Schleswig-Holstein’da CDU kazandı

Dünya Haberleri —

Daniel Günther

Daniel Günther

  • Schleswig-Holstein eyaletindeki yerel seçimleri CDU kazandı. Yeşiller ikinci olurken, SPD ise resmen hezimet yaşadı. Seçim barajını aşamayan aşırı sağcı AfD de meclis dışı kaldı. 

Almanya'nın 16 eyaletinin en kuzeyindeki Schleswig-Holstein’da Pazar günü yapılan yerel seçimleri Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) kazandı. CDU, kesin olmayan resmi sonuçlara göre, oylarını 11 puan artışla yüzde 43,4'e yükseltti. CDU böylece bu eyalette son 35 yılın en yüksek oy oranına ulaşmış oldu.

Yeşiller ikinci çıktı
Eyaletteki koalisyon hükümetinin ortaklarından Yeşiller de 5,4 puanlık artışla oyların yüzde 18,3'ünü almayı başararak seçimden ikinci parti olarak çıktı. 

SPD hezimet yaşadı
Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise seçimlerde tarihi bir hezimet yaşadı. Bir önceki seçime göre 11 puan kaybeden SPD oyların yüzde 18,3'ünü alarak üçüncü parti oldu. Bu da SPD'nin 1947'den bu yana seçimlerde aldığı en kötü sonuç. 

FDP de geriledi
Liberal çizgideki Hür Demokrat Parti (FDP) 5,1 puanlık kayıpla yüzde 6,4'e geriledi. Güney Schleswig Seçmenler Birliği (SSW) yüzde 5,7 oy oranına ulaştı.
 
AfD meclis dışı kaldı
Aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) ise yüzde 4,4 ile seçim barajını aşamadı ve eyalet meclisine giremedi. Almanya’da seçim barajı yüzde 5. Seçime katılım oranı ise yüzde 60,4 olarak açıklandı. 

Günther etkisi
Schleswig-Holstein eyaletinde 5 yıldır Daniel Günther başbakanlığında CDU, Yeşiller ve FDP koalisyonu iktidardaydı. Günther, seçim öncesinde yaptığı açıklamada aynı partilerle koalisyonu sürdürmek istediğini açıklamıştı. Ancak partisinin aldığı yüksek oy oranı sayesinde Günther, iki partiden sadece birini yanına alarak koalisyon hükümetini kurabilecek.

Gözler NRW'deki seçimlerde 
Önümüzdeki Pazar günü de 18 milyonluk nüfusuyla Almanya’nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya'da (NRW) yerel seçimler yapılacak. Anketlere göre, NRW’de CDU'nun eyalet Başbakanı adayı Hendrik Wüst ile SPD'nin adayı ve eski Adalet Bakanı Thomas Kutschaty arasında başa baş bir yarış yaşanması bekleniyor. Son anketlere göre, CDU yüzde 30 oy ile birinci sırada, SPD ise yüzde 28 oyla onu takip ediyor. Yeşiller Partisi ise yüzde 16-18 arasında seyreden oyuyla 3. sıraya yerleşmiş durumda. KİEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.