Suçu Kürtçe bilmek

Kadın Haberleri —

.

.

  • Almanya, Aragon aktivist Maria V.’yi geçtiğimiz yıl sınır dışı etti ve 20 yıl ülkeye girişini yasakladı. Gerekçe; iyi derece Kürtçe bilmesi, bilgi-birikimini Kürtler için kullanması! 
  • Bir yıldır Almanya’ya girişini engelleyen Magdeburg Yabancılar Dairesi kararına karşı hukuk mücadelesini sürdüren Maria, "Bize böyle gözdağı verip, korkutamazlar" dedi.  

ERKAN GÜLBAHÇE / SAARBRÜCKEN

Almanya devleti, İspanya’nın özerk bölgesi Aragon’dan Kürt dostu Maria’yı Kurdistanlıların organizasyon ve kurumlarıyla bağlantılı çalışmalar yürüttüğü gerekçesiyle 26 Kasım 2021’de sınır dışı etti. Kürt halkını destekleyen enternasyonalistlere yönelik Almanya’nın ilk kez hayata geçirdiği bu skandal uygulama, PKK yasağının yıl dönümüne denk getirildi. Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri vatandaşları için uygulanan “isteyen her vatandaş her ülkede yaşayabilir” yasasını da hiçe sayan Alman devleti, Kürtlerle bağlantılı olduğu gerekçesiyle ilk kez bir AB vatandaşına “20 yıl ülkeye giriş yasağı” koymuş oldu. 

Bir yıldır Almanya’ya giremiyor

Maria’nın sınır dışı edilmesi üzerinden bir yılı aşkın süre geçti. Avukatları aracılığıyla karara itiraz eden ve "Bu skandal kararın düzeltilmesi için elimden geleni yapacağım" diyen Maria ile yaşadıklarını, hakkındaki skandal uygulama ve buna karşı verdiği mücadeleyi konuştuk. 

Aileden politik

Maria V. İspanya’nın özerk bölgesi Aragon’da doğup, büyümüş. Ülkesinde informatik (bilgisayar bilimi) okumuş. Solcu ve demokrat bir aileden büyüyen Maria V, henüz 15 yaşındayken politik aktivitelere katılmaya başlamış. Çocukluk ve gençliğinin geçtiği Aragon’u "politik, anarşist ve kolektif ruhunu taşıyan bir bölge" olarak tanımlayan Maria, kendisinin de bu ruhtan beslendiğini söylüyor. 

O da Kobanê’yle birlikte tanıştı

2014 yılında Almanya’ya gelen Maria’nın Kürtlerlerle tanışıklığı da bu yıla uzanıyor. Magdeburg kentinde Kobanê direnişine destek amaçlı yapılan eylemlerle birlikte Kürtlerin mücadelesini tanıyan Maria, o günden bugüne eylem ve etkinliklerde yerini alıyor. Kürtleri ve mücadelelerini daha yakından tanımak ve iletişim kurmak için ise Kürtçe öğreniyor. İleri derecede Kürtçe konuşan Maria ile sohbetimizi de Kürtçe gerçekleştirdik. 

30 gün süren var

Alman devletinin sınır dışı kararı ise Maria’ya geçtiğimiz yıl Ekim ayında sokakta yolunu çeviren sivil polisler tarafından iletiliyor. Almanya’da bulunduğu süre zarfından Alman makamlarından ne uyarı ne de söz konusu karara ilişkin davet almadığını belirten Maria, "Magdeburg Yabancılar Dairesi’nin aldığı sınır dışı kararına ilişkin yazıyı veren polisler ülkeyi terk etmem için 30 gün sürem olduğunu ve 20 yıl boyunca Almanya’ya giriş yasağım olduğunu söylediler" dedi. 

Almanya için 'tehlikelisin!'

Almanya’daki politik çalışmalarının gerekçe gösterildiğini belirterek, "Polisler, PKK’yi desteklediğimi, Alman sol hareketleriyle birlikte hareket ettiğimi ve Almanya için tehlike arz ettiğimi söylediler" diyerek, hakkındaki skandal kararın dayanaklarının da kabul edilemez olduğunu söyledi. 

Kürtçe bilmek suç sayıldı 

Kararın hiçbir mahkeme ya da yargı birimi tarafından alınmadığını, keyfi bir uygulamayla karşı karşıya bırakıldığının altını çizen Maria, kararda yer alan skandal gerekçelere ilişkin ise şu bilgileri verdi: "Sınır dışı kararına gerekçe olarak; iyi düzeyde Kürtçe bilmem, Kürt kurum/kuruluşlarına gitmem, Kürtlerle ilgili gösteri ve panellere katılmam gösteriliyor. 8 Mart, çevre eylemleri, Öcalan’a özgürlük vb. eylemlere katılmam da suç sayılıyor. Almanya’da ailemden hiç kimsenin olmamasına rağmen yıllardır burada olduğum ve ideolojik açıdan donanımlı olduğum öne sürülüyor, bilgi/birikimimi de Kürtler için kullanmam suç sayılıyor.”

Hepsi izinli eylemler

Kendisine yöneltilen suçlamaların tümünün yasal ve izinli eylem ve etkinlikler olduğunun altını çizen Maria, "Kürtlerin demokratik hakları için yapılan eylemler, seminer ve toplantılarda yer aldığım doğrudur. Abdullah Öcalan’a özgürlük eylemlerine katıldığım da doğrudur. Ancak bu eylemler izinli ve Alman devletinin yasalarına uygundur. Bu eylem, etkinlikler illegal gösterilerek Kürtler kriminalize etmeye çalışılıyor" diye konuştu. 

Amaçları gözdağı

Kürtlerle dayanışmadan korkulduğunu, kararının Almanya-Türkiye ile ilişkileriyle bağlantılı olduğunun altını çizen Maria, "Rojava Devrimi’nden birçok Avrupalı genç etkilendi. Rojava’ya giderek mücadele etti. Rojava ve Kürt özgürlük mücadelesinin ruhunun Avrupa’da yayılmasından korkuluyor" dedi. Kendisi üzerinden Kürtlerle dayanışma içinde olan enternasyonalistlere gözdağı verilmek istendiğini de söyleyen Maria, "Alman devletine göre Kürtleri daha iyi anlamak için Kürtçe öğrenmek, onlar için eşit ve özgür yaşam istemek suç. Niyetleri Kürt özgürlük mücadelesini kriminalize etmek, Kürtlerle dayanışma gösteren enternasyonalistlere gözdağı vermek ve Kürt halkından koparmak" değerlendirmesinde bulundu.  

Dayanışmayı engelleyemezler

Bu uygulamalarının kendilerini engellemek yerine daha fazla mücadele etmeye teşvik edeceğinin altını çizen Maria, "Hiçbir şekilde beni ve diğer enternasyonalistleri korkutamazlar. Her yerde ve her koşulda Kürt halkının mücadelesinin yanındayız. Yapacağımız Kürt halkıyla daha fazla dayanışma göstermek ve mücadelesini daha fazla Avrupa’daki halklara anlatmak olacaktır" diye ekledi.

Bir yıldır Almanya’ya giremiyor!

Sınır dışı kararından ötürü bir yıldır Almanya’ya gelemediğini belirten Maria, "Alman devletinin sınır dışı kararını kabul etmiyorum ve bunun değişmesi için de mücadele edeceğim" dedi. Öne sürülen suçlamaların hiçbir hukuki dayanağı olmadığını ve karara itiraz ettiklerini belirten Maria, "Avukatım gerekçe gösterilen her şeyin ifade özgürlüğü kapsamına girdiğini ve yurt dışı için bir gerekçe sayılmayacağını açık bir dille ifade ederek, Sachsen Anhalt İdaresi’nin suçlamalarına itiraz etti" dedi.

2023 başında sonuçlanacak 

AB vatandaşı olmasına rağmen Magdeburg Yabancılar Dairesi ve Göçmen Dairesi’nin kararda ısrar ederek itirazı reddettiklerininin altını çizen Maria, “Bunun üzerine Magdeburg Yabancılar Dairesi (Ausländerbehörde) ile Sachsen-Anhalt Eyalet Kriminal Polis Ofisi (Landeskriminalamt) ve Anayasayı Koruma Teşkilatı’na (Verfassungsschutz Sachsen-Anhalt) karşı mahkeme sürecini başlattık. Mahkeme devam ediyor. 2023’ün başında kararın verilmesi bekleniyor” dedi.

"Mahkemenin bu hatalı kararı iptal edeceğine inanıyoruz" diyen Maria, "Olumsuz bir karar çıkması durumunda da hukuki bütün yolları deneyerek bu kararın bozulması için mücadele edeceğim" diye ekledi. 

Avukat Bastich: Sınır dışına gerekçe olamaz 

Maria’nın avukatı Lukas Bastisch ise bu skandal uygulama ve yaptıkları itirazın Sachsen Anhalt eyaleti için bir test olacağını söyledi. "Bazı yasal gerekçeler olursa Yabancılar Dairesi böyle bir karar verebilir. Ancak müvekkilimle ilgili suçlamaların hepsi ifade özgürlüğü kapsamına girer ve yurt dışı için gerekçe sayılamaz. Magdeburg Yabancılar Dairesi’ne yaptığımız karardan itiraz çıkmayınca  Sachsen-Anhalt Eyalet İdare Ofisi (Landesverwaltungsamt Sachsen-Anhalt) ve Magdeburg İdare Mahkemesi’nde (Verwaltungsgericht Magdeburg) geçtiğimiz ay hukuki prosedürü başlattık.Yakın zamanda mahkemenin sonuçlanmasını bekliyoruz" dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.