SPD Bavyera ve Hessen’de kan kaybetti

Dünya Haberleri —

.

.

  • Alman seçmenin 5’te 1’inin yaşadığı Bavyera ve Hessen Eyaletlerinde yapılan yerel seçimlerden umduğunu bulamayan Başbakan Scholz’un partisi kan kaybediyor. Bavyera’da CSU, Hessen’de CDU ilk sırayı aldı. 

14 milyon kayıtlı seçmeni ile Almanya’nın oy deposu olarak görülen Bavyera ve Hessen’de eyalet seçimlerine katılım yine rekor düzeylerde gerçekleşti. Seçimlere katılım oranı Bavyera'da yüzde 72,5, Hessen'de ise yüzde 64,5 olarak kaydedildi. Merkez sağ partilerin kazandığı seçimlerin en büyük kaybedeni iktidar ortağı SPD olurken ırkçı söylemleri ile bilinen AfD en büyük oy artışını yakaladı. 
Almanya'da Eyalet Meclisi seçimlerini Bavyera'da Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisi, Hessen'de ise Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi ilk sırada tamamlarken, iktidardaki Sosyal Demokrat, Yeşil ve Liberaller büyük ölçüde kan kaybetti.
Almanya’daki toplam seçmenin beşte biri bu iki eyalette yaşıyor. Başbakan için yarı yıl karnesi olarak görülen seçimlerde, iki yıldır iktidarda olan koalisyon hükümetinin Başbakanı Olaf Scholz için güven oylamasına dönüştü.
Almanya’nın en büyük eyaleti olarak görülen Bavyera’da iktidar ortağı üç partinin de oylarının düştüğü görüldü. Der Spiegel dergisi, Scholz iktidarının 2. yılında bu sonuçların "felaket" olduğunu yazdı. Alman dergisi, "İki yıl içinde yeniden seçilmek istiyorsa koalisyon hükümetinin baştan aşağı  toparlanması gerektiği" yorumunu yaptı.

Değişmeyen merkez sağ tercih
Almanya’da muhafazakarların kalesi olarak görülen her iki eyalette de sandık çıkış anketine göre, CDU, Hessen'de 2018'deki seçimlere göre oyunu 8,5 puan artırarak yüzde 35,5 ile birinci sırada çıktı.
Hessen eyaletinde son 24 yıldır yerel seçimleri ana muhalefetteki CDU, Bavyera’da ise 1957 yılından bu yana CSU kazanıyor.
Bu seçimde Bavyera eyaletinde ise, CSU oyların yüzde 37'sini alarak birinci parti oldu. CSU'nun oyları bir önceki seçime göre 0,2 puan azaldı. CSU böylece son 70 yılın en kötü sonucunu almış oldu. CSU daha önce eyalette tek başına iktidar olarak birçok kez hükümet olmuştu.

AfD sıçrama yaptı
Bavyera'da da en büyük yükselişi ise aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) yaptı. Bir önceki seçime göre oyunu 4,8 puan artıran AfD yüzde 15 ile üçüncü parti oldu.

Hessen ve Bavyera’nın kaybedeni
Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un üyesi olduğu SPD ise 5 yıl önce yapılan seçimlere göre Hessen'de 3,8, Bavyera'da ise 1,2 puan kaybederek hezimet yaşadı.
Hessen eyaletinde SPD'nin Başbakan adayı Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser'di. SPD, bu eyalette yüzde 15 oranında oy alabildi.

Faeser gider mi?
Alman medyası, Faeser'in bu sonuçların ardından İçişleri Bakanlığı görevini bırakıp bırakmayacağını konusuna kilitlendi. 
Yeşiller Partisi'nin, bir önceki seçimlere göre oyları Bavyera'da 4,3, Hessen'de ise 1,6 puan azaldı.
Hür Demokrat Parti (FDP) ise Bavyera'da yüzde 3 oy ile meclis dışında kalırken, Hessen'de yüzde 5'lik seçim barajını geçip geçmeyeceği oyların tamamının sayılmasının ardından belli olacak.
Bavyera eyaletindeki seçimlerde CSU yüzde 37, SPD yüzde 8,5, Yeşiller yüzde 16, AfD yüzde 15, FW ise yüzde 14, Hessen eyaletinde ise CDU yüzde 35,5, SPD yüzde 16, Yeşiller yüzde 15,5, AfD yüzde 16 oy aldı. Sol parti ise iki eyalette de Meclise girmeyi başaramadı. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.