Tapu da yok hizmet de

  •  Cizre’de 1984’te yapımına başlanan iskan konutlarının tapuları 30 yılı aşkın süredir verilmedi. Hizmetlerden yararlanamayan halk, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. 

 

ÖMER AKIN/MA/ŞIRNAK

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1984’te 5543 sayılı İskân Kanunu gereğince koçerler için inşa edilen iskan konutlarında yaşayanlar, aradan geçen bunca zamana rağmen tapularını alamadı. 

Cizre’nin Dirsekli köyünde Şırnak İl Özel İdare Müdürlüğü’ne bağlı olarak yapılan konutlar, 1990’lı yılların başında 196 aileye teslim edildi. Konutlara yerleşen koçerler, tapuları verilmediği için zamanla konutlarını senet karşılığında sattı. Konutların yeni sahipleri de tüm uğraşlarına rağmen ne tapularını alabildi ne de muhatap bulabildi. 

Hizmet de alamıyorlar

 Konutlarda, yılan hikayesine dönem tapu sorununun yanında bir de altyapı sorunları yaşanıyor. Hizmet için İl Özel İdare Müdürlüğü’ne başvuran halka, “Orası Cizre Kaymakamlığı’na bağlı”; kaymakamlıktan da “İl Özel İdareye bağlı” cevabı veriliyor. Her seçim sürecinde yetkililer tarafından propaganda malzemesi yapılan tapu ve diğer hizmetler, seçimlerden hemen sonra tekrar rafa kaldırılıyor. 

TOKİ’de durum farklı

 Cizre’de 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağından sonra iskan konutlarının hemen bitişiğinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapımına başlanan ve 2017’de tamamlanan 408 daireli ilk etap TOKİ’de ise durum faklı. Burada tapular dağıtılırken, büyük bir bölümü ise Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü lojmanları olarak kullanıldığı için hizmetlerin eksiksiz bir şekilde sunulması dikkat çekiyor. 

Ali Turan

Bu evler kime ait? 

İskan konutlarında yaşayan Ali Turan (64), 20 yıl önce buraya geldiğini ve o günden beri sorunlarının bir türlü bitmediğini söyledi. Yaşadıkları en büyük sorunun hizmet eksikliği olduğunu belirten Turan, “Burası İl Özel İdaresi tarafından yapıldı. O günden bugüne tapularımız verilmedi. Her seçim sürecinde yetkililer buraya gelip ‘size tapu vereceğiz’ diyorlar ama bir türlü tapularımızı alamadık. Evlerimizde oturuyoruz ama kimse bu evlerin kime ait olduğunu bilmiyor. Evlerimizin tapularının verilmesini istiyoruz. Hemen yanımızda yeni yapılan TOKİ’ler var. Evlerimiz birbirine bitişik ama onların her şeyi var, bizim yok” dedi.

Halit Kolanç

Tapu olmayınca dokunulmuyor

 İskan konutlarında yaşayan Halit Kolanç (56) ise şunları söyledi: “Artık yollarımızın yapılmasını istiyoruz. Benden daha önce buraya gelip yerleşenler var ve kimsenin tapusu yok. Şu an oturduğum evin bana ait olup olmadığını bilmiyorum. Buraya ilk geldiğimiz zaman dört kişilik bir aileydik ama şimdi 20 kişi olduk. Evimizi büyütmek istiyoruz ama tapu olmadığı için dokunamıyoruz. 40 yıl önceye kadar göçebeydik. Yaylalara gidiyorduk. Devlet, yerleşik hayata geçmemiz için bu konutları verdi ama yıllardır bizleri oyalayıp tapularımızı vermiyor.” 

 Gevre Turan

Yazın toz, kışın çamur

 Gevre Turan (63) da burada yaşadıkları sorunların yıllardır devam ettiğini belirterek, “Sokaklarımız hep toprak. Yazın toz oluyor kışın ise çamur. Sürekli evlerimizin içleri kirleniyor. Hemen yanımızda yapılan TOKİ’lerin her şeyi var. Bütün hizmetleri yapılıyor fakat yıllardır bize hiçbir hizmet yapılmıyor. Bu adalet değil” diye konuştu.

Sedat Değer

 Tüm girşimler sonuçsuz

16 yıldır iskan konutlarında yaşayan Sedat Değer (39), yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini isteyerek, şunlarıdile getirdi: “Mahallenin durumunu muhtara anlatıyoruz, o da kaymakamlığa atıyor ve Kaymakamlık ise Valiliğe atıyor. Kimse bizi sormuyoruz. Mağdur durumdayız. Hizmetlerin yapılması için bütün girişimlerimiz ise sonuçsuz kaldı.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.