Savaşta tehlikeli tırmanış

Dünya Haberleri —

Bahmut

Bahmut

  • Ukrayna savaşında harabeye dönüşen ve halen iki gücün de hakimiyet sağlayamadığı şehirlerden olan Bahmut’un kuşatıldığı açıklandı. Şiddetlenen çatışmalarda çok sayıda can kaybı var.   

Rusya-Ukrayna savaşı Bahmut-Xerson hattında yerleşim birimlerinin içlerinde devam ediyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Donetsk ziyareti ardından hararetlenen savaşta Rus kuvvetleri Bahmut şehrinin kuşatmasının tamamlandığını iddia etti. Başka bir yönden ilerleyen Rus ordusu, Ukrayna’nın güneydoğusundaki Zaporijya’da bir Ukrayna taburunun hedef alındığını duyurdu.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte Kupiansk, Lyman, Bahmut ve Avdivka da dahil olmak üzere 130’dan fazla düşman saldırısının püskürtüldüğü bildirildi. Açıklamada, “Düşman Bahmut şehrini kuşatma girişimlerini sürdürüyor” denildi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinden sözcü Sergey Cherevaty ise şehirde durumun ‘zor ama kontrol altında’ olduğunu söylerken Bahmut’un kuzey ve batısındaki köylerin saldırıya uğradığını da ekledi.

Bir sanayi kenti olan Bahmut savaşı yazdan beri devam ediyor. Şehir, aylardır Ruslar ve Ukraynalılar arasındaki çatışmanın merkezinde yer aldığı için bir sembol haline geldi. Bahmut’ta ön cephede konuşlanan Wagner grubu, birkaç gün önce şehri ‘neredeyse fiilen kuşattıklarını’ öne sürerek, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i kuvvetlerini buradan çekmeye çağırdı.

Bahmut’ta can kaybı yüksek

Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Cumartesi günü Rus kuvvetlerinin Bahmut’ta bazı Ukrayna savunmasını aşmalarına izin verebilecek mevzileri ele geçirdiğini kabul etti. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ise, Rus ordusunun Ukrayna’nın doğusundaki Bahmut şehri için yapılan savaşta ağır kayıplar verdiğini söyledi.

Reznikov, Almanya merkezli Bild am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, “Rusya’nın günlük kayıpları 500 ölü ve yaralıya ulaşıyor” dedi. Ukrayna Savunma Bakanına göre Bahmut, ‘Ruslar için sembolik bir yer’ ve bu nedenle şehri ele geçirmek için bu kadar büyük çaba sarf ediyorlar.

Sivillerin yaşadığı yerler de hedefte

Ukraynalı yetkililer, son 24 saat içinde yerleşim yerlerine ateş açıldığını ve Ukrayna tarafında en az beş kişinin öldüğünü bildirdi. Ukrayna Acil Durumlar Servisi’ne göre, Perşembe gecesi Zaporijya’da bir siteyi hedef alan saldırıda biri çocuk 13 kişi öldü.

Azak Taburu’na özel yönelim

Rusya Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Ukrayna kuvvetlerinin Azak Taburu komuta merkezinin Ukrayna’nın güneydoğusundaki Zaporijya bölgesinde hedef alındığı bildirdi. Rusya’nın geçtiğimiz yıl Mariupol’deki çelik fabrikasını kuşatmasına direnerek uluslararası ilgiyi üzerine çeken Azak Taburu, aşırı sağcı ve aşırı milliyetçi kişilerden oluşuyor. Tabur şu anda Ukrayna Ulusal Muhafızları’nın bir birimi olarak hareket ediyor.

Nükleer santral eğitim alanı oldu

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Cumartesi günü, Ukrayna’nın güneyindeki Zaporijya Nükleer Santrali’nin Rus güçlerinin eline geçmesinden bir yıl sonra santral hakkında konuştu. Ukraynalı lider, Rusya’nın nükleer santrali bir yıl önce ‘rehin’ aldığını ve santralin topraklarını fiili bir askeri eğitim alanına çevirdiğini söyledi.

Zaporijya bölgesindeki Energodar Belediye Başkanı Dmitriy Orlov da, AFP’ye verdiği röportajda, santralin fiilen Rus güçlerinin konuşlandığı bir askeri üs haline getirildiğini belirtti. KİEV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.