Tacizi şikayete giderken tacize uğruyorlar

Kadın Haberleri —

 Eşwaq Necib

Eşwaq Necib

  • Avukat Eşwaq Necib, Başûrê Kurdistan ve Irak’ta kadınların kendisini hiçbir yerde güvende hissetmediğini belirterek, “Kadınlar, polis merkezleri ve bazı hak savunma kurumlarında dahi taciz ve şiddete maruz kalıyorlar” dedi.

Irak ve Başûrê Kurdistan’da kadına yönelik şiddet, kadın hakları ihlali yoğun yaşanıyor. Rojnews’ten Sima Reza’ya konuşan Avukat Eşwaq Necib, kadın haklarını koruyan birçok yasanın olduğunu söyledi. Birçok kadının yasal haklarını kullanmadığını da ifade eden Necib, “Kurdistan Bölgesi’nde Irak’ta olmayan aile içi şiddet ve kişisel hakları düzenleyen yasalar gibi bazı iyi yasalar var” dedi.

Uygulamada yetersizlikler yaşanıyor

Toplum kadın faillerine kolaylık sağladığını dile getiren Necib şöyle dedi: “Hukuk ve mahkemeler yetersiz olduğu için kadınlar kendilerine karşı işlenen suçlarda yasal yollara başvurmaya korkuyor. Kurdistan Bölgesi’nde kadın haklarını koruyan yasalar olsa da uygulamada yetersizlikler yaşanıyor. Toplumdaki gelişmeler daha fazla tedbir alınmasını gerektiriyor. Ancak bu da yeterli düzeyde değil. Hatta kadınlar, bazı hak savunma kurumlarında dahi hak ihlalleri ile karşılaşıyor!”

Kadın polis merkezinde bile tacize uğruyor

Kadınların hiçbir yerde kendini güvende hissetmediğini söyleyen Eşwaq Necib, “Polis merkezleri ve bazı hak savunma kurumlarında dahi taciz ve şiddete maruz kalıyor” diyerek Irak ceza yasasına dikkat çekti. Failin kamu çalışanı olması halinde cezaların artırılmadığını belirten Necib, “Tacize uğrayan bir kişi polis merkezine gittiğinde nasıl burada da tacize uğrayabilir?” diye sordu.

Kadınlar için daha fazla yasaya ihtiyaç var

Avukat Eşwaq Necib devamla şunları belirtti: “Kadın haklarını koruyan ve ‘kadın yasası’ olarak bilinen aile içi şiddet yasası var. Bu yasada hakları korunan annenin, kızını kendi haklarını bilecek şekilde, oğlunu da kardeşinin haklarını ihlal etmeyecek şekilde yetiştirmesi gerektiği düzenleniyor.

Kişisel haklar yasasının birçok maddesi de kadın haklarını düzenliyor. Hakimler de erkeklerin birkaç yasayla haklarını elde edebileceğini, ancak kadınlar için daha fazla yasaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.”

Yasalar gereği kadınların da boşanma davası açabildiğine işaret eden Necib, fakat kadınların boşanmak için delil toplaması ve mahkemeye sunmasının çok zor olduğunu belirtti.

Uygulanırsa yasalar caydırıcı

“1969 tarih ve 111 sayılı yasada iyi düzenlenmiş bazı maddeler var. Bu maddelerden bazıları da kadın haklarının korunmasına yardımcı oluyor” tespitini yapan Eşwaq Necib son olarak şunları kaydetti: “Bu maddelerden biri intiharı düzenleyen 408’inci maddedir. Bu maddeye göre intihar eden kişinin ailesi, komşuları ve arkadaşları sorgulanıyor. Mektup, telefon ve özel eşyaları inceleniyor. Dolayısıyla bu madde çoğu zaman babaların, abilerin, eşlerin ve annelerin dahi kadına yönelik şiddet uygulamaktan çekinmesine neden oluyor.

Eskiden ‘namus’ adı altında bir kadını katleden faile daha az ceza verilirken, Kurdistan Bölgesi’nde afların kadın cinayeti işleyen erkekleri kapsamayacağına dair bir yasa düzenlendi.

Irak’ta düzenlenen bir diğer yasa olan “cinsel istismar” yasasına göre kadınları taciz edenler, taciz ettiği kadınla evlense dahi bu suçun cezasından kurtulamıyor. Ancak tacize uğrayan kadın tarafından affedilirse cezası hafifletilebiliyor. Tacize uğrayan kadın, kendini taciz eden erkek hakkında 3 yıla kadar şikayette bulunabilir.”

Irak ve Başûrê Kurdistan’da her ne kadar yasalar kadın haklarını kısmen korusada bunun geleneksel, feodal toplumsal yapıda bir karşılığı yok. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.