Sokaklara çıkan kadınlar: Kararı tanımıyoruz!

Kadın Haberleri —

.

.

  • İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararına karşı sokağa çıkan kadınlar, “Sözleşmeden vazgeçmiyoruz” dedi. İstanbul’da polis tarafından ablukaya alınanlar oturma eylemine geçti. 

HABER MERKEZİ

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazetede yayınlanan İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi kararına tepkiler devam ediyor. Wan, Riha, İzmir, Mersin ve İstanbul’da sokaklara çıkan kadınlar, kararı protesto etti.

Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu’nun adliye binası önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Komisyon Başkanı Rabia Özgökçe, kadınların yaşam haklarının yok sayıldığını belirterek, sözleşmenin uygulanmadığı süreçte her gün 3 kadının katledildiğini anımsattı. Özgökçe, insan haklarına ilişkin uluslararası sözleşmenin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile geri çekilemeyeceğine vurgu yaparak, "Bu sebeple yürütme erki tarafından yasama yetkisi kullanılarak verilmiş fesih kararı yok hükmündedir” ifadesini kullandı. Sözleşme’nin feshedilebilmesi için Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’ne bildirimde bulunulması gerektiğini belirten Özgökçe, “Temel hak ve özgürlüklerini kullanmak, demokratik bir hukuk devletinde eşit, özgür ve şiddetten uzak bir yaşam sürmek isteyen herkesi İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırıyoruz" çağrısı yaptı. 

Kadınlar, seferber olmaya!
 
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP)  üyeleri de İstanbul’un Taksim Meydanı'nda bir araya geldi. "Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula" dövizleri taşıyan kadınlar, polis ablukasının içinde "Tüm kadınlar yaşamak için meydanlara, seferber olmaya" diye seslendi. Kadınlar sık sık, "Kadınlar eşit yaşayacak", "Her yer kadın, her yer direniş", "Asla yalnız yürümeyeceksin" sloganları attı.Açıklama yapılmasına izin verilmeyerek polisler tarafından ablukaya alınan kadınlar, oturma eylemi başlattı. Polisler protestoyu takip etmek isteyen gazetecileri darp ederek alandan uzaklaştırdı.

Kadınların oturma eylemi gazetemizin yayına gönderildiği saatlerde devam ediyordu.

Londra’dan seslendiler

Londra Kadın Dayanışma Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini protesto ederek, “Yaşama hakkımızdan, haklarımızdan, eşitlikten vazgeçmeyeceğiz” mesajı verdi.

Londra Kadın Dayanışma Platformu, AKP-MHP rejiminin feshettiği İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin kitlesel bir basın açıklaması yaptı.

Kürt kadınların ulusal kıyafetleri ile dikkat çektiği eylemde, sık sık, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Gelsin devlet, gelsin jop, inadına isyan, inadına özgürlük”, “Dünyayı yerinden oynatacağız”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”  sloganları atıldı.

Burada Platform adına ortak açıklama yapılarak, “Londra’da yaşayan kadınlar olarak Türkiye’deki kadınların kararlı mücadelelerini selamlıyoruz ve asla yalnız olmadıklarını bilmelerini istiyoruz. Bizler burada tüm olanaklarımızı kullanarak, Türkiye’deki baskı ve şiddeti, İngiltere kamuoyuna duyuracağımızı ve teşhir edeceğimizi buradan ilan ediyoruz” denildi.

Erkek şiddetinin evrensel ve politik olduğunu vurgulanan açıklamada, Türkiye’de ve dünyanın her yerinde kadına yönelik şiddetle mücadelenin yolunun şiddeti önleme, kadınların şiddete karşı koruma,  failleri cezalandırma ve şiddete karşı politikalar üretilmesi ve yürütülmesiyle mümkün olduğunun altı çizildi. Açıklamada, Türk devletinin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkarak bunlar hiçe saydığı ve şiddetle mücadelede devletin yükümlülüklerini tanımama ve kadınları şiddete mahkum etme anlamına geldiği vurgulandı.

İstanbul Sözleşmesinin kadın mücadelesiyle kazanılmış bir hak olduğu kaydedilerek, “Milyonlarca kadını yok sayamazsınız, haklarını bir gecede alamaz, evlere kapatıp meydanlardan ve sokaklardan silemezsiniz. Yaşama hakkımızdan, haklarımızdan, eşitlikten vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” denildi.

Açıklamanın ardından kadınlar erbaneler çalarak halaya durdu.

Feshin iptali için dava açıldı 

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, İstanbul Sözleşmesi'ni gece yarısı fesheden Erdoğan Kararnamesi’ne karşı Danıştay'da iptal davası açtı.
Derneğin yaptığı açıklamada, emektar kadınların mücadelesiyle kazanılan İstanbul Sözleşmesi’nin feshedildiğini, ancak Cumhurbaşkanı kararı ile feshedilemeyeceği için hukuken bu kararın hükmünün olmadığı vurgulandı. Fesih işleminin iptali hakkında Danıştay’da dava açıldığı duyurulan açıklamada, “Kadınların yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz. Türkiye’de tek bir kadının bile şiddete maruz kalmayacağı güne dek, buradayız, mücadele edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’ne dokunmayı #AklınızdanBileGeçirmeyin” denildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.