Tayvan madalya Çin gözdağı verdi

Dünya Haberleri —

  • Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ziyareti  sonrası başlattığı askeri tatbikatla Tayvan ile müttefiklerine gözdağı verdi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’a gitmesi Çin ile ABD arasında tansiyonu yükseltti. Pelosi’nin uçağı Çin’in “ateşle oynuyorsunuz” açıklamasına rağmen Salı akşamı Avrupa saatiyle 17.00 sularında Tayvan’ın başkenti Taipei’’ye indi. Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ile bir araya gelen Pelosi, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada birlik mesajı vererek “Amerika’nın Tayvan’la dayanışması bugün hiç olmadığı kadar büyük önem taşıyor. Biz de buraya bu mesajı getirdik” dedi. Tsai Ing-wen ise ülkesine yönelik askeri tehdidin arttığını ancak Çin karşısında geri adım atmayacaklarını belirtti. 

Şeref Madalyası verildi

Ardınan Tsai Ing-wen, Tayvan’a verdiği destek için teşekkür ettiği Pelosi’ye ülkenin en yüksek nişanlarından biri olan “Merhametli Bulutların Nişanı”nı takdim etti. Pelosi temaslarının ardından dün Tayvan’dan ayrıldı.

Ziyaret krize yol açtı

ABD’de protokolde Başkan ve Başkan Yardımcısı’ndan sonra üçüncü sırada bulunan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti bölgede krize yol açtı. Zira Çin, Tayvan’ı bağımsız bir ülke olarak tanımıyor ve halen parçası olarak görüyor. Çin, ziyaret sürerken bir dizi kınama mesajı yayınladı, askeri tatbikat başlattı ve Tayvan’a ithalata sınır getirdi. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Şie Fing de ABD’nin Pekin Büyükelçisi Nicholas Burns’ü Salı gecesi acilen bakanlığa çağırarak tepkilerini birinci ağızdan iletti. 

Askeri tatbikat başlatıldı

Çin ordusu da Pelosi’nin ziyareti devam ederken büyük çaplı askeri tatbikat başlattı. Çin ordusu Tayvan’ın doğusunda başlattığı 4 günlük tatbikatta uzun menzilli gerçek mühimmat ve konvansiyonel füzeler kullandı. Tatbikatta, tam teçhizatlı J-20 tipi savaş uçakları da katıldı. Ordu dün de askeri harekattan görüntüler yayınlayarak adeta gözdağı verdi. 

Tayvan uyardı: Karşılık veririz

Bölgede Amerikan savaş uçakları da bulunuyor. Tayvan ise Çin’in askeri tatbikat yapmasını kınadı. Savunma Bakanlığı Çin’in olası sınır ihlallerine karşılık verileceğini açıkladı. 

Rusya ve Kuzey Kore tepkili 

Çin’in stratejik ortaklarından Rusya’nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Pelosi’nin ziyaretinin “rahatsızlık yarattığını” söyledi. Kuzey Kore’den yapılan açıklamada ise Tayvan ziyaretinin kınandığı belirtildi.   HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.