Shell, tazminat değil hesap vermeli

Dünya Haberleri —

.

.

  • Petrol şirketi Shell, Nijerya'da 31 yıllık petrol sızıntısı nedeniyle Ogoni halkına 110 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Şirket; bölgede neden olduğu binlerce cinayetin, tecavüzün ve işkencenin ise henüz hesabını vermiş değil. 

 

Nijer deltasında 1958'den beri faaliyet gösteren Hollanda merkezli dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Royal Dutch Shell’in hasarlı petrol boru hatlarından ve kuyularından her yıl tonlarca petrol sızması nedeniyle çapta kirlilik oluştu. Nijer deltasında yaşayan Ogoni halkı ile Shell arasında 31 yıldır süren dava sonunda karar bağlandı. Abuja Yüksek Mahkemesi, Shell'in Ogoni halkına 110 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi. Shell, 21 gün içinde tazminatı ödemeyi kabul ettiğini açıkladı.

Cinayetlerin ve tecavüzün suç ortağı

Ogoni halkı 1993'te Shell'in bölgeden çıkması için protesto gösterileri düzenlemişti. Bu gösterilere Nijerya hükümet güçlerinin müdahalesi sonucu çok sayıda kişi katledilmiş, işkencelerden geçirilmişti. Uluslararası Af Örgütü’nün o döneme ilişkin yayımladığı raporlara göre Shell şirketi ile hükümet arasında sıkı ilişkiler bulunuyordu. Shell’in talebi üzerine kolluk güçlerinin Nijer deltasında yaşayan halklara saldırdığı, cinayetler işlediği, kadınlara tecavüz ettiği raporlarda yer aldı. Shell yetkilileri hiç bir zaman bu şiddetin sorumluluğunu üstenmedi; Petrol şirketi, insan hakları ihlalleri işlediğini bildiği devlet güçlerine kesintisiz lojistik destek sundu.

Shell, hak ihlallerinden sorumlu

Af Örgütü’nün, Nijer deltasında yerli halklara yapılan zulme ilişkin Kasım 2007 yaptığı açıklamada şunlar belirtildi:

  • “Shell’in desteği zaman zaman insan hakları ihlalleri işlenmesini direkt olarak kolaylaştırdı. Örneğin, Ekim 1993’te şirket, ordunun eylemciler üzerine ateş açtığı Korokoro köyüne birliklerin ulaşımını sağladı.
  • Shell’in davranışı, Nijerya güvenlik güçlerinin 1990’ların ortalarında Ogoniland’de işlediği korkunç suçları ve istismarları teşvik etme ve zaman zaman da kolaylaştırma kapsamına giriyor. Yerel topluluklara neredeyse kesin olarak şiddet uygulanacağını bilmesine rağmen şirket, güvenlik güçlerinden protesto eylemlerine müdahale etmesini istedi. Shell, ordu ve polise lojistik destek sağladı, Nijerya hükümetine defalarca ülkenin mali açıdan petrole bağımlı olduğunu hatırlattı ve hatta güvenlik güçlerine para ödedi.
  • Petrol devi Shell, Nijerya askeri hükümetinin cinayet, tecavüz ve işkence de dahil olmak üzere 1990’larda işlediği insan hakları ihlallerindeki sorumluluğu hakkında hesap vermeli.”

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.