Sıra son darbeyi vurmakta

Kadın Haberleri —

Halide Türkoğlu

Halide Türkoğlu

  • Yeşil Sol Parti Amed Milletvekili Halide Türkoğlu, "Hepimiz kararlıyız. Stratejimiz açık ve nettir. Faşizmi tökezlettik. Şimdi sıra son darbeyle göndermekte" dedi.

Halkın yüzde 50’sinin tek adamı tercih etmediğini kaydeden Yeşil Sol Parti Amed Milletvekili Halide Türkoğlu, şunun altını çizdi: "Moral üstünlük bizde. Tek seferde kaybettiremedik ama o da kazanamadı. Kazanamadığı için biz bu süreyi seferberlik ruhuyla sahada örgütlenerek gitmeliyiz."

Kesinleşmeyen verilere göre; Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) 61 milletvekili ile Meclis’e girdi. Bu rakamın 8’ini ise Amed’den çıkan vekiller oluşturuyor. 7 Haziran 2015’te gerçekleştirilen seçimlerde Amed’de seçime katılan seçmenlerin oranı yüzde 86,83. Seçimin sonucunda Halkların Demokratik Partisi (HDP) yüzde 79,06 oy oranıyla 10 vekil çıkarırken, AKP’nin savaş kararını devreye koymasından sonra 1 Kasım’da yapılan seçimlerde parti yine birinci parti olarak yüzde 72,82 oy oranıyla 9 vekil Meclis’e gönderdi.1 Kasım’da sandıklara giden seçmenin oranı ise yüzde 84,97 oldu. Seçtiği vekillerin siyasi soykırım operasyonlarıyla tutuklanmasının ardından 24 Haziran 2018 seçimlerinde de HDP kentte yine birinci parti oldu. 2017 anayasa değişikliği referandumu sonrası kabul edilen kararla Meclis üye sayısı 550'den 600 vekile çıkarılırken daha önce 11 milletvekili çıkarabilen Amed’de bu seçimle beraber 12 milletvekili çıkarılmaya başlandı. Bu seçimlerde seçmenlerin yüzde 83,55’i sandıklara giderken, HDP yüzde 65,5 oy oranıyla 9 milletvekili çıkarabildi. HDP hakkında açılan kapatma davası sürdüğü için seçime giren Yeşil Sol Parti, 14 Mayıs'ta kesinleşmeyen verilere göre kentte 553 bin 845 oyla, yani yüzde 62,18 oranı ile 8 milletvekili çıkardı. Yeşil Sol Parti'nin oylarında yaşanan düşüşün nedenleri, hile ve usülsüzlükle birlikte tartışılıyor.

Amed'de Yeşil Sol Parti'den milletvekili seçilen Halide Türkoğlu, seçime dair JINNEWS'ten Rojda Aydın'a konuştu. Bu seçimlerin tarihi bir seçim olma tezinin geçirliliğini koruduğunu söyleyen Halide Türkoğlu, iktidarın 2015’ten beri devletin bütün kurumlarıyla uyguladığı savaşı, demokratik siyaseti tasfiye etme üzerinden de yürüttüğünü hatırlattı. 2023 seçimlerinin de diğer seçimlerden farklı bir ortamda gelişmediğine işaret eden Halide Türkoğlu, “Savaş her gün derinleşti ve derinleşirken iktidar baskı aygıtlarını sahada her şekilde kullanmaya çalıştı. Biz 2023 seçimlerinin örgütlenmesini yaparken şunu da söylüyorduk; Bu faşizmi durdurmak da geriletmek de Yeşil Sol Parti’nin görevi. Sahada örgütlenmesini yaparken biz siyasi partiyle değil, devletle mücadele ediyorduk” dedi.

Halk partimizin yanında

Halide, miting ve halk buluşmalarına kadar tüm çalışmalarının polis ablukası altında gerçekleştirildiğini aktarırken, “Buna rağmen aslında halk güvenini ve umudunu büyütme noktasında partimizin yanında oldu. Yapılan usulsüzlükler ya da birçok oyumuzun MHP ya da Yeniden Refah Partisi gibi partilere kaydırılmış olmasına rağmen Kurdistan’da AKP istediğini alamadı. Erdoğan aslında Kurdistan’da kazanamadı. Türkiye’de tek adam rejiminin istenmediği birinci turda gösterilmiş oldu. Erdoğan yüzde 50’yi bulamadı. Toplumun yarısı Erdoğan’ı istemiyor” şeklinde konuştu.

Moral üstünlük bizde

Halkın yüzde 50’sinin tercih etmediğini kaydeden Türkoğlu, "Moral üstünlük bizde. Tek seferde kaybettiremedik ama o da kazanamadı. Kazanamadığı için biz bu süreyi seferberlik ruhuyla sahada örgütlenerek gitmeliyiz. Halkın belli bir kısmı sandığa gitmemiş, bu gerçekleri görmek lazım. Sandığa gitmeyenlere ulaşmak, ikna etme çalışmalarını yürütmek lazım" dedi.

Bu kararlılıkla göndereceğiz

Bu seçimlerde çıkarabilekleri dersler olduğunu söyleyen Türkoğlu, şunları dile getirdi: "Saha örgütlenmemiz; teknik birikim ve bilgi; deneyim ve tecrübeyle birlikte 28 Mayıs’a daha hazırlıklı girmeliyiz. 28 Mayıs’ta bu manipülasyonları boşa çıkarmak için bütün muhalefetin daha dikkatli, hassas, ikna edemediği bütün alanları ikna etmek için uğraşması gerekiyor. Kürtler, kadınlar, gençler olarak da aldığımız bu tarihi misyonla faşizme bir şekilde duraksama ya da bir tökezleme sağlattık. Şimdi sıra son darbeyle kadın, Kürt, emek, doğa düşmanı olan; bu politikalardan başka bir vaadi olmayan faşist iktidarı gönderebilmekte. O yönüyle moral üstünlük hiçbir şekilde iktidarda değil, tam da muhalefetin olduğu yerde. Bundan sonraki seçime örgütlenme çalışması faşizmi tamamıyla gönderme üzerine olacak. Hepimiz kararlıyız. Stratejimiz bu noktada açık ve nettir. Bu kararlılıkla faşizmi göndereceğiz. Kazananın haklar, kadınlar, Kürtler, gençler olması konusunda bu misyonumuzu yerine getireceğiz.”

Yüzde 49 oranında kadın

Yeşil Sol Parti’nin Meclis’e giren vekillerinin yarısının kadın olduğuna da dikkat çeken Halide Türkoğlu, “Bizim partimiz eşit temsiliyet ve eşbaşkanlık sistemiyle kendisini var eden bir parti geleneğinde geliyor. Bugüne kadar bütün adaylık süreçleri, yaptığımız yönetim mekanizmalarının hepsinde bir fermuar sistemi var. Kadın özgürlükçü bir toplumsallığın var olabilmesi için mücadele ediyoruz ve kadın kazanımlarına yönelik her saldırıya karşı bir savunma hattı ve güvence partisi olduğumuzu söylüyoruz. Bu sahici ilkeyle hareket ederek Meclis’e yüzde 49 oranında kadın vekil gönderdik. Kadın düşmanı politikalara karşı hem sokakta hem de Meclis’te bizi büyük bir mesainin beklediği anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

Bedel ödenen bir sonuç

Kadınların büyük bedeller ve mücadele ile Meclis’e girdiğine işaret eden Halide Türkoğlu, şunları ifade etti: “Kürt kadın hareketinin siyasette bu kadar özne olması, Meclis’e kadın arkadaşları göndermesi, Türkiye kadın hareketinden birçok kadının simgesel olarak görev ve sorumluluklarını Meclis’te yerine getirebilecek bir mekanizmaya kavuşması, bedel ödenen bir sonuç. Erkek egemen siyaset biçimleriyle mücadele ederken aynı zamanda toplumsal dönüşümü sağlayabilecek, cinsiyetçilik, milliyetçilik, dincilikle en fazla mücadele edebilecek olan, kadın mücadelesidir. Kadın mücadelesi önümüzdeki süreçte örgütlenerek daha da yükselecek.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.