Seçim yaklaşıyor, tehdit artıyor

Dünya Haberleri —

Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın Başkanı Thomas Haldenwang

Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın Başkanı Thomas Haldenwang

  • Almanya’da federal polis ve iç istihbarat yaklaşan Türkiye seçimlerinde AKP ve ülkücü tehditten dolayı pür dikkat kesildi. İç istihbarat muhalif gazetecilerin takip ve tehdit edildiklerine dikkat çekti.

Türkiye'de yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilli seçimleri duyurulduğu gibi 14 Mayıs'ta yapılırsa Almanya'da Türkiye seçimlerine ilişkin yasaklar 14 Şubat'ta başlayacak. Seçimlere 90 gün kala Almanya'da Türkiye'den hükümet temsilcileri ve vekiller seçim amaçlı etkinlik düzenleyemeyecek. 

BKA ve BfV takipte

Almanya Federal Emniyet Teşkilatı (BKA) da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) da Türkiye'deki seçim ortamı nedeniyle Almanya'ya taşınabilecek huzursuzluklar konusunda takipte. Bu konuda DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan BKA, Türkiye seçim kampanyalarının Almanya'ya yansımaları ve olası sonuçlarının güvenlik birimlerince takip altında tutulduğunu belirtti. Almanya Federal Emniyet Teşkilatı'na (BKA) ve Anayasayı Koruma Teşkilatı'na (BfV) göre AKP'nin seçimler konusundaki en etkili çalışmasını da partinin yurt dışı lobi örgütü olarak nitelendirilen Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) yürütüyor. 

Muhalif gazeteciler risk altında

İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı da DW Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede önceki seçimlerin de Almanya'da hissedildiğine işaret etti ve diğer ülkelerdeki aşırılarla ilgili gelişmelerin Almanya'daki uzantıları üzerinden ülkeye yansımaları olduğunu vurguladı. 

Haberde Almanya’da yaşayan muhalif gazetecilerin durumuna da değiniliyor. Muhalif gazetecilerin takip edildiklerini ve tehditlerle sindirilmeye çalışıldığını da kaydeden teşkilat, kendisinin görevinin de bu faaliyetleri gözetlemek, aydınlatmak ve alınması gereken önlemleri tespit etmek olduğunu belirtti.

Ülkücülerin takiyesi

Teşkilat açıklamasında AKP ve ortağı MHP'nin Almanya'da istihbarat tarafından izlenen yapılar olmadığının altını da çizdi.

Alman istihbarat raporlarında son yıllarda Ülkücülerin Türkiye'de AKP ile MHP'nin kurduğu ittifak nedeniyle kendisini bir nevi "iktidarda" gördüğü, bu nedenle de örgütlü Ülkücülerin özellikle resmi kanal ve mecralarında "şiddet çağrılarından kaçındığı", ancak örgütsüz Ülkücülerin özellikle bir tehdit olarak ele alındığı görülüyor.

AKP Almanya dışında da toplantılara başladı

Öte yandan Almanya'daki tartışmalar üzerine AKP'li vekillerin seçim etkinliklerini Belçika, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerde yoğunlaştırdıkları, Avrupa ülkelerindeki bu ziyaretlerinde Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telefonla bağlandığı ve dinletildiği buluşmalar düzenledikleri dikkat çekiyor. Almanya Dışişleri Bakanlığı da, Almanya'da "vatandaşların sorunlarını dinleme" veya "sivil toplum ile bir araya gelme" şeklinde duyurulan ve kapalı alanlarda yapılan bu etkinlikler için Berlin'den izin alınmadığını belirtiyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.