöne yaklaşık 9 bin euroya sadece business class biletler kalmıştı. 

Gürcistan-Tiflis'e de uçak biletleri, aktarmalılar da dahil olmak üzere tükendi. Moskova'dan vizesiz seyahat edilebilen Dubai'ye ise tek yön biletler yaklaşık 5 bin euroya satılıyor. Bu ise Rusya'da ortalama gelirin ise 6 misli!  MOSKOVA

 

AB yeni yaptırıma hazırlanıyor 

Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya yönelik yeni yaptırım paketi hazırlamaya ve Ukrayna'ya silah desteğini artırmaya karar verdi. Putin’in seferlik ilanı ve nükleer tehdidi açıklaması sonrası AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, BM Genel Kurulu için New York'ta bulunan AB ülkelerinin dışişleri bakanlarını olağanüstü ve özel nitelikli toplantıya çağırdı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın da toplantının bir kısmına katıldığı açıklandı. Toplantı bitiminde gazetecilere konuşan Borrell, "Hem kişisel hem de sektörel yeni kısıtlayıcı önlemler alacağız" diyerek yeni yaptırımların teknoloji alanını ve yeni kişileri kapsayacağını söyledi.  NEW YORK

 

Rusya ve Ukrayna esir takası yaptı

Rusya ve Ukrayna arasında 270 kişilik esir değişimi yapıldı.Ukrayna’nın kuzeyinde Çernihiv kentinde dün yapılan takas, Türkiye ve Suudi Arabistan arabuluculuğunda gerçekleşti. Anlaşma kapsamında Rusya, Azak Taburu komutanları ve 10 yabancı ülke vatandaşı ile birlikte toplam 215 esiri serbest bıraktı. Ukrayna ise Rusya yanlısı siyasi lider Viktor Medvedçuk ile birlikte 55 kişiyi iade etti. Rusya’nın teslim ettiği savaş esirleri arasındaki Azak Taburu’nun 5 komutanı savaş bitene kadar Türkiye'de kalacak. Diğer esirler ise Ukrayna’a dönebilecekler. ÇERNİHİV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.