Tasman Denizi'nde Çin tatbikatı
Dünya Haberleri —

Çin tatbikat
- Çin'in üç savaş gemisinin tatbikatta gerçek silahlarla ateş edebileceğini bildirmesinin ardından en az üç ticari uçuşun rotası değiştirildi.
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Pekin'in tatbikat sırasında savaş gemilerinin gerçek silahlarla ateş açabileceğini bildirdiğini açıkladı. Hava yolları şirketleri Avustralya ve Yeni Zelanda arasındaki Tasman Denizi üzerindeki hava sahasından kaçınmaları konusunda uyarıldı. Yerel düzenleyici Airservices Australia, potansiyel tehlike konusunda önceden uyarırken, Air New Zealand, "operasyonlarımız üzerinde herhangi bir etkisi olmaksızın bölgeden kaçınmak için uçuş yollarını gerektiği gibi değiştirdiğini" söyledi.
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese herhangi bir riskin ortadan kalktığını açıkladı. Albanese gazetecilere yaptığı açıklamada, Savunma Bakanlığı'ndan aldığı bilgiye dayanarak, "Herhangi bir Avustralya varlığına ya da Yeni Zelanda varlığına yönelik yakın bir tehlike riski yoktu," dedi.
Çin donanması büyüyor
Avustralya ve Yeni Zelanda askeri gemileri ve P-8 Poseidon gözetleme uçakları günlerdir üç Çin savaş gemisini (fırkateyn Hengyang, kruvazör Zunyi ve ikmal gemisi Weishanhu) izliyordu. Çin gemilerinin Tasman Denizi'nde konuşlandırılması, Çin donanmasının büyüyen büyüklüğünün ve kabiliyetinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Ancak gemiler nadiren bu kadar güneye inerler.
Yasal ve uluslararası sularda
Avustralya ve Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği'nden Steve Cornell, "Kılavuz kaptanlar, ister bu tür askeri tatbikatlardan ister roket fırlatmaları, uzay enkazları ya da volkanik patlamalar gibi diğer olaylardan kaynaklansın, güvenli seyrüseferin önündeki engellerle sık sık mücadele etmek zorunda kalırlar," dedi. Albanese, Çin'in tatbikatının yasal olduğunu ve Avustralya'nın münhasır ekonomik bölgesi dışındaki uluslararası sularda gerçekleştiğini söyledi.
Avusturalya Dışişleri Bakanı Penny Wong ABC televizyonuna verdiği demeçte, Çin gemilerinin Avustralya açıklarındaki sularda bulunmasının gelişen bir durum olduğunu ve "bunu Çinlilerle görüşeceğini" söyledi. Wong, "Bu tatbikatlarla, özellikle de canlı ateş tatbikatlarıyla ilgili olarak verilen bildirim ve sağlanan şeffaflıkla ilgili olarak zaten resmi düzeyde görüşmelerimiz var," diye ekledi. CANBERA