Seçimde veri savaşları

Dünya Haberleri —

.

.

  • The Guardian, YSK kesin sonuçları açıklamamışken Erdoğan'ın balkon konuşması yaptığına dikkat çekerken Bild gazetesi "Türkiye'nin kaderi ikinci tura kaldı" manşetini attı. Fransız Le Monde gazetesi, "İki ana aday arasında veri savaşı" başlığıyla ajanslardan gelen veriler arasındaki çelişkiyi aktardı. 
  • Amerikan yayın organı NPR da USA Today gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikinci turu kabul edeceği yönündeki açıklamasına yer verdi. New York Times gazetesi halkın çoğunluğunun Erdoğan'ı istemediği ve seçimlerin ikinci tura kaldığını yazdı. 

Cumhurbaşkanı ve milletvekillerinin belirlendiği seçimleri canlı blok ve dakika dakika veren uluslararası basın, başa baş geçen seçimlerde kırılgan dengeye dikkat çekti. Birçok yayın her iki adayın da birinci turda kazanamamasını analiz etti. Erdoğan’ın da kaderinin belirlendiği seçim için veri savaşları tespitinin yapıldığı haberler ikinci turun kader belirleyeceği söylendi.  
Fransız Le Monde gazetesi, canlı aktardığı gelişmelerde Kılıçdaroğlu ile Erdoğan arasındaki veri savaşına yer verdi. Fransız Le Monde gazetesi, "İki ana aday arasında veri savaşı" başlığıyla ajanslardan gelen veriler arasındaki çelişkiyi aktardı. Kılıçdaroğlu'nun "Biz öndeyiz" diye tweet attığını hatırlatan Fransız gazete, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Anadolu Ajansı'nın verilerine karşı çıktığını yazdı. Gazete Anka Haber Ajansı'nın yüzde 47,25 ile Kılıçdaroğlu'nu önde gösterdiğini de aktardı. 
İngiliz The Guardian gazetesi, Türkiye'deki seçimleri manşetten okuyucularına aktardı. Gazete, "Erdoğan zafer ilan etmeyi denerken seçim ikinci tura kalabilir" başlıklı haberinde seçimlere katılımın rekor düzeyde olduğuna dikkat çekti. Guardian, YSK kesin sonuçları duyurmamasına rağmen Cumhur İttifakı cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın balkon konuşmasında "İlk turda yüzde 50'nin üzerinde alacağımıza inanıyoruz" dediğini aktardı.
BBC de gelişmeleri "Erdoğan, çekişmeli geçen cumhurbaşkanlığı yarışında ikinci turla karşı karşıya" başlığıyla okuyucularına duyurdu. BBC, "20 yıldır ilk kez kafa kafaya geçen seçim yarışının ardından Erdoğan'ın rakibi Kılıçdaroğlu ile ikinci tura kalma ihtimalinin yüksek olduğunu" yazdı.
The Telegraph gazetesi de "Erdoğan ikinci tura kalsa da rakibinin önünde görünüyor" başlığıyla gelişmeleri okuyucularına aktardı. İngiliz gazete, başa baş geçen yarışın ardından Erdoğan'ın seçimi yeniden kazanması için gerekli seçmen desteğini alamadığını yazdı.
Financial Times gazetesi ise Erdoğan'ın anketlere rağmen kafa kafaya bir yarışla cumhurbaşkanlığı seçimini önde götürdüğünü ancak seçimin ikinci tura kalmasının beklendiğini yazdı.
Alman Der Spiegel dergisi ise "Erdoğan ikinci turda yüzde 50'yi aşmak için rakiplerinin ya da başka bir muhalifin desteğine muhtaç" yorumunu yaparken Bild gazetesi, "Türkiye'nin kaderi ikinci tura kaldı" manşetini attı. 

ABD medyası: İkinci tur
ABD medyası gazete ve televizyonlar, kesin olmayan sonuçlara dayanarak seçimin büyük ihtimalle ikinci tura kaldığına yer verdi.
CNN televizyonu da sert geçen seçimin ikinci tura kaldığını aktardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 50'den fazla oy alamadığı belirtilen haberde yüzde 5'den fazla oy alan Sinan Oğan'ın ikinci turda cumhurbaşkanını belirleyen isim olabileceği yorumuna yer verildi. 
New York Times gazetesi de seçimle ilgili haberinde halkın çoğunluğunun Erdoğan'ı istemediği ve seçimlerin ikinci tura kaldığını yazdı. 
Washington Post, Kılıçdaroğlu’nun seçimlere müdahale suçlamasını dile getirdiğini aktardı. Haberde bu suçlamanın muhalefetin Erdoğan’ın iktidarda kalması için her yolu deneyeceği yönündeki endişesini gösterdiği de belirtildi.
USA Today de Erdoğan'ın seçimin ikinci tura kalmasını kabul edeceği açıklamasını öne çıkardı ve seçimin büyük olasılıkla ikinci tura kalacağını yazdı. Amerikan yayın organı NPR da USA Today gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikinci turu kabul edeceği yönündeki açıklamasına yer verdi.
NPR seçimin başa baş geçtiğini kaydetti, Erdoğan'ın 20 yıldır ülkeyi sıkı şekilde kontrol altında tuttuğunu vurguladı. PBS de Erdoğan’a seçmen desteğinin azalmasıyla seçimin büyük ihtimalle ikinci tura kaldığını aktardı.

Arapça basın: Umduğunu bulamadı
El Ereb Londra gazetesi, "Erdoğan cumhurbaşkanlığı yarışında ilk turda kaybetti, rakibi de kazanamadı" başlığıyla Türkiye’deki seçimleri gündemine aldı. Haberde; "Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk sonuçlarına göre, Cumhur İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oy sayısı yüzde 50'nin altına geriledi ve 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur seçimlerin önünü açtı” dedi. 
Şam’a yakın El Weten gazetesi: "Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk sonuçlarına göre iki aday da seçilemedi” diyerek yüzde 51’i işaret etti. Gazete, Türkiye vatandaşı olan çok sayıda Suriyelinin Türkiye’deki seçimlere katıldığına dikkat çekti. Gazete; “Muhalif internet sitelerine göre Türkiye vatandaşı olan Suriyelilerin toplam sayısı 223 bin 881 kişi, Türkiye vatandaşı olup 18 yaşını doldurmuş ve seçimlere katılabilecek Suriyelilerin sayısı ise 126 bin 768 kişi, Türkiye vatandaşı olan Suriyelilerin sayısı da Türkiye'de oy kullanma hakkına sahip olanların 0,2'sidir” ifadeleri kullanıldı.
Lübnanlı El Exbar gazetesi de oylamanın ilk sonuçlarının Erdoğan için "iyi bir son" getirmeyeceğini yazdı. Gazete, "En önemli nokta, hiçbir adayın 50'den fazla oy alamamasıdır ki bu, seçim yasasına göre iki hafta sonra yapılacak ikinci tur anlamına geliyor. Bu olsa bile Erdoğan için iyi olmayacak çünkü Erdoğan ilk turda ilk kez kazanamadı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.