Savcı izinde bahanesi

Tutsak gazeteciler

Tutsak gazeteciler

  • Ankara merkezli soruşturmada 9 gazetecinin tutuklanmasına karşı yapılan itirazın, savcının izinli olduğu gerekçesiyle işleme alınmadığı ortaya çıktı. 

Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, muhabirler Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Deniz Nazlım, Emrullah Acar, Selman Güzelyüz ve Hakan Yalçın ile JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer, mesleki faaliyetleri nedeniyle 36 gündür rehin tutuluyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında işkenceyle gözaltına alınan ve 29 Ekim’de çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan 9 gazeteci hakkında iddianame hazırlanmadığı gibi, geçen süre içerisinde dosyada birçok hukuksuz işlem yapıldı.

Avukatların tutuklamaya karşı yaptığı itiraz, savcının izinli olması gerekçesiyle işleme alınmadığı ve dosyanın Sulh Ceza Hakimliğine gönderilmediği ortaya çıktı. Söz konusu hukuksuzluk, avukatlara sözlü olarak bildirildi. Gazetecilerin tutukluluk durumlarına yapılan itirazlar henüz Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmeden, avukatlarına haber verilmeden aylık tutuk incelemeleri gerçekleştirildi. Aylık yapılması gereken tutuk incelemesinin 20’nci günde tutuklama kararı veren hakimlik tarafından yapılması da dikkat çekti.

Amaç, doğrudan cezalandırmaktır

Dosyadaki hukuksuzlukları değerlendiren gazetecilerin avukatı Resul Tamur, “Ankara'da sadece gizli tanıkların dinlenmiş olmaları, dosya açısından yetkili yerin Ankara olduğu sonucunu doğurmamaktadır. Operasyonun Ankara'da yürütülmesi ve giderek her türlü Kürt siyasalına dair davaların Ankara'da merkezileştirmeye başlanılması, yeni bir yargılama pratiğinin oluşturulduğunu göstermektedir. Amaç yargılamak değil, doğrudan işleyemez hale getirecek şekilde cezalandırmaktır. Kürt basınına yönelik soruşturmanın Ankara merkezli yürütülmesinin başka bir nedeni bulunmamaktadır” dedi. MA/ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.