Tahıl koridoru diplomasisi

Dünya Haberleri —

Liz Truss ile Mevlüt Çavuşoğlu Ankara'da görüştü.

Liz Truss ile Mevlüt Çavuşoğlu Ankara'da görüştü.

  • İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss tahıl koridoru diplomasisi yürütmek için ilk kez Ankara’ya gitti.

NATO Zirvesi'ne bir hafta kala Türkiye’ye yönelik diplomasi trafiği arttı. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ve Savunma Bakanı Ben Wallace birer gün arayla Ankara’da temaslarda bulundu. İki bakan Türkiye'deki muhataplarıyla ayrı ayrı görüştü. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss dün önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile ardından ise Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. 

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu Ankara'da görüştü.

Gündem yoğundu
Görüşmenin konu başlıkları arasında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği, Rusya ve Ukrayna savaşı ile Karadeniz üzerinden tahıl koridorunun oluşturulması vardı. Ortak basın toplantısında Truss, Türk mevkidaşıyla Ukrayna'daki depolarda bekleyen tahılın ülkeden çıkarılması için atılacak adımları görüştüklerini belirterek “Bunların önümüzdeki ay uygulamaya geçirilmesi hayati. Eğer buradaki sorun çözülmezse bu limanlardan tahıllar çıkartılamazsa ciddi bir açlığa sebep olacaktır” dedi.

Türkiye’ye arka çıkılıyor
İki bakanın görüşmesinde Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusu da gündeme geldi. İngiltere de diğer müttefikler gibi veto kartını öne süren Türkiye'nin taleplerinin karşılanarak, iki ülkenin ittifaka katılım sürecinin hızla tamamlanmasını istiyor.  Bu nedenle de Türkiye ve Finlandiya ve İsveç arasında devam eden müzakerelerin ay sonunda Madrid’de yapılacak olan NATO zirvesi öncesinde olumlu sonuçlanmasını bekliyor. 

Silah satışı konuşuldu
Ankara'da yapılan görüşmelerde iki ülke arasında son dönemde gelişen savunma sanayi işbirliği de ele alındı. Konuya dair Çavuşoğlu “İngiltere’yle serbest ticaret anlaşmamızı genişleteceğiz, ticareti artıracağız. Savunma sanayii işbirliğini daha güçlendireceğiz" dedi. İngiltere, Türkiye'ye karşı uyguladığı kısmi silah ambargosunu geçen aylarda yürürlükten kaldırmıştı. 

Suriye de gündemdeydi
Taraflar Suriye'deki gelişmeleri de ele aldı. Türk devleti, Kuzey Suriye’deki Til Rıfat ve Minbiç’e yeni işgal saldırıları yapmaya hazırlanıyor. Diğer Batı ülkeleri gibi İngiltere'nin de böyle bir operasyona soğuk yaklaştığı, bunun yaratacağı sonuçlar konusunda kaygılandığı belirtiliyor. Ancak İngiltere’nin çıkarları söz konusu olduğunda Türk devletinin işgal saldırılarına ve savaş suçlarına göz yumduğu da biliniyor. ANKARA
        

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.