Suriye’de zulüm tavan yaptı

Dünya Haberleri —

SOHR Nisan ayı kaçırılanlar ve tutuklamalar raporu

SOHR Nisan ayı kaçırılanlar ve tutuklamalar raporu

  • Suriye’de son 4 aylık tutuklama ve kaçırılma bilançosunu çıkartan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), sayının 947 olduğunu açıkladı. Türk destekli çeteler Kürtleri kaçırmaya devam ediyor.  

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), geçen ay Suriye genelindeki kaçırma ve tutuklamaları hakkındaki raporunu yayınladı. Gözlemevi Nisan 2023'te, 4 çocuk 9’u kadın olmak üzere 49 kişinin kaçırıldığını ve  947 kişinin keyfi olarak tutuklandığını belgeledi. SOHR tutukluların derhal serbest bırakılması ve kaçırılan kişilerin akıbetlerinin açıklanması çağrısında bulundu. Suriye genelinde tutukluların ve kaçırılanların akıbetlerinin açığa çıkarılması için Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütlerine “çekingen tavırlarının” keyfi tutuklamalar ve adam kaçırmalara zemin sunduğunu  hatırlatarak harekete geçme çağrısı yaptı. 
 Gözlemevinin verilerine göre tutuklamaların büyük bölümü Türk destekli çetelerin hakim olduğu bölgeler de Kürtlere karşı gerçekleşti. Suriye devletinin hakim olduğu alanlar ikinci sırayı alırken Kuzey-Doğu Suriye Özerk Bölgesindeki tutuklamaların sayısı 28’de kalırken burada insan hakları ihlali raporlanmadı. Tutuklanmaların dökümü şöyle; 

Rekor Türk çetelerinde
Türk devletinin işgal ettiği ve desteklediği çeteler tarafından kontrol edilen alanlarda 6'sı kadın 86 kişi, "Kürt güçleri, Suriye Demokratik Güçleri (QSD), Özerk Yönetim irtibat" iddiası ile tutuklandı. Tutuklamaların bir kısmında DAİŞ bağlantısı da söylendi: İşgal altındaki Efrîn Kantonu ve Şehba’da: 30 kişi. İşgal altındaki Serêkaniyê ve Girê Sipî alanı: 6'sı kadın 53 kişi. İşgal altındaki Şehba’da: Üç kişi.
Suriye devlet güçlerinin kontrolündeki bölgelerde 830 kişi, "rejim ordusundaki zorunlu ve yedek askerlikten kaçmak", "yabancı kuruluşlarla iletişim kurmak" ve "siber suçlar" başta olmak üzere farklı suçlamalarla tutuklandı. Bölgesel olarak aşağıdaki gibi dağıtılırlar: Deyrizor: Altı kişi. Şam: Altı kişi. Rif Dimashq: Üçü kadın olmak üzere sekiz kişi. Daraa: Altı kişi. Halep: 502 kişi. Hama: Biri gazeteci olmak üzere iki kişi. 300 Suriyeli, Lübnan güvenlik güçleri tarafından zorla sınır dışı edildikten sonra Suriye rejimi güvenlik güçleri tarafından tutuklandı. 
Kuzey-Doğu Özerk Yönetimi kontrolü altındaki alanlarda 28 kişi farklı adli suçlarda tutuklandı.
Heyet Tahrir El-Şam’ın hakim olduğu alanlarda tutuklananların sayısı ise 3 oldu.
 
Kaçırmada Ankara teşviki
Türk devleti tarafından örgütlendirilerek Rojava Kurdistan’ının işgal altındaki bölgelerinde konumlandırılan çeteler 6 Kürt yurttaşı kaçırdı, bunlardan dördü Efrîn’de gerçekleşti. 
 
DAİŞ rejim bölgelerinde güçlendi 
Suriye rejiminin kontrolündeki bölgelerde biri küçük bir kız çocuğu olmak üzere 39 kişi kaçırıldı. Kaçırma olaylarının büyük oranda faili DAİŞ. Gözlemevinin raporuna göre dağılım şöyle gerçekleşti: Deyrizor; aralarında küçük bir kızın da bulunduğu 23 kişi DAİŞ tarafından kaçırıldı. Hama’da DAİŞ tarafından 8 kişi kaçırıldı. Dera: Dört kişi. Humus: İki kişi. Rif Dimashq: Bir sivil. Al-Suwaidaa: Bir kişi.
SOHR’un yaptığı açıklamada; “bu raporda bahsedilen tutuklama ve adam kaçırma vakalarını doğrulamış ve isimlerin çoğunu belgelemiştir. SOHR ayrıca, kaçırılanların toplam sayısının çok daha fazla olduğunu tahmin ediyor. Ancak bazı kurbanların aileleri, onları yakalayıp kaçıran organların tehdit ve işkence görme korkusu ile çocuklarının kimliklerini gizli tutmayı tercih ettiler” dendi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.