Siyasi tutsaklar bırakılmalı

Dünya Haberleri —

  • Almanya’nın Köln kentinde siyasetçiler dün bir basın toplantısıyla Türkiye’deki tüm siyasi tutsaklara özgürlük istedi.

 

ERDAL ALIÇPINAR/KÖLN

Sanatçı Ali Zülfikar, Türk hükümeti tarafından uzun süredir siyasi rehine olarak tutulan HDP’nin eski Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile iş insanı Osman Kavala’nın yer aldığı bir resim çizdi. Bugün Köln’deki Galerie Am Brusseler Platz’ta sergilenmeye başlayacak olan “Cesur Yürekler” isimli resimde Türkiye’deki siyasi tutsakların durumuna dikkat çekiliyor.

Siyasetçiler destek verdi

Resmin tanıtımı vesilesiyle bir araya gelen farklı kesimlerden siyasetçi, bürokrat, yazar ve sanatçılar “Siyasi Tutsaklara Özgürlük” başlıklı bir açık hava basın toplantısı düzenledi. Eifelwall/Stadtarchiv tramvay durağı önünde dün sabah yapılan basın açıklamasına, Yeşiller Partili Köln Belediye Başkanı Andreas Wolter, Almanya Federal Meclis üyesi Serap Güler, Cultopia Vakfı Başkanı Dirk Kästel, Sanatçı Ali Zülfikar, Köln Belediyesi meclis üyesi Jörg Detjen, NRW Parlementosu eski Milletvekili Hamide Akbayır, HDP Avrupa Temsilcisi Derviş Çimen ve yazar Memo Şahin katıldı. Siyasetçiler, basın toplantısında Türkiye’deki tüm siyasi tutsaklara özgürlük istedi.

Düşünceler yargılanamaz

Basın toplantısında bir konuşma yapan Köln Belediye Başkanı Andreas Wolter, “Düşüncelerinden dolayı insanların tutuklu kalması kabul edilemez “ dedi.

Tutsaklara destek olunmalı

Sanatçı Ali Zülfikar ise proje için kendisine destek sunan herkese teşekkür ederek, Türkiye’deki siyasi tutsakların yalnız kalmaması ve daha çok destek olunması çağrısında bulundu. 

Değişim için bir fırsat

Cultopia Vakfı Başkanı Dirk Kästel ise şunları söyledi: “On yıldır başta mültecilere ve kimsesizlere yardım etmeye çalışıyoruz. Sanatın, her zaman değişimin bir aracı olduğunu savunuyoruz. Sanat değişim ve gelişmeyi getirir. Ali Zülfikar’ın Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ve siyasi tutukluları anlatan bu çalışmasının, Türkiye’de bir değişim için fırsat olabileceğine inanıyorum.”

Erdoğan bir despot

Köln Belediye meclis üyesi Jörg Detjen de Erdoğan’ın “despot” olarak nitelendirerek, “Erdoğan, Kürtlere saldırıyor” dedi. 

Türk Konsolosluğu’nun bu resimin sergilenmemesi için çalıştığını da ifade eden Detjen, resimde yer alan siyasetçilerin, halk tarafından seçildiğini ancak bir despot tarafından rehin alındığını ifade etti.

Türkiye’de ifade özgürlüğü yok

Sol Parti eski milletvekili Bärbel Bauermann da serginin, Türkiye’de tutuklu olan siyasetçilerin durumunu ve insan hakları ihlallerini net bir anlattığını söyledi.

CDU’nun Federal Milletvekili Serap Güler, Türkiye’de ifade özgürlüğü olmadığı için sanatçının ve insanların özgür bir şekilde kendilerini ifade etmelerini istediklerini söyledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.