SİHA’yla terör estiriyor

  • Türk devleti, son bir haftadır Zaxo’dan Kobanê’ye kadar hemen her gün SİHA’larla saldırıyor. Dün Güney Kürdistan’daki saldırıda iki kişi katledildi, Qamişlo’daki saldırının sonuçları ise netleşmedi. Kobanê’de vurulan aracı sahibi ise bu teröre son verilmesini istedi.

 

Türk devleti, Şengal şehir merkezindeki YPG aracı ve Sikêniyê’deki hastaneye saldırı, Til Temir ve Dêrazor yolundaki suikastların ardından Kobanê, Qamişlo ve Zaxo’da da SİHA’yla saldırı gerçekleştirdi.

Türk devletinin Federe Kürdistan’ın Zaxo kentine bağlı Batifa bölgesine düzenlediği hava saldırısında 2 kişi hayatını kaybetti. SİHA'ların yaptığı bombardımanda bir aracın vurulduğu, içinde bulunan 2 Iraklının yaşamını yitirdiği belirtildi. Yaşamını yitirenlerin Irak nüfusuna kayıtlı Ahmet Şakir Mahmut (40) ve Yusuf Ömer (26) isimli kişiler olduğu öğrenildi. Bölgedeki gelişmeleri takip eden gazeteci Deniz Aydın, "Zaxo'ya bağlı Batufa ilçesinde Bankê köyünde gezmeye çıkan 2 Iraklı turist SİHA'larla vuruldu" dedi. 

Qamişlo’nun Himo köyünde

Türk devleti, dün aynı saatlerde Qamişlo’nun Himo köyünde yaralıların evinin önünde bulunan aracı hedef aldı. ANHA muhabirinin aktardığına göre; saldırı sonrası da keşif uçaklarının hareketliliği devam etti.

Ben sivilim, aracım vuruldu

Türk uçakları önceki gece saat 22.15’te Kobanê’nin güneydoğusunda bulunan Qere Mezra köyünde sivil bir aracı hedef aldı. Aracın sahibi Abdullah Çiman Hemê, işgalci Türk devletinin bölgeyi boşaltmak için siviller arasında korku yaratmaya çalıştığını belirtti.  Çiman, “Ben sivilim. Bir iş için Kobanê’ye gittiğim sırada Türk devleti aracımı hedef aldı. Artık bu teröre son verilmeli” dedi.

Son haftalarda bölgeye yönelik saldırılarını arttıran işgalci Türk devleti, 19 Ağustos’da Qamişlo’da bir aracı hedef aldı, Til Temir Askeri Meclisi’nin Halkla İlişkiler Merkezi ve Suriye’nin kuzeyindeki savaş cephelerine yakın bölgeleri yüzlerce kez bombaladı. QSD, 20 Ağustos’ta açıklama yaparak Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik yapılan son saldırıları, yeni bir aşama olarak adlandırdı. Bu saldırılar sonucunda içinde kadın ve çocukların da olduğu onlarca sivil yaşamını yitirdi.

Saldırılar protesto edildi

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Şengal, Minbic, Qamişlo ve Reqa’da protesto yürüyüşleri yapıldı.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ) tarafından gerçekleştirilen yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Medreseya Sor önünde başlayan yürüyüşe, Êzidî rusipîleri, kanaat önderleri ve kurum temsilcileri de katıldı. Êzîdî toplumunun haklarını talep eden ve şehitlere sahip çıkma mesajlarını içeren pankartların, şehitlerin posterlerinin taşındığı ve sık sık “İhanete ölüm”, “Yaşasın Şengal direnişi” sloganlarının atıldığı yürüyüş, QSD Komutanı Seîd Hesen ile QSD savaşçısı İsa Xwedêda’nın şehit düştüğü saldırının yapıldığı eski çarşıda son buldu.

Katliamın yapıldığı yerde MXDŞ’nin açıklaması okundu. "Bu saldırılar uluslararası hukukun çiğnenmesidir” denilen Özerk Meclis açıklamasında DAİŞ’in Şengal’de uyguladığı vahşette Türk devletinin ve Erdoğan’ın rolüne dikkat çekildi. Bu saldırıların amacının, Êzîdî toplumunun kimliğini yok etmek olduğu da belirtilen açıklamada, “Biz Şengal’e karşı geliştirilen bu kirli planlara ve komplolara karşı duracağız. Toplumun bütün bileşenleri olarak, Êzîdîler, Araplar, Şiiler olarak direneceğiz. Hep birlikte Şengal’in özerkliğine ve iradesine sahip çıkacağız” denildi.

Irak’ta yaşayan bütün etnik, dini ve toplumsal kesimler ile vicdan sahibi herkese AKP-MHP hükümetinin yeni Osmanlıcı politikalarına karşı tavır alma çağrısı yapılan açıklamada, uluslararası kamuoyu, BM ve insan hakları kurumlarından müdahale etmesi istendi. Eylem, “Şehîd Namirin” sloganıyla sona erdi.

Minbic halkı alanlara aktı

Minbic halkı, işgalci Türk ordusunun Minbic’in kuzey ve batısına yönelik saldırılarına karşı alanlara çıktı.

El Muhterêq ve El Farat kırsalı sakinleri, işgalci Türk ordusunun, Minbic’in kuzey ve batısına yönelik yaptığı saldırılara protesto etmek amaçlı yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte Minbic Demokratik Sivil Kurumu ve Suriye Gelecek Partisi Meclisi üyeleri hazır bulundu. Minbic sakinlerinden Sultan Ebdulhemîd, Kuzey-Doğu Suriye Bölgesi’ne yönelik saldırıları kınadıklarını, direnişte ısrarcı olacaklarını kaydetti.  Minbic Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Xêr Şêxo, Özerk Yönetim’in komşu ülkelerin değerlerini sürekli koruduğunu ve hiçbir zaman saldırıda bulunmadığının altını çizdi. Şêxo, işgalci devletin Kuzey-Doğu Suriye halkının kullandığı suyu bile silah olarak kullandığını söyledi. Suriye Gelecek Partisi El Muhteriq ve El Farat Hattı Kadın Sözcüsü Refîf El Semran ise işgalci Türk devletinin Minbic’in özgürleştirilmesinden bu yana terör uyguladığını söyledi.

Büyükbir savaş bekliyor

Türk devletinin Şengal ve Til Temir'e yönelik işgalci saldırıları, Qamîşlo’da da protesto edildi. Kongreya Star ve PYD öncülüğünde düzenlenen yürüyüş, Qamîşlo kent merkezindeki Munir Hebib Kavşağı’nda başladı. Siyahî Mahallesi’ndeki Birleşmiş Milletler (BM) temsilciliği önüne kadar devam eden yürüyüşün ardından düzenlenen mitingde konuşan PYD Qamîşlo Kent Yönetimi Eşbaşkanı Mesut Dawûd, “Her saatinde tarihi gelişmeler yaşadığımız bugünlerde önümüzde ya büyük bir zafer ya da büyük bir savaş var. Halk olarak her gelişmeye hazır olmalıyız. Yaşamımızın her anı mücadele olmalı. Düşmanın saldırıları sürerken dünya bu saldırıları izlemeye devam ediyor” dedi.

Reqa’da da kınandı

Reqa’da da El Kesra Bölgesi’nde bulunan El-Cewheriya Kavşağı'nda başlayan yürüyüşe Devrimci Gençlik Hareketi, Genç Kadın Birliği, Suriye Gelecek Partisi ve sivil toplum kuruluşları üyeleri katıldı. Yürüyüş ardından köyün merkezinde konuşma yapan Suriye Gelecek Partisi Gençlik Meclisi Sözcüsü Mihemed Zixîr, işgalci Türk ordusu tarafından Serêkaniyê, Zirgan ve Til Temir’de yapılan katliamlarını kınadı.

Zenûbiya Kadın Topluluğu adına konuşan Xilûd El-Remedan, işgalci Türk devletinin Şengal halkına yönelik uluslararası hukuku ihlal eden saldırganlığını ve düşmanlığını protesto ettiklerini söyledi.  HABER MERKEZİ

 

Sınırda  genci katletti

Türk devleti, Dirbêsiyê sınırından Bakurê Kurdistan’a geçmek isteyen Hemadi Ebid El Hisên’i katletti, Mihemed Letif El Ezawi’ye ise işkence yaptı.

Katledilen sivilin Hesekê Kantonu’na bağlı Deşîşa ilçesinden olduğu öğrenildi. İşkence edilen sivil ise Hesekê Kantonu’na bağlı Mergedê ilçesinden.

 

Dört gence işkence

İşgalci Türk devleti, Kobanê sınırından Bakurê Kurdistan’a geçmek isteyen dört gence işkence yaptı.

Kaynaklara göre işkence edilen gençlerin adı şu şekilde: Ebdulqadir Mihemed Hecî, Mihemed Mistefa Ehmed, Umer Şahîn Bikul ve Mihemed Hesen Hemo.

İşgalci Türk devleti tarafından işkenceye maruz kalan dört genç, sınır duvarından Kobanê tarafına atıldı. İç Güvenlik Güçleri, gençleri, Kobanê’de bulunan bir hastaneye kaldırdı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.