Tahran’da cenaze töreni

Dünya Haberleri —

İbrahim Reisi cenaze töreni

İbrahim Reisi cenaze töreni

  • Düşen helikopterde ölen devlet erkanı için  İran’da cenaze törenleri başladı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin yanı sıra kazada ölen İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın da aralarında bulunduğu yedi kişi için ilk toplu cenaze töreni Tebriz şehrinde yapılıyor. 

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ülke çapında 5 günlük yas etti. Tahran ve ülke genelinde törenler düzenleniyor. Doğu Azerbaycan eyaletinin başkenti Tebriz'de halka açık alanlarda kortej eşliğinde vedalaşılan naaşlar, önce Şii dini merkezi Kum'a, ardından İran başkenti Tahran'a gönderilecek. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve devlet yetkilileri için farklı dini törenler yapacak. İlk tören Tebriz’de yerel saatle 9.30’ta başladı. Kum’daki dini törenlerin ardından cenazeler başkent Tahran’a getirilecek ve ülkenin dini lideri Ali Hamaney’in yöneteceği bir tören de burada yapılacak.

Cenazeler Tebriz'de düzenlenen törenin ardından, İran'da Meşhed'den sonra ikinci kutsal kent olarak kabul edilen Kum'a götürüldü. Kum'da yerel saatle 16:30'de başlaması beklenen törende cenazeler, Cemkaran Camisi ve Fatima Masume türbesi gibi kutsal mekanlardan geçirilecek. Cenazeler daha sonra yerel saatle 20:00'de, başkent Tahran'daki Büyük Musalla Camii'nde yapılması planlanan törene götürülecek.

Seçim 28 Haziran’da yapılabilir

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi sonrası, İran’da geçiş süreci ve yeni seçimler gündemde. Devlet televizyonunda seçimlerin 28 Haziran’da yapılabileceği kaydedildi.

Ülkede Jîna Emînî protestoları sonrası Mart ayında yapılan parlamento seçiminde katılım yüzde 41’de kaldı. Sosyal özgürlükler ve ekonomi anlamında seçimlerin çok büyük bir rolü yok; bu konularda son kararı İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney veriyor.

Kirmani, Uzmanlar Meclisi başkanı

Tasnim haber ajansı, Ayetullah Muvahhidi Kirmani’nin 55 oyla ülkenin Uzmanlar Meclisi Başkanlığı'na seçildiğini bildirdi. Kirmani'nin meclisin iç tüzüğüne göre iki yıllık bir süre için meclis başkanlığını üstlenecek.

IRNA, geçici cumhurbaşkanı olarak atanan Muhammed Muhbir'in huzurunda gerçekleşen Uzmanlar Meclisi oturumununa Anayasayı Koruma Konseyi Genel Sekreteri Ayetullah Ahmed Cenneti, İslami Şura Meclisi (parlamento) Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Yargı Erki Başkanı Muhsin Ejei ve bazı bakanların katıldığını aktardı.

Uzmanlar Meclisi, ‘İran İslam Cumhuriyeti'nin yapısında ciddi görevleri olan 88 nitelikli müçtehitten’ oluşuyor. Görev süreleri sekiz yıl olan üyeler halk tarafından seçiliyor.

Başsavcı hareket geçti

Devlet erkanınının bir bölümünün toplu ölümü ile ilgili internette hakaret içerili paylaşımlar yapıldığına dikkat çeken İran’lı yetkililer Başsavcılığın harekete geçeceğini duyurdu.

İran Başsavcısı Muhammed Kazım Muvahhedi Azad, hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbraim Reisi ve diğerlerine karşı internette "hakarette" bulunanlara karşı harekete geçileceğini söyledi. Azad, Reisi'nin ölümünün teyit edilmesinden kısa süre sonra gözaltı çağrısı yapmıştı.

Rejim yanlısı kullanıcılar sosyal medyada yas mesajları paylaşırken, muhalifler 1980'li yıllarda binlerce siyasi mahkumun infaz edilmesinde ve hükümet karşıtı gösterilerin şiddetle bastırılmasında oynadığı iddia edilen role vurgu yaptı. Bazı kullanıcılar da Reisi'nin ölümünden duydukları mutluluğu paylaştı.

Helikopterin düştüğü haberinin duyulmasından sonra, Reisi'nin ölümünü kutlamak için atıldığı belirtilen havai fişeklerin görüntüleri paylaşılmıştı. TAHRAN

 

* * *

Reisi için planlanan cenaze törenleri 

Reisi için bugün ve yarın İran'ın farklı noktalarında cenaze töreni düzenlenecek. İran resmi haber ajansı IRNA'da yer alan bilgilere göre bugün sırasıyla Tebriz, Kum kenti ve Tahran'da törenler düzenlenecek. Çarşamba sabahı da Tahran Üniversitesi'nden Azadi Meydanı'na doğru cenaze namazı kılınması ve Tahran halkının katılımıyla cenaze töreni düzenlenmesi planlanıyor. Çarşamba günü üst düzey yabancı devlet adamlarının katılımıyla da bir tören düzenlenecek.

Reisi'nin cenazesi Perşembe günü öğle saatlerinde Meşhed kentinde defnedilecek. TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.