Su kaynaklarının içinde susuzluk

  • Dağlık ve doğal kaynaklara sahip alana kurulu Kulp ve 33 kırsal mahallesinde su sorunu yaşanıyor. Günde 2.5 saat su verilen ilçe sakinleri soruna çözüm bekliyor. 

Amed’in Pasûr (Kulp) ilçesi, 2020 yılı verilerine göre kırsal mahallelerle birlikte 35 bin 449 nüfusa sahip bir ilçe. Dağlık bir yerleşim yerine sahip ve hemen yanı başında Kulp Çayı bulunan ilçe, doğal kaynaklara rağmen su sorunuyla boğuşuyor. Kulp Çayı, üzerinde yapılan Hidroelektrik Santrali (HES) nedeniyle kuruma noktasına gelirken, su sorunu hem ilçe merkezinde hem de kırsal mahallelerde yaşanıyor.  

Özellikle 33 mahalleden oluşan Hewidan bölgesi ve ilçe merkezinde, bu yıl çok ciddi su sıkıntısı baş gösterirken, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan kırsal mahallelerde 15 günde sadece 2 saat içme suyu veriliyor. İlçe merkezinde ise günde her mahalleye 2.5 saat su veriliyor. Suyun verildiği saatlerde yurttaşlar, ihtiyaçları doğrultusunda su depolarken, ilçe merkezindeki apartmanların üst katları ile kırsal mahallelerin yüksek yerlerinde oturan yurttaşlar, tüm muslukların birden açması nedeniyle bu saatlerde de suya erişemiyor. 

Şexbûba (Özbek) Mahallesi’nde yaşayan Mehmet Şah Çaçan, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (DİSKİ) yaşadıkları su sıkıntısına bir çare üretmediğini ifade ederek, “15 günde bir su geliyor. Geldiğinde de 24 saat değil sadece birkaç saatliğine geliyor. 70 hane var, 2-3 depo var. 40-50 ton su bırakıyorlar, o da bize yetmiyor. Su sıkıntımız büyük. Bu sıkıntıdan dolayı değil hayvanlar, insanlar için bile içecek su yok. Kışın da bu sorun var ama yağmur yağdığı için sıkıntı bu kadar büyümüyor” dedi.  

Su deposu yetersiz

Evinin bahçesinde kendisine ait olan kuyuya su doldurduğunu ifade eden Çaçan, kuyudaki suyun koktuğunu ancak başka seçenek olmadığı için mecburen içmek zorunda kaldıklarını söyledi. Mahalledeki su deposunun 80 hane için yetersiz olduğunu belirten Çaçan, şunları kaydetti: “Çok mağduruz ve istiyoruz ki bu sorunun çaresi bir an önce bulunsun. Hayvanları ve bahçesi olanlar da sondaj suyunu kullanarak yaşamaya çalışıyor. Sadece şebeke suyuyla bu bahçeler sulanmaz. Biz şu an ihtiyaçlarımızı kuyu suyuyla gideriyoruz. Temizlik, yemek gibi şeyleri de bu suyla yapmak zorundayız.”

Çaçan, su sorununa ilişkin zaman zaman DİSKİ müdürünü aradığını, ancak “Beni rahatsız etmeyin. Bütün akşam çalıştım” diye yanıt aldıklarını söyledi. 

Suyunu derdini çekiyoruz

Havingê Mahallesi’nde ikamet eden Seray Yıldız, 15 güne bir akan suyu, kazanlara ve kaplara doldurduğunu belirterek, “Çok az kullanmaya çalışıyoruz. Suyun derdini çok çekiyoruz. Temizliği, banyosu, çamaşırı, bulaşığı, yemeği hep suyla” dedi.

Devlet tüm kapıları kapattı

Aynı mahalleden Sıddık Yıldız ise yaşadıkları bölgenin en büyük sıkıntısının su olduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi: “Bu sıkıntı için çalabileceğimiz tüm kapıları devlet kapattı. Gitsek de kimse bize kulak vermiyor. Kimse bize derdimizi sormuyor. Kayyımdan önce bu sıkıntılar için serbestçe başvurabiliyorduk. Bütün sorun ve dertlerimizi dile getirirdik. Onlar da sorardı. O zaman da su sıkıntımız vardı. Suyumuz olmadığını söylerdik. Ancak şimdiki hükümet bizi sormuyor. Bize bunu söyleyecek kapı açmıyorlar. Taraftarları olmadığımızı bildiklerinde bizi hemen devre dışı bırakıyorlar. Tarlamız var ama bir şey yapamıyoruz. Gençlerimiz bile burada durmuyor. Su yoksa, hayat da, huzur da yok. Suyumuz bittiğinde varsa arabası olan bir komşumuzdan yardım isteyerek en yakın çeşmeye gidip kap kacaklara doldurup su sıramız gelene kadar bekliyoruz.”

Tankerlerle satın alıyorlar

Zileka Xirabe (Başçavuş) Mahallesi’nde yaşayan görme engelli Şahin Çelik ise şunları söyledi: “20 ev için bir depo var. Her evin en az 4-5 ton su alması gerekiyor. O da doğru düzgün gelmiyor. Gelseydi en azından 15 gün idare ederdik. 2 saat su bırakıyorlar ve bazı evlere hiç su gitmiyor. Bu sebeple tankerlerle su satın alıyoruz. Şikayetlerimize kimse kulak vermiyor.”

İlçede de su sorunu var

İlçe merkezinde de su sıkıntısı yaşayan yurttaşlar, Merkez Camisi’den evlerinden getirdikleri su şişeleri ve damacanalara su doldurarak evlerine götürüyor. İlçede su sorunu yaşadıklarını belirten yurttaşlar, kameraya konuşmaktan kaçındı. Yurttaşlar, özellikle yaz aylarında ciddi su sorunu yaşadıklarını belirterek, her mahalleye günde 2.5 saat su verildiğini söyledi. Sorununun giderilmemesine tepki gösteren yurttaşlar, soruna çözüm bulunmasını istedi.  MA/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.