Talancı zorbalığa karşı mücadelede de ısrar

Eskişehir doğa talanı

Eskişehir doğa talanı

  • Eskişehir’in ormanları, nehirleri ve tarım arazileri, maden şirketlerinin siyanürlü altın hırsıyla yok olma tehdidi altında. Yargı kararlarını hiçe sayan projelere karşı halk ve çevre örgütlerinin mücadeledeki ısrarı da sürüyor. 

Yargı kararlarına rağmen maden şirketlerinin ve iktidarın Eskişehir’in doğasını tehdit eden projelerdeki ısrarı sürüyor. Altın, kömür madenleri ve termik santral projeleriyle kentin yüzde 71’i ruhsatlandırılmış durumda. Sakarya Nehri’ni siyanürle zehirleme riski taşıyan projelere karşı Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu, çevre örgütleri ve halk direniyor.

 

 

Siyanür tehdidi ve yargı

Eskişehir’in Mihalgazi ve Tepebaşı ilçelerinde Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş.’nin siyanürlü altın madeni projesi, Sakarya Nehri’ni ve tarım arazilerini tehdit ediyor. 716 futbol sahası büyüklüğündeki alanda 120 milyon ton su tüketileceği belirtilse de çevre örgütleri bu rakamın daha yüksek olacağından endişeli. 1. derece arkeolojik sit alanını da kapsayan proje için “ÇED olumlu” raporu mahkemece iptal edilse de şirket, yeni bir ÇED süreci başlattı.

Sarıcakaya’da Koza Madencilik’in planladığı bir başka siyanürlü altın madeni projesi ise “ÇED gerekli değildir” kararına karşı açılan davada durduruldu. Proje, hayata geçerse ayda 12 dinamit patlaması ve siyanürlü arama, narenciye ve sebze üretiminin yüzde 20’sini karşılayan Sarıcakaya Vadisi’ni yok etme riski taşıyor.

 

 

İptale rağmen inşaat

Sivrihisar’da Koza Altın İşletmeleri’nin maden atık havuzu genişletme projesi, mahkemece iptal edilmesine rağmen uydu görüntüleriyle inşaatın tamamlandığı ortaya çıktı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, denetimlerde “inşaat tespit edilmedi” dese de platform üyeleri bu iddiayı yalanlıyor.

Alpu’da kömürlü termik santral projesi, 2019 ve 2022’de halkın ve çevre örgütlerinin mücadelesiyle iptal edilmişti. MA'ya konuşan Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu Üyesi Çevre Mühendisi Dr. Ozan Devrim Yay, projenin yeniden gündeme gelebileceği uyarısında bulunarak, "Alpu Ovası’nı gözümüzden ayırmıyoruz. Termik santrale karşı birleşen güç, yeni tehditlere karşı da hazır” dedi. 

Doğayı korumak için

Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu, maden ve termik santral projelerine karşı hem sahada hem hukukta mücadele ediyor. Dr. Yay, “ÇED süreçlerini durdurmayı başardık ama bu ara bir zafer. Doğa talanına karşı örgütlülüğümüzü büyüterek direneceğiz” dedi. Platform, tüm Eskişehirlileri doğayı korumak için birleşmeye çağırıyor. ESKİŞEHİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.