Tabutlarla seçime gitme yolu

Saruhan Oluç

Saruhan Oluç

  • Ekonomideki çöküşün ardından iktidarın tabutlarla seçime gitme yoluna girdiğini söyleyen HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, muhalefetin savaş politikalarına karşı çıkması gerektiğini, aksi halde kaybedileceğini söyledi.

Kuzey-Doğu Suriye’ye yeni bir işgal saldırısı hazırlığıyla ilgili MA'dan Berivan Altan'a konuştu. Oluç, işgal saldırılarının, 2023 seçimlerinin bir parçası olduğunu belirterek, AKP ve MHP’nin kamuoyu araştırmalarında oy kaybettiklerine işaret etti. Oy kaybına karşı iktidarın seçim senaryoları olduğunu aktaran Oluç, şunları söyledi: “Biz 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde gördük. Türkiye’de büyük bir terör dalgası estirdiler. İnsanlarda korku yarattılar, oylarını arttırarak, bir sonuç aldılar. Aynı şeyi bir kere daha yapmak mı yoksa bu sefer ‘ülke bekası’ olarak tarif ettikleri bir şey üzerinden mi bunu yapmayı tartışıyorlar. İki senaryo da planlarında var. Bunun ikincisi aslında sınır ötesi operasyonlar, harekatlar yaparak, bir saldırı ortamı yaratarak, seçimleri gerçekleştirmeyi düşünüyorlar. Bu senaryoda ‘ülke tehlikede, biz askeri operasyon yapıyoruz’ denilerek, milliyetçi dalga estirmeye çalışacaklar. Öyle bir durumda cenazeler gelecek ki, başladı da böyle durumlar. Bunlar üzerinden tabutlarla sandığa gitme meselesini örgütleyebilirler. Bu senaryoların hepsi gündemde.”
 
Ekonomide yaşanan çöküş
 
İktidarın bu senaryoları devreye koymasının en büyük sebebinin ekonomide yaşanan çöküş olduğunu söyleyen Oluç, “Ekonomi açısından büyük bir enkaz yaratılmış durumda ve toparlamakta da zorluk çekiyorlar. Bu nedenle zaten oy kaybı devem ediyor. İnsanlar masasındaki ekmeği, işini, aşını düşünmemesi için ‘ülke tehlikede beka sorunu var, bunu bertaraf etmek için savaş durumundayız’ havasını yaratmaya çalışıyorlar ki; kimse gerçek sorunlarla uğraşmasın, yaratılan hezeyan dalgası içinde seçime gitmek istiyorlar” dedi.
 
Muhalefet tutum almalı
 
Muhalefetin iktidarın yarattığı yolsuzluk, ekonomideki kriz üzerinden yüklenmesinin de yetersiz olduğunun altını çizen Oluç, iktidarın politikalarına karşı bütünlüklü duruş olması gerektiğini kaydetti. Muhalefetin iktidarın savaş siyasetine karşı sessizliğini eleştiren Oluç, şunları dile getirdi: “Ekonomideki, sosyal alandaki yolsuzlukları da dile getirmek önemli ama hala devam eden Federe Kürdistan'a yönelik saldırılara muhalefet gereken tepkileri göstermedi. Şimdi Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarda ne tepki vereceğini göreceğiz. Türkiye’nin beka sorunu yok ama iktidarın beka ve var olma sorunu var. Var olmak ve iktidarlarını sürdürmek için dış politikada saldırgan tutum izliyorlar. Muhalefetin bunu net olarak görmesi deşifre etmesi gerekiyor. Yapmadığı takdirde kaybedecektir.”
 
Saldırganlığı Kürt halkınadır
 
AKP-MHP’nin Kürt düşmanlığını üzerinden hareket ettiğini söyleyen Oluç, “İktidarın saldırgan tutumu hem Irak’ta hem de Suriye’de Kürt halkına yöneliktir. Sonuçta İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği meselesi dahi Kürt düşmanlığı üzerinden tartışan bir iktidar ile karşı karşıyayız. Toplumun gözü boyamak için yapılıyor. Kürt düşmanlığından vazgeçmiyorlar. Bu tutumun diğer muhalefet partileri tarafından deşifre edilmemesi onlara kaybettirecektir. Umarız, zamanında farkına varırlar” şeklinde konuştu.
 
Sandığı kaçırmanın 
bedeli ağır olur
 
Saruhan Oluç, iktidarın seçim yaptırmayabileceği tartışmalarına dair de şunları vurguladı: “Bu çok büyük meşrutiyet kaybına neden olur. Seçim sandığını halkın önünden kaçırması demek, aslında ‘ben kaybettim, seçim yapmıyorum’ anlamına gelir. Gerekçesi ne olursa olsun toplumu inandıramaz. Biz savaş durumuna girdik, seçim yapmıyoruz derse toplumda önemli bir kesim ne anlama geldiğini bilir. Halkın önünden sandığı kaçırarak, iktidarlarını sürdürmeleri mümkün değildir. Ben 'yapamaz' demiyorum ama bu çok büyük bir yanlış ve bedeli ağır olur.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.