5 ayda 68 idam

İran'da idam için hazırlanan düzenek

İran'da idam için hazırlanan düzenek

  • İran'da son 5 ayda en az 68 tutsak idam edildi. 

Kurdistan İnsan Hakları Ağı (KHRN), İran rejiminin 1 -31 Mayıs tarihleri arasında Kurdistan'da yol açtığı insan hakları ihlaline dair raporunu kamuoyuyla paylaştı. KHRN'in kendi internet sitesinde paylaştığı rapora göre; İran, Mayıs ayı içinde en az 25 siyasi tutsağı idam etti. En az 6 kolber İran sınır muhafızları tarafından vurularak katledildi ve aralarında 17 yaşında bir erkek çocuğun da bulunduğu 7 kolber yaralandı.

Raporda, en az 5 sivil Kürt'ün Türk SİHA'ları ile ve İran güçleri tarafından katledildiği belirtildi. Raporda, meydana gelen mayın patlamalarında da bir sivilin ylaşamını yitirdiği, üç sivilin de yaralandığı ifade edildi.

Aralarında çocuk, aktivist, imam, sanatçı ve eski bir siyasi tutsağın bulunduğu en az 63 kişi tutuklandı. Gözaltına alınan sivillerden en az ikisinin Sanandaj ve Naqadeh'deki cezaevlerine gönderildiği bilgisi paylaşılan raporda,  İran mahkemelerinin en az 9 kişiyi iki yıldan 21 yıla kadar hapis cezasına çarptırdığı vurgulandı. Raporda tutuklananlar arasında 21 yıl sürgün cezasına çarptırılan gazeteci ve kadın hakları savunucusu Zhina Modares Gorji’nin de yer aldığı bilgisi verildi.

Marivanlı iki Kürt öğretmen, Somayyeh Akhtar-Shomar ve Saman Kousheshi, Mayıs'ta devlet karşıtı faaliyet iddiaları nedeniyle görevden alındı.

KHRN raporunda, Ocak ile Mayıs ayları arasında toplam idam edilenlerin sayısının en az 68 olduğu belirtildi. MAHABAD

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.