Somali’de Mahmud seçildi

Dünya Haberleri —

Şeyh Mahmud

Şeyh Mahmud

  • Somali cumhurbaşkanlığı seçimlerini bir önceki Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud kazandı. Böylece ülke tarihinde ilk defa bir aday ikinci kez cumhurbaşkanı olarak seçildi. 

Somali’yi 2017'den beri yöneten Cumhurbaşkanı Muhammed Abudallahi Farmajo'ya karşı yarışan Şeyh Mahmud, 328 milletvekilinden 214'ünün oyunu aldı. Mahmud ülkeyi 4 yıl boyunca yönetmeye devam edecek. Ülkede istikrarın sağlanamamış olması sebebiyle 1969'dan bu yana vatandaşların gidip tek tek oy kullandığı doğrudan bir seçim yapılamıyor. Bu, ülke topraklarında yapılabilen üçüncü seçim oldu. Güvenlik sorunları, seçimlerin şeffaf ve tarafsız şekilde yapılmasına da engel oluyor. Seçim süreci yaklaşık 15 ay sürdü. Önce halka açık olan ancak çok küçük bir kesimin oy kullandığı seçimlerde üçüncü tura gidilmiş; üçüncü turda güvenlik kaygıları sebebiyle son iki aday arasında sadece milletvekillerinin katıldığı bir seçim yapılmasına karar verilmişti.

Ateş altında seçim

Sert önlemlerle korunan havalimanının hangarında yapılan oylamanın ardından sonuçlar ilan edildi ve Mahmud görevi hızla devraldı. Bunun üzerinde başkent Mogadişu'da kutlama için havaya ateş açanlar oldu. Havalimanındaki oylama sırasında yakınlardan defalarca patlama sesleri duyuldu. Ülke içindeki silahlı grupların düzenlediği tahmin edilen saldırılarda polis, ölen ya da yaralanan olmadığını duyurdu. 

1969’dan beri doğrudan seçim yapılamıyor

Şeyh Mahmud, çatışmaların ve güvenlik sorunlarının yanı sıra son dönemde yeniden yükselen kıtlık riskiyle de başa çıkmak durumunda. Birleşmiş Milletler ülkede 3,5 milyon Somalilinin açlık riski altında olduğunu açıkladı. Ülkede Eş-Şebap saldırıları da sıklaştı. El Kaide bağlantılı örgüt, ülkenin önemli bir kısmının kontrolünü elinde tutuyor ve başkent Mogadişu da dahil olmak üzere birçok yerde saldırılar düzenliyor.

MOGADİŞU

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.