Savaş tezkereleri iptal edilsin

.

.

  • Zaxo’daki saldırıları kınayan ve sorumluların yargı önünde hesap vermesini talep eden İHD, Meclis Araştırma Komisyonu kurularak Irak ve Suriye tezkerelerinin iptal edilmesini istedi.  

İnsan Hakları Derneği (İHD), yazılı açıklama yaptı. Yaşamını yitirenlerin 8’inin çocuk olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Türkiye Dışişleri Bakanlığının bu olay ile ilgili yapmış olduğu açıklama gerçeği yansıtmaktan uzaktır. Türkiye sürekli olarak gerçekleştirdiği askeri operasyonlarda sivillere yönelik saldırı gerçekleştirmediğini belirterek konuyu geçiştirmek istemektedir. Kaldı ki söz konusu bölgede askeri faaliyet içerisinde bulunan TSK ve bağlı olduğu Milli Savunma Bakanlığının herhangi bir açıklama yapmaması ise oldukça manidardır” denildi. 

İHD’nin 21 Ekim 2021'de yaptığı açıklamada, Irak ve Suriye tezkeresinin Meclis arafından kabul edilmemesini, hükümetin yurtta barış dünyada barış siyasetine dönmesi gerektiği ifade edildiği hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi: 
* Uçak bombalaması, SİHA saldırıları ve top atışları sonucu bugüne kadar yaşamını yitiren siviller ile ilgili kapsamlı bir araştırmanın Meclis Araştırma Komisyonu'nce yapılması gerekiyor. 
* Binlerce insanın zorla yerinden edildiği, ayrıca kullanılması yasak silahlar ile bombaların kullanıldığı yönünde ciddi iddia ve görüntüler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yaşamını yitiren TSK mensubu askerlerin bazılarının cenazelerinin arazide bırakıldığı ve cenazelerinin akıbetinin bilinmediğine dair haberler çıkmaktadır. Bu iddialar hakkında da Meclis Araştırma Komisyonu, araştırma yapmalı.
* BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile uluslararası insan hakları örgütlerinin belirtilen ağır insan hakları ve insancıl hukuk ihlalleri iddiaları hakkında olay bölgelerinde araştırma ve inceleme yapması gerekmektedir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.