Suriye çöllerinde Afgan savaşçılar

Dünya Haberleri —

  • 20 bin Afgan mülteci, Şii mabedleri korumak için yola çıktıkları Suriye’de İran için savaşıyor. Fatimiyyun kayıpları sesiz sedasız gömülüyor.

Afganistan’da geçmiş zamanlarda nüfusları 7 ila 10 milyon olarak telaffuz edilen Şii Afganların çoğu ülkeyi terk etti. Fatimiyyun Tugaylar da “kutsal Şii türbeleri”, korumak adına İran’da kurulan ve en az 20 bin Afganlı Şii Müslüman savaşçının çatı örgütü. Çoğunluğu Hazara etnik gurubuna ait Şii Afgan göçmenlerin bir kısmı İran’da daimi oturum ve çocuklarının okula gitmesi karşılığı bu tugaylara katılıyor. Hükümete bağlı İran gazetesi şimdiye kadar 3 binden fazla Afganlının Suriye iç savaşında öldüğünü yazdı.

Tahran’da sessiz matem

Afganistan’da NATO ve ABD’nin başını çektiği güçler ile Taliban arasında yaşanan savaştan ve ardı sıra Taliban’ın iktidara gelişi ile başlayan süreçte göç eden binlerce Afgan İran üzerinden Türkiye koridorundan Avrupa’ya geçti. Bu göç kasırgasının içinde Batıya gitmek istemeyen bulunduğu inanç atmosferini benimseyen onbinler ise İran’da kaldı. Fatimiyyun Tugayları ilk kurulduğu andan itibaren öncelikli olarak DAİŞ’e karşı savaşta ilk savunma hattında yer aldılar. Suriye’nin tehlikeli savaş bölgelerinde can veriyor, Tahran’da sesizce toprağa veriliyorlar.

Aylık maaş bağlandı

İran devlet televizyonuna göre bu ayın başında İran’ın başkenti Tahran’da bulunan ana mezarlıkta ABD’nin Suriye’deki askeri üslere saldırısında hayatını kaybedenler sesizce defnedildi. Tıbbi raporlara göre ölen 12 kişi İranlı değil Afgan’dı. Onlar, ortaya çıkışı on yılı aşkın bir süre önce patlak veren Suriye savaşının doruk noktasına kadar uzanan, büyük ölçüde görmezden gelinen bir güç olan Fatimiyyun Tugayı’nın bir parçasıydı. O dönemde İran, Suriye Cumhurbaşkanının, kendisine karşı çıkan ayaklanmaları bastırmasına ve DAİŞ teröristleriyle savaşmasına yardımcı olmak için binlerce Afgan mülteciyi askere almaya başlamıştı. Çocukları okullara kaydedilen ve İran’da ikamet izni verilen savaşçıya aylık 500 dolar tazminat ödendi.

Tahran, Şiraz, Kum ve Meşhed

Tugayın hala 20 bin kişilik olduğu ve çoğunluğu İran’da yaşayan ve İran Devrim Muhafızları’nın yabancı kolu Kudüs Gücü’nün komutası altında faaliyet gösteren Afgan mültecilerden oluştuğuna inanılıyor. Devrim Muhafızları’na bağlı İran medya kuruluşları ve Fatimiyyun internet siteleri, öldürülen Afganların isimlerini ve fotoğraflarını yayınladı.

Tahran, Şiraz, Kum ve Meşhed olmak üzere en az 4 şehirde daha yaşamını yitiren Afganların cenazeleri ailelerine teslim edildi. İran medyasında yayınlanan fotoğraf ve videolara göre, cenaze töreni sırasında tabutları yeşil bir bezle örtüldü. Meşhed, Kum ve Şiraz’daki dini türbelere nakledildiler.

Bazı cenazeler, Fatimiyyun Tugayı’nın logosunun bulunduğu sarı bayrakla taşındı. Aynı şekilde fotoğraf ve videolara göre bazı cenazelere yerel yetkililer, din adamları, İran Devrim Muhafızları temsilcileri ve Afgan mülteciler de katıldı.

Yıllar içerisinde İran’a kaçan Afganların çoğunluğunun, Afganistan’ın en büyük etnik gruplarından biri olan Hazaralar olması ve onların da çoğu İranlı gibi Şii mezhebine mensup olması dikkat çekiyor. TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.