Şili’de kabine değişti

Dünya Haberleri —

  • Şili’de anayasa referandumu yenilgisi ardından Devlet Başkanı Gabriel Boric, kabinede değişikliğe gitti. 6 bakan değişti. 

 

Değişiklik yapılanlar arasında cumhurbaşkanlığı genel sekreteri, içişleri, sağlık, bilim, enerji ve sosyal kalkınma bakanları yer alıyor. Politikacı ve akademisyen Carolina Tohá (Demokrasi Partisi), İçişleri Bakanı olarak Izkia Siches’in yerini aldı. Ana Lya Uriarte (Sosyalist Parti), Giorgio Jackson’ın yerine Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri olarak görev yapacak. Jackson da Sosyal Kalkınma Bakanlığı’na kaydırıldı. Salgın Müdahale Komitesi’nin eski başkanı bağımsız Ximena Aguilera ise Sağlık Bakanı olarak María Begoña Yarza’nın yerini aldı. Diego Pardow (Sosyal Dönüşüm), Claudio Huepe’nin yerine Enerji Bakanı olarak görev yapacak. Daha önce Gelecek Kongresi organizasyon ekibinin bir parçası olan Silvia Díaz, Bilim Bakanı olarak Flavio Salazar’ın yerini aldı. Hükümet şimdi geçtiğimiz Mart’tan daha çok Sosyalist Partili bakana sahip.

Yüzünü merkez sola döndü

Şili’deki kabine değişikliğini İspanya’nın önde gelen “sol” gazetelerinden El Pais’te, Boric’in solu iktidar koalisyonunun kıyısına çekerken merkez sola alan açması olarak yorumlandı. 

Boric: Değişiklik gerekliydi

Boric ise bu adımın muhtemelen “[hayatının] en zor anlardan biri” olduğunu belirterek, “Kabine değişikliği acı verecekti, veriyor da ama gerekliydi ve yapmak zorundaydım” dedi. 

Boric ayrıca yeni anayasayı hazırlama sürecinin devam edeceğini vurguladı.  SANTİAGO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.