Sınır dışı tehdidi sürüyor

Dünya Haberleri —

  •  İngiliz hükümeti AİHM’in kararına rağmen mültecileri Ruanda’ya sınır dışı etme planından vazgeçmiyor. Brook House Mülteci Kampı’nda zorla tutulan Kürt mülteci Malbend Ebubekir Celal, Ekim’de yeni bir uçuş planı yapıldığını öğrendiklerini söyledi. 

 

NEJLA ARİ/LONDRA 

Ruanda’ya sınır dışı edilmek üzere Brook House Mülteci Kampı’nda zorla tutulan Kürt mülteci Malbend Ebubekir Celal, “Burası psikolojik bir işkence merkezi gibi” dedi ve toplu sınır dışıların engellenmesi için kamuoyundan destek istedi. 

İngiltere 14 Nisan’da Doğu Afrika ülkesi Ruanda hükümetiyle tartışmalı bir anlaşmaya imza atmış ve Ruanda 151 milyon dolar karşılığında mültecileri kabul etmeye razı olmuştu. Anlaşmaya göre, ilk mülteci kafilesi 14 Haziran’da uçakla Ruanda’ya gönderilecekti. Ancak İngiliz hükümetinin sığınmacıları para karşılığı toplu olarak Ruanda’ya sınır dışı etme planı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM)  dönmüş ve uçuş da iptal edilmişti.  

Aylardır kampta tutuluyorlar

Buna rağmen halen Britanya’daki onlarca kampta tutulan çok sayıda mülteci Ruanda’ya gönderilme korkusu yaşıyor. Bu mültecilerden biri de Gatwick Havaalanı yakınındaki Brook House Mülteci Kampı’nda tutulan Güney Kürdistanlı Malbend Ebubekir Celal. Telefonla ulaştığımız Celal, kendisi dışında yaklaşık 15 Kürt mültecinin daha aynı kampta tutulduğunu ve onların da Ruanda’ya gönderilme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Kamp işkencehane gibi 

Kendileri dışında çoğunluğu Suriye, İran ve Irak’tan gelen yüzlerce mültecinin tutulduğu kamptaki koşulların insanlık dışı olduğunu söyleyen Celal, “Bizi farklı bir bölümde tutuyorlar ve ortak görüşme alanlarımızı kısıtlıyorlar. Burası psikolojik bir işkence merkezi gibi” sözleriyle ihlallerin boyutunu anlattı.

 Ekim’de yeni bir uçuş planı

Ruanda’ya gönderilmemek için avukatlarıyla birlikte hukuki mücadele verdiğini aktaran Celal, “Elimize bir mektup verdiler. Bu mektupta Ruanda’ya gönderileceğimiz dışında bir bilgi yok. İlk iptal edilen uçuştaki 7 kişi de buradaki merkezlere getirildi. Şu an neler olduğuna dair hiçbir bilgimiz yok. Yeni bir uçuşun Ekim ayında planlandığını duyduk. Ekim ayında planlanan bu uçuşa ilişkin de yüksek mahkemede bir davanın halen görüşüldüğünü biliyoruz” dedi. 

İnsanlık dışı yasa geri çekilmeli

Kürt mülteci, kamuoyu ile sivil toplum örgütlerine duyarlılık çağrısı yaparak “İngiltere’de evrensel insan haklarının uygulanması gerektiğini düşünen milyonlarca insanın ve birçok kurumun olduğunu biliyoruz. Bu insanların, kurumların desteği ve avukatlarımızın çabası ile bu insanlık dışı yasanın geri çekileceğini umut ediyoruz” diye konuştu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.