Sefalet ve güvencesizlik mutabakatı

  •  KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, TİS mutabakatının 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet, yoksulluk ve güvencesizlik dayattığını vurgulayarak, kabul etmediklerini söyledi.

Milyonlarca kişinin merakla beklediği memur zammı oranı belirlendi. Memur ve memur emeklilerine verilen zam oranı 2022’nin ilk altı ayı için yüzde 5 + enflasyon farkı, ikinci yarısı için yüzde 7 + enflasyon farkı oldu.

İktidar yanlısı memur sendikaları ve hükümet arasında süren toplu sözleşme görüşmeleri tamamlandı. Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2022 ve 2023 yılında yapılacak zam oranları belli oldu. 2022 ve 2023’teki haklarının belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin son gününde anlaşma sağlanmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, memur zam oranları için verilen yeni teklifi açıkladı. Buna göre memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak zam oranı 2022’nin ilk 6 ayı için yüzde 5 + enflasyon farkı, ikinci yarısı için yüzde 7 + enflasyon farkı oldu. 2023’ün ilk 6 ayı için yüzde 8, ikinci 6 ay için ise yüzde 6 zam yapılacak. Zam oranlarına enflasyon farkları da uygulanacak.

Memur-Sen çok memnun

Toplantının ardından açıklama yapan iktidar yanlısı Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Toplu sözleşme hayırlı olsun. Beklentilerimiz, kaygılarımız oranlara yansıdı” dedi. Yalçın konuşmasında, “Sözleşmeli personeller ve ek göstergeler konusunda 2022 yılı içerisinde çalışma yapılacağı taahhüdünde bulunuldu” ifadelerini kullandı.

Hükümet ilk teklifinde, 2022 için yüzde 5 + enflasyon farkı ve ikinci altı ay için yüzde 6 + enflasyon farkı önermiş, 2023 için ise yüzde 6+6 teklifinde bulunmuştu.

Merakla beklenen 3600 ek gösterge talebi de sözleşme kapsamına alınmadı. Bakan Bilgin, bu konunun sendikalarla oluşturulacak çalışma grupları ile çözüleceğini açıkladı.

Gece saatlerinde imzalandı

Bakan Bilgin, Twitter hesabından sözleşmenin imzalandığını duyurdu. Bilgin, “6. Dönem Toplu Sözleşmemizi az önce gece saatlerinde imzaladık. Kamu çalışanlarımız için son yıllardaki en yüksek kazanımlar, istikrarla büyümeye devam eden güçlü Türkiye’nin en önemli göstergesidir. Tüm kamu çalışanlarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde müzakere süreci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında 2 Ağustos’taki ilk toplantıyla resmi olarak başlamıştı. Yaklaşık 20 gün sonra, görüşmelerin son gününde anlaşma sağlandı. 2019’da yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış, zam oranları hakem kurulu tarafından belirlenmişti.

Oldu bitti yapıldı

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Bilgin’in Toplu İş Sözleşme (TİS) teklifini değerlendirmek için basın toplantısı düzenledi. KESK Genel Merkez binasında düzenlenen toplantıya KESK Eşbaşkanları Mehmet Bozgeyik ve Şükran Kablan Yeşil katıldı.

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, İktidarın 12 Ağustos’ta yaptığı kamu emekçileri ve emeklikleri tarafından tepkiyle karşılanan ilk teklifini yenilemek için 11 gün boyunca hiçbir adım atmadığını söyledi. Bozgeyik, 11 gün boyunca Çalışma Bakanlığı’ndan ‘henüz net değil’ cevabını aldıklarını belirtti. 5,5 milyon kamu emekçisi ve emeklisinin bir “oldu bitti” durumu ile karşı karşıya bırakıldığını söyleyen Bozgeyik, ”Bu durum bile tek başına 5,5 milyon kamu emekçisine ve emekliye verilen değeri ortaya koymaktadır. Bugün açıklanan mutabakat ise kamu emekçilerine, emeklilere verilen değeri gösteren bir belgedir” dedi.

Emekçilerin bir yılı çalındı

Bozgeyik, bugün varılan mutabakatın sonuçlarını şu ifadelerle aktardı: ”Hükümetin 12 Ağustos’ta yaptığı ilk teklifin 2022 yılı için sadece 1 puan, 2022 için ise 2 puan, yani toplamda 3 puan artırıldığı mutabakat büyük kazanım,  bir başarı gibi sunulmaktadır. Oysa bir toplu sözleşmenin başarılı ya da iyi bir toplu sözleşme olarak gösterilmesinin kriterleri açıktır. Bir toplu sözleşmede başarının temel kriteri ne talep ettiğiniz, ne aldığınız arasındaki makasın ağzı ile ölçülür. Buna göre masaya yetkili sıfatı ile oturanlar ve bu dönem ortak hareket ettikleri konfederasyon 2022 için yüzde 21 maaş artışı artı yüzde 3 refah payı artı 600 TL önceki dönem kaybı talep etmiştir. Yani 2022 yılı için yüzde 39 maaş artışı talep etmiştir. Buna karşım 2022 yılı için altışar aylık dilimler halinde yüzde 5.+ yüzde 7 maaş artışına imza atmıştır.Yine 2023 için yüzde 17 maaş artışı + yüzde 3 refah payı teklifine karşılık 6’şar aylık dilimler halinde yüzde 8 + yüzde 6 oranına imza atılmıştır. Kısacası iki yıl için toplamda yüzde 7,2 maaş artışı teklif eden yetkili konfederasyon iki yıl için toplamda yüzde 26 oranına imza atmıştır. Teklif ve varılan mutabakat arasında iki yıl için toplamda 41 puan fark vardır. Bunun anlamı 5,5 milyon kamu emekçisinin ve emeklinin en az bir yılının çalınmasıdır.”

Bu mutabakatın neresi başarı?

KESK olarak 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet, yoksulluk ve güvencesizlik dayatılan bu mutabakatı kabul etmediklerini belirten Bozgeyik, şunları ekledi: ”Bu ülkede çarşıda, pazarda, mutfakta yaşanan gerçek enflasyon yüzde 45’i aşmıştır. İğneden ipliğe her şeye zam yağmurunun devam ettiği, üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makasın tam 26 puan açıldığı dolayısıyla hayat pahalılığının önümüzdeki dönemde bırakalım düşmeyi daha da artacağının açık olduğu koşullara rağmen hiç kimsenin inanmadığı hedeflenen enflasyon rakamlarını temel alan bu mutabakatın neresi başarılı?” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.